Çiftçilere acele etmeyin uyarısı

Çiftçilere acele etmeyin uyarısı

2012 yılı patates hasadının başlaması ile birlikte patates sökümü yapılan tarlayı gezen Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, patates fiyatlarında sıkıntı yaşandığını, ancak çiftçilerin ürünlerini elden çıkarmak için acele etmemeleri gerektiğini söyledi.

2012 yılı patates hasadının başlaması ile birlikte Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik dün patates sökümü yapılan tarlayı ziyaret ederek, çiftçiler ile bir araya geldi. Bu yıl rekolte açısında bir sıkıntı bulunmadığını aktaran Başkan Çelik, fiyat konusunda sıkıntı çektiklerini savundu.

 

BU YIL PATATES EKİMİ FAZLA

2012 yılının patates hasadının başladığını dile getiren Çelik, “Bu yıl verim açısında iyi geçecek. Patateste en iyi verim 4 ton civarındadır. Rekolte açısından hiçbir sıkıntımız yok ancak fiyatlar vasat yani ne iyi nede kötü. Bu yıl beklenen rekolte 400 bin ton. Çiftçinin bu yıl beklentisi 60 kuruş civarındaydı. Geçen yıl patates 60 kuruş civarında başladı ve 35 kuruş civarında bitti. Bu yılda 45 kuruş civarında başladı. Geçen yıla göre bu yıl patates ekimi fazla.” dedi.

 

ÇİFTÇİMİZ ACELE ETMESİN

Çiftçilere ürünlerini elden çıkarmak için acele etmemeleri konusunda uyaran Çelik, “Çiftçimiz mal elinde kalmasın diye bir an önce elinden çıkarmaya bakıyor. Bu yanlış daha bizim 1 aya yakın süremiz var. Hiç acele ve panik yapmasın çiftçimiz. Önemli olan çiftçinin panik yapmaması. Ödemiş sökümleri az da olsa bizimle çakıştı. Ramazan ayında da Afyon söküme başlayacak. Sorun fazla rekolteden çıkıyor.” ifadelerini kullandı.

 

ÇİFTÇİNİN GÜCÜ YOKSA PATATES EKMESİN

Kışın çiftçinin tohumları tüccardan almasından dolayı sıkıntı yaşadığını dile getiren Çelik, “Kışın bizim üreticilerimiz tüccarlardan tohum alıyorlar ve tüccarlara bağımlı kalıyorlar. Kendi imkanları ile alsalar tüccarlara bağımlı kalmazlar. Çiftçinin gücü yoksa patates ekmesin. Kendi imkanları ile ekemiyorsa çiftçimiz patates ekmesin.” diye konuştu.  

 

EKİPMAN DESTEKLEMESİ UYARISI

Ekipman desteklemelerinin çıktığını da söyleyen Çelik, “Yüzde 50 hibeli destekli ekipman desteklemeleri için çiftçilerimiz müracaat edebilirler. Temmuz ayının sonuna kadar çiftçilerimiz İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne başvursun.” dedi.  



  • BIST 100

    10324,54%0,56
  • DOLAR

    32,26% 0,06
  • EURO

    34,79% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2399,34% -0,39
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24