Çiftçi ile devlet arasında köprüyüz

Çiftçi ile devlet arasında köprüyüz

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, İnegöl´de 130 bin dekar alanda meyvecilik, 80 bin dekar alanda hububat, 20 bin dekar alanda çilek yetiştiriciliği, 40 bin dekar alanda ayçekirdeği geri kalan bölümde başta mısır, şeker pancarı olmak üzere her t

Ziraat Odasının İşlevinin sorulması üzerine konuşan Başkan Sezai Çelik,?Ziraat Odalarının işlevi çiftçinin anayasal tek kuruluşudur. Aynı zamanda başta üretici birlikleri olmak üzere hepsine şemsiye görevi yapmaktadır. Çiftçi ile devlet arasında ( hükümet arasında ) köprü görevini üstlenmektedir. Üreticilerin tüm sorunlarını yetkili yerlere taşıma görevini tarafımızca sağlanmaktadır çiftçi kayıt sistemini tutarak ilçe tarım müdürlüğüne kayıtlarını göndermektedir. Dolayısı ile odamıza üye olan çiftçimizin sosyal güvencesini ve evrak işlemlerini ilk bizler tarafından tutularak SGK´ya aktarma sağlamaktadır. Ziraat Odaları ülkemizde ağaç dikimi dahil birçok sosyal projeler yapmaktadır.?

 

?İnegöl Ziraat Odasına bağlı bugün itibari ile 17 bin 200 üyesi bulunmaktadır. Bunların 5 bin tanesi çiftçi kayıt işlemlerini yaptırmaktadır. Diğer kısmi ise sosyal güvenlikten yararlanmak için üye oldukları düşünülmektedir. Üyelerimize yönelik faaliyetlerimiz şunlardır; tarım ilaç satış bayileri, bitki besleme gübre bayiliği, TARSİM sigorta acenteliği, toprak su analiz laboratuvar hizmetleri, çiftçi eğitim faaliyetleri, denetimli serbestlikten yararlanan mahkûmlara ?sertifikalı´ eğitim faaliyetleri, Bursa İnegöl fuarları haricinde Antalya, Konya, İzmir gibi tarım fuarlarına çiftçi götürme faaliyetleri, muhtarlarımızla iç içe olabilmek için odamızın üst katını muhtarlarımıza tahsis edip kendilerinde kira, doğalgaz, su, elektrik gibi ücretler almaksızın muhtarlarımıza destek hizmetleri, okullarla özel hastanelerle anlaşma yapıp üyelerimize indirimli hizmetler sağlıyoruz. Çiftçilerimizin acil durumlarında kendilerine istemeleri halinde acil durumlarda araç tahsisi ediyoruz. Tüm çiftçilerimizin hem iyi hemde kötü günlerinde yanlarında bulunuyoruz.Çiftçilerimiz ile beraber yeni ürünlerin çalışmalarını yapıyoruz yapmayada devam ediyoruz. İnegöl Belediyesi, İlçe Tarım Müdürlüğü, Halk Eğitim Merkezi gibi kurumlarla koordineli şekilde çalışıyoruz. İnegöl Tarım Fuarını çerezlik ayçekirdeği festivali olarak başlatan kurumuz yine İnegöl Odası adına patentli ürünümüz çerezlik ay çekirdeğinin Belediyemiz, İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ticaret Odası olarak alınmasını sağlayan kurumuz.?

 

?İnegöl´ümüzün çoğu ormanlarla kaplıdır, ona rağmen kullanılabilen tarım arazimiz 298 bin dekardır.İnegöl´ümüze 130 bin dekar alanda meyvecilik 80 bin dekar alanda hububat 20 bin dekar alanda çilek yetiştiriciliği 40 bin dekar alanda ayçekirdeği geri kalan bölümde başta mısır, şeker pancarı olmak üzere her türlü meyve ve sebze yetiştirilmektedir.İnegöl´de ürünlerde verimlilik yüksektir 85 cins ürün yetiştiğinden ortalama 35 bin ton civarında hububat 80 bin ton civarında pancar 40 bin ton civarında çilek üretimi yapılmaktadır. İnegöl´ümüzün tarımdaki en büyük kazancını meyvecilikten sağlanmaktadır. Burada üretimle ilgili rakam belirtemiyoruz ancak toplamda 1 milyon tona yakın meyve üretimi yapıldığı tahmin edilmektedir ürün çeşidi çok olduğu için diğerleri tam olarak tespit edilmemektedir.?

 

?İnegöl tarımı olarak ülke ekonomisine katkımız 2017 yılında tarım ve hayvancılık olarak toplamda 800 milyon TL üretim yaparak gerçekleştirdik? dedi.

 

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04