www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

ÇİFTÇİ MUTSUZ

ÇİFTÇİ MUTSUZ

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü, Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk töreniyle kutlandı.

İnegöl Ziraat Odası yönetim kurulu üyeleri ve bazı oda üyelerinin katıldığı tören, sade bir şekilde gerçekleştirildi.

Girdi maliyetleri çok yüksek

Gerçekleştirilen törende açıklamalarda bulunan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ?1984 yılından beri Dünyanın birçok yerinde 14 Mayıs çiftçiler günü kutlanmaktadır. Aynı şekilde ülkemizde de kutlanmaktadır. Geçmişte daha eğlenceli olarak bu günü kutlamıştık fakat masraflı olduğundan bıraktık. Bugün ülkemiz çiftçisine baktığımız zaman çok zor şartlar altında Amerika ve Avrupa ülkeleriyle yarışmak istiyor. Ama o ülkelerle yarışmak çok zor. Girdi maliyetleri mazot, gübre, ilaç gibi ürünlerde yüksek olması nedeniyle saydığım ülkelerle yarışmamız gerçekten çok zor. Bizim çiftçimizin tüm bunlara rağmen inadına üretmeye çalışıyor olması gerçekten takdire şayan bir durumdur. Her şeye rağmen 82 milyon ülke nüfusunu, 40 milyon turisti, 5 milyon mülteciyi besleyen bu eli öpülesi çiftçileri bir kez daha tebrik etmek istiyorum? dedi.

---------------------------------------------------------------

İnegöl Ziraat Odası, Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumu gerçekleştirdi. Ardından günün anlam ve önemine ilişkin açıklamalarda bulunan Oda Başkanı Sezai Çelik, Türk çiftçisinin çok zor şartlar altında üretim yaptığını ve mutsuz olduğunu söyledi.

Ülkemiz Çiftçisi Zor Şartlar Altında

İnegöl Ziraat Odası yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı törende konuşan Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ?1984 yılından beri Dünyanın birçok yerinde 14 Mayıs çiftçiler günü kutlanmaktadır. Aynı şekilde ülkemizde de kutlanmaktadır. Geçmişte daha eğlenceli olarak bu günü kutlamıştık fakat masraflı olduğundan bıraktık. Bugün ülkemiz çiftçisine baktığımız zaman çok zor şartlar altında Amerika ve Avrupa ülkeleriyle yarışmak istiyor. Ama o ülkelerle yarışmak çok zor. Girdi maliyetleri mazot, gübre, ilaç gibi ürünlerde yüksek olması nedeniyle saydığım ülkelerle yarışmamız gerçekten çok zor. Bizim çiftçimizin tüm bunlara rağmen inadına üretmeye çalışıyor olması gerçekten takdire şayan bir durumdur. Her şeye rağmen 82 milyon ülke nüfusunu, 40 milyon turisti, 5 milyon mülteciyi besleyen bu eli öpülesi çiftçileri bir kez daha tebrik etmek istiyorum? dedi.

Köye Dönüş Başlayacaktır

Konuşmalarına devam eden Çelik, ?Bunun yanı sıra 17 milyonluk tarım ihracatı gerçekleştirmekteyiz. Bu tarım ürünleri ihracatı yeter mi? Tabi ki yetmez. Bir Konya kadar Hollanda bizim 5-6 katımız ihracat yapıyor. Esasında sıkıntı da burada baş gösteriyor. Eğer ki biz ihracatımızı o noktalara çıkartabilirsek çok mutlu bir çiftçi profili göreceğiz. O zamanda köylere yeniden geri dönüş başlayacaktır. Bu noktada devletimizin destek vermediğini söylemiyoruz. Devlet gerçekten çok destek veriyor ama mazot zamlar, ilaç zamları, gübre fiyatlarının yanında bunlar eriyip gidiyor. Hiç vermemiş anlamına da geliyor. Eskiden sadece mazotu gübreyi düşünürdük. Bugün artık ilacı düşünür hale geldik, tohumu düşünür hale geldik?

Mazotu Değil İlacı Düşünür Hale Geldik

?Yani asıl politikalar bunun üzerine üretilmeli. Petrolü dışardan alıyoruz diyelim en azıdan tohumculukla gübreyle ilaçla ilgili çalışmaları olmalı devletimizin. Bugün meyvecilikle uğraşan çiftçilerimiz, artık mazotu düşünür halde değil ilacı düşünür hale geldi. Fiyatlar nerede aynı yerinde. O sebepten bizim taleplerimiz belli isteklerimiz bellidir . Bizim tek arzumuz bugün üretimini yapan Pazar sorunu olmayan girdi maliyetlerinden arındırılmış ne yapacaksa yapacağı her şeye gözünü kırpmadan girebilecek hayatını garanti altına almış kırsal mahallelerde yaşayan çiftçilerimizin, genç çiftçilerimizin özellikle tarım bağ kurlarını devlet tarafından yatırılmasını buradan bir kez daha talep ediyoruz?

Mutlu, Huzurlu Çiftçi İstiyoruz

?Hakların bir kez daha gözden geçirildiği, girdi maliyetlerinin düştüğü mutlu, huzurlu bir çiftçi profili istiyoruz. O zaman bizimle hiç kimsenin yarışamayacağını biliyoruz. Gerçekten bu milletin ekseriyeti Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün bir sözü var; bu milletin ekseriyeti çiftçi kökenli olmasaydı, bu coğrafyada olmazdık. Dediği gibi bu millet gerçekten çiftçilikle ilgili çiftçiliğe olan sempatisi olmasa, biz bugün bu coğrafyada, kıskaca alınmış coğrafyada katar gibi aç kalma durumuyla bile karşı karşıya kalırdık. Tüm meclis yönetici arkadaşlarımla birlikte tüm çiftçilerimizin ülkemizin çiftçilerinin ve tüm dünya çiftçilerinin de 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Gününü kutlar. Bol bereketli bol kazançlı dolusuz afetsiz bir yıl dilerim? diyerek sözlerini noktaladı.

Haber ve Fotoğraf: M.Salih KAYGUSUZ



  • BIST 100

    9812,88%0,93
  • DOLAR

    32,48% -0,15
  • EURO

    34,92% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2430,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,07% -0,01