Çiftçilere ilaçlama uyarısı

Çiftçilere ilaçlama uyarısı

Bursa Arıcılar Birliği İnegöl Temsilcisi Zeynullah Soylu, yanlış ilaçlamalar yüzünden Hayriye ve Gülbahçe mahalleri başta olmak üzere İnegöl genelinde binlerce arının öldüğünü belirterek; çiftçilere ilaçlama konusunda daha dikkatli ve koordineli olmaları

Arıcıların en büyük korkusunun tarım ilacı olduğunu söyleyen Bursa Arıcılar Birliği İnegöl Temsilcisi Zeynullah Soylu, arı ölümlerinin son yıllarda artığına işaret ederek, "İnegöl´de son 2-3 günde özellikle Hayriye ve Gülbahçe mahalleleri olmak üzere genelde arı ölümleri arttı. İlaçlamaların arttığı bugünlerde yanlış ilaçlamalar yüzünden kovan başına 2 bine yakın arı ölümleri var. Arının tam faal olduğu saat 11.00-12.00 arasında atılan tarım ilaçları, arı ölümlerini hızlandırdı. Zehre yakalananların dışında o atmosfere giren arılarda koku değişikliği olduğu için nöbetçi arılar tarafından kovana alınmıyor. Bu da kovan içinde ki arı popülasyonunu olumsuz etkiliyor. Yüzde 30-40 arı kaybı, bal üretiminin yarı yarıya düşmesi demek. Konunun araştırılması ve çiftçilerin bilinçlendirilmesi gerektiğine inanıyorum? dedi.

MERDİVEN ALTI İLAÇLAR TOPLU ARI ÖLÜMLERİNE YOL AÇIYOR

Özellikle gereğinden fazla zirai ilaç kullanılması sonucu arı ölümlerinin arttığını belirten Soylu, ?Arı yetiştiricileri, tarla ve bahçelerde çiçeklenme döneminde verilen zirai ilcaların arı ölümlerine neden olmasından çok dertli. Özellikle merdiven altı ilaçların toplu arı ölümlerine yol açıyor. Kendisi çok küçük ama yaptığı işlevler oldukça büyük olan arı, insanoğlunun besin kaynağı ve tarım için de olmazsa olmaz canlıdır. Arı Türkiye´nin gıda yönünden en önemli canlısı. Arılar bitkilerdeki tozlaşmayı ve döllenmeyi sağlayan canlılardır. En fazla dikkat edilmesi gereken konuların başında, ziraat mühendislerinin ve zirai ilaç bayilerinin çiftçilere ilaçları verirken arı faaliyetlerinin az olduğu veya olmadığı dönemlerde ağaçları ilaçlatmalarını tavsiye ediyoruz. Bu konuda hem çiftçilerimizi hem ziraat mühendislerimizi hem zirai ilaç bayilerini uyarıyoruz. Arılar, bir noktadan başka bir noktaya tahminen 7 kilometre gidebilmektedir. Bundan dolayı ilaçlamalara başlamadan önce arıcılarla çiftçilerimizin çok iyi diyalog içinde olması gerekiyor? şeklinde konuştu.

İLAÇLAMA YAPMADAN ÖNCE ARICILARI UYARIN

İlaçlama yapılacağı zaman özellikle arıların kovanlarının kapatılması gerektiğine dikkat çeken Zeynullah Soylu, ?Çünkü ilaçlar direk çiçeklere bulaştığı için arı, polenleri alırken zehirli atıkları da alıyor ve ölüyor. Çiftçilerden ve zirai ilaç bayilerinden ricamız, çiçek dönemindeki ilaçlamalar elzem bir ihtiyaçsa arı faaliyetinin olmadığı dönemlerde ilaçlama yapılması. Zirai ilaç bayilerimiz de az zehirli veya zehirsiz, arıları öldürmeyen ilaçları kullanmaya dikkat etmeliler. Ayrıca arı faaliyetinin olmadığı sabah erken saatlerde veya gece ilaçlamalarını tavsiye ediyoruz. İlaçlama yapılmışsa da arıcılarımızı uyararak, ilaçlama yapıldığı anda arı kovanlarının kapatılmasını öneriyoruz. Öte yandan, arı otlardaki çiçeklere de gider. Yabancı ot ilaçlaması da özellikle arı faaliyetlerinin olmadığı dönemlerde ve arıları zehirlemeyen ilaçlarla yapılırsa arı ölümlerine sebep olmayız? diye konuştu.

RUHSATSIZ İLAÇ KULLANIMININ ÖNÜNE GEÇİLMESİNİ İSTİYORUZ

Özellikle ruhsatlı olmayan ilaçların kullanımının önüne geçilmesini istediklerini ifade eden Soylu, bununla ilgili zaten kanuni yaptırım olduğunu söyleyerek, ?Zirai ilaç bayilerimizi ve çiftçilerimizi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Bu konuda eğitim çalışması yapmak gerekiyor. Bir insana ceza yazmakla onu engelleyemezsiniz. O bilinci aşılamamız gerekiyor hem çiftçimize hem mühendisimize hem halkımıza. Çünkü arı demek dünyanın devamlılığı demektir. Çünkü arı olmazsa bitkilerde döllenme olmuyor? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10247,75%-0,86
  • DOLAR

    32,24% -0,03
  • EURO

    34,66% -0,11
  • GRAM ALTIN

    2402,97% 0,12
  • Ç. ALTIN

    3892,73% -0,26