Çiftçi alıcı bulamıyor

Çiftçi alıcı bulamıyor

İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu, çiftçinin şeftali ile başlayan sıkıntısının elma ve armutla devam ettiğini belirterek, kaliteli ve bol olan ürüne alıcı bulamadıklarını, bu yüzden çiftçilerin büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifine bağlı çiftçiler, şeftali hasadının ardından satım aşamasında yaşadıkları sorunları bu kez elma ve şeftalide yaşıyorlar. Soğuk hava depolarının koridorlarının dahi ağzına kadar dolduğu, hatta dışarıya taştığı gözlenirken üreticiler büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getirdiler.

KOOPERATİFLERİN ÖNÜ AÇILMIYOR

Konu ile ilgili konuşan İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erhan Ulu, ?Haziran ayında şeftali sezonumuzu bitirmiştik. Ürün fazla, kaliteli ama fiyatı sıkıntılı? 80 kuruşla 1 lira arasında şeftali satmak zorunda kaldık. Bunda üreticiler aşırı derecede mağduriyet yaşadı. Şuanda elma ve armut sezonuna başladık. Piyasa aynı, fiyatlar aynı? Şuanda üretici armudu 60-70 kuruşa satmakta. Elma da bununla aynı durumda... İhracat olmadığı için İsaören´de üretilen 3 bin ton civarındaki şeftalinin çoğunu iç piyasaya sattık. Bu da bizi aşırı derecede yıprattı. Fiyatların düşmesine sebep oldu. Kooperatifimizin soğuk hava deposu bin ton kapasiteli fakat İsaören bölgesinde sadece armut yaklaşık 5 bin ton civarında? Şuanda buzhane tamamen doldu, odalardan hariç koridorlar da doldu. Artı şuanda dışarıda da malımız kaldı. Üretici çok aşırı derecede mağduriyet yaşıyor. En büyük sıkıntımız KDV oranından yaşanıyor. Devlet desteği alıyoruz fakat şartlar kooperatiflere uymuyor. Vergi borcu yoktur, SSK borcu yoktur isteniyor? Devletimiz birleşin diyor, birleştik ama kooperatiflerin önü hiçbir zaman açılmıyor. Üreticiye hizmet ediyoruz fakat yüzde 18 KDV ödüyoruz. Hiçbir giderde indirim sağlanmıyor. Normal işletme gibi çalıştırılıyor. Bu durum direk olarak üreticiye yansıyor. Üreticinin malı zaten para yapmamış, bir umutla buzhaneye koymak zorunda kalıyor. Şuanda 60 kuruşa satamadığı malı buzhaneye koyunca kiloda 25 kuruş kalma kirası ödüyor. Bu ücreti düşüremiyoruz. Elektrik giderimiz, SSK giderimiz yüksek, KDV´nin yüzde 18 oluşu bizi çok yıpratıyor. Şuanda Aroma da ürün almıyor? Çiftçi tüm meyvelerden zarar etti?

 ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA

?Bu sene zararın 2. senesi. Geçen yıl da zarar edildi ama bir şekilde idare edildi, kayıplar karşılandı. Ama bu yıl gerçekten zor durumdayız. Üretici malını satamıyor. İlaç borcunu mu ödeyecek, gübreyi mi ödeyecek, bankaya olan borcunu mu ödeyecek? Bu yıl bankalarda da erteleme yok. Daha önceki senelerde dolu, afet oluyordu bir şekilde erteleniyordu. Bu sene o da yok?? dedi.

SOĞUK HAVA DEPOLARI AĞZINA KADAR DOLU

Ulu ayrıca İnegöl´de çalışmakta olan 8 adet soğuk hava deposu bulunduğunu, bunların toplam kapasitesinin 15 bin ton civarında olduğunu ve hepsinin ağzına kadar dolu olduğunu ifade etti.

MEYVECİLİKTEN SOĞUDUK

İsaörenli çiftçiSüleyman Ekim, ?Çiftçiler şuan çok mağdur durumda. Önümüzdeki yıl çiftçi gübresini alamaz, budamasını yaptıramaz? Çoğu kişi bahçeleri kesmeyi düşünüyor. Ben bile önümüzdeki yıllarda azaltmayı düşünüyorum. Meyvecilikten gitgide soğuyorum. 2 bin 500 tane şeftali ekilişim var. Aşağı yukarı 100 tane armut yapıyorum. Şuanda durumum iyi olduğu halde ben bile zorlanıyorum. Bu sene bu işlerden tamamen soğudum, kesinlikle yapmayı düşünmüyorum. Çocuklarıma da bu işi yaptırmayı düşünmüyorum. Ürünlerimi buzhaneye koydum. 2 gün daha armut toplama işim var. Buzhanede yer kalmadı. Armudumu nereye koyacağımı düşünüyorum. Satsan satamıyorsun, koyacak yerin de yok? İhracatın olmaması ve malların bol olması malımızı elimizde bıraktı. Mallar kaliteli? Önceki seneler mal azdı ve kalitesizdi, bu sene mallar güzel fiyatlar çok kötü. Üründen yüzümüz güldü ama fiyatlardan yana gülmedi. Her sene gübreye zam, mazota zam, ilaca zam, işçiliğe zam ama ürün her sene düşüyor. 3 sene önce 1 lira 60 kuruşa verdiğimiz armudu şimdi 80 kuruşa satıyoruz. 5 sene önce kadın yevmiyesi 30 liraydı şimdi 65 lira, erkek yevmiyesi 90 lira. Budamayı 100 liraya yapıyorlar. Kusura bakmasın ama kimse budamaya insan götüremez.İmece usulü birbirlerine yardım edip kesim yapacaklar? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68