ÇİFTÇİ MEMNUN DEĞİL

ÇİFTÇİ MEMNUN DEĞİL

İnegöl´de soğan üreticiliği yapan Hasan Karadeniz, dönüm başına 7 ton rekolte almalarına rağmen, fiyatta ve satışta sıkıntı yaşadıklarını belirterek; ?Çiftçilik böyle giderse, bırakma niyetindeyim? dedi.

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Hasanpaşa Mahallesi mevkiinde soğan hasadı yapan çiftçileri ziyaret etti.

DÖNÜMÜNDEN 7 TON REKOLTE

İncelemelerin ardından açıklama yapan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ?Hasat sezonları açıldı. Patates, armut hasatlarının ardından şimdide soğan hasadımız başladı. İnegöl her türlü ürünün yetişmesi noktasında çok verimli ova. Atatürk´ün Bursa ile alakalı bir sözü var; Bursa´yı gezerken bastonumu toprağa soksam, kök salacak diye korkarım. Aynen öyle bir durum. İnegöl olarak üretim kalemimiz çok fazla olduğunu her seferinde söylüyoruz. Normalde bizde soğan üretimi pek olmaz ama Hasanpaşa Mahallesinde bir çiftçimiz soğan üretimi yapıyor. Soğanda da üretimimiz oldukça iyi. Dönüm başına 7 ton soğan alıyoruz. En büyük sorunumuz üretim planlaması olmadığından dolayı, Pazar sorunu ortaya çıkıyor. Patates kadar olmasa da, soğanla alakalı da bir pazar sorunumuz var. Çiftçimizin sorununu gündeme getirmek için bugün buradayız. Hasan Karadeniz ağabeyimiz, 80 dönümlük alanda soğan üretimi yapıyor. Kaliteli bir üretim yapıyor? dedi.

HAVZALARA GÖRE ÜRETİM MODELİNİ GETİRMEMİZ GEREKİYOR

Tarım Bakanı Faruk Çelik ile Yenişehir´de görüştüğünü hatırlatan Çelik, ?Havzalara göre üretim modelini bir an önce getirmemiz gerektiğini ilettik. Zaten bu konuyla alakalı çalışma yapılıyor. Türkiye´de ihtiyacımız ne onu göreceğiz bu çalışmayla. Fazla üretmeyeceğiz. Kontrol altında tutularak, para kazanacağız? şeklinde konuştu.

ÇİFTÇİLİĞİ BIRAKABİLİRİM

Soğan üreticisi Hasan Karadeniz ise, ?Rekolteden memnunuz ama fiyatlardan memnun değiliz. Satmakta çok zorluk çekiyoruz. Sattığımız toptancılardan da ücretini almakta zorlanıyoruz. Zor durumdayız. Maliyetler yüksek. Kara karadüşünüyoruz. Sorunlarımız çok. Çiftçilik böyle giderse, bırakma niyetindeyim? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22