Çiftçilere Kredi Semineri Verildi

Çiftçilere Kredi Semineri Verildi

İlçe Tarım Müdürlüğü, İnegöllü çiftçilere yönelik ‘Tarım Bakanlığının Kredilerinden Faydalanma’ konulu seminer düzenledi.

İnegöl Gıda, Hayvancılık ve Tarım Müdürlüğü tarafından dün halk kütüphanesi konferans salonunda ‘Tarım Bakanlığının Kredilerinden Faydalanma’ konulu bilgilendirme semineri düzenlendi.

Seminer Bursa’da faaliyet gösteren Lancy Danışmanlık firması organizasyonu ile gerçekleştirilirken, çiftçilere Tarım Bakanlığının kredilerinden faydalanma konusunda bilgiler verildi.

Seminer öncesi bir konuşma yapan İlçe Gıda, Hayvancılık ve Tarım Müdürü Mahmut Doğru, toplantının amacının İnegöl’de faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli tarım işletmelerimizin kredi kullanma kapasiteleri ve Tarım Bakanlığının kredilerinden nasıl faydalanabilir düşüncesi olduğunu söyledi. İlçe Tarım Müdürlüğü olarak Ziraat Odası, Muhtarlar Derneği ve Birliği, Damızlık Sığır Yetiştiriciliği, Süt ve Meyve Üreticiliği Başkanlıklarıyla bir araya gelerek çiftçilere var olan kredileri nasıl yansıtacakları şeklinde bir program yaptıklarını dile getiren Müdür Doğru, “Bunlardan biri de Lancy danışmanlık. Kendileri sunum yapacaklar. Amacımız kredilerden İnegöl’ümüzün faydalanması ve işletme sayımızın artmasıdır” dedi.

Amaç Kaliteyi Arttırmak

Mahmut Doğru’nun konuşmasının ardından, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan bahseden Lancy Danışmanlık Ziraat Tekniker Ümit Üstünbaş; kurumun amacının Türkiye’nin katılım öncesi dönemde önceliklerini belirlemek olduğunu söyledi. Bunun yanında ihtiyaçlarını ortaya koymak, sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak, kapasite oluşturmak ve işletmeleri topluluk standartlarına yükseltmek gibi amaçlarının da bulunduğunu anlatan Üstünbaş; “Programın kaynağı ise Mali desteğin kaynağı, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti eş finansmanından oluşturulan IPARD Programı Fonudur. Bu destek ‘Kamu Katkısı’ olarak adlandırılmaktadır. Gerçekleşmiş projeler için geri ödemesiz olarak kullandırılacaktır. Desteklenecek Sektörler ise et ve et ürünler, su ürünleri, süt ve süt ürünleri, meyve ve sebze, modern çiftlik faaliyetleri, kırsal turizm,  kültür balıkçılığı ve yerel ürünler mikro işletmelerdir” diye konuştu.

Başvuru koşullarından da bahseden Üstünbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “IPARD öncelikli ilde faaliyet gösteren tarımsal işletme (özel-tüzel), 250’den az çalışanı ve yıllık cirosu 25 milyon TL’nin altında olması, Ulusal Çiftçi Kayıt Sistemine kayıt, Ulusal vergi sistemine kayıt, 65 yaştan küçük olmak, Mesleki yeterlilik, üniversite diploması ya da ilgili sektörde en az 3 yıl mesleki hizmet kaydı, Vergi ve SGK borcu bulunmaması, Gıda üretim izin belgesi ve ÇED raporu. Karşılanan giderler ise Hibe konusuyla ilgili alet-ekipman, yeni yapılar, yapı modernizasyonu, bilgisayar yazılımı, Mimar, Mühendislik ve Danışmanlık hizmetleri, fizibilite çalışmaları, iş planı hazırlığı ile lisans ve patent haklarının alınmasına yönelik masraflar.”

Üstünbaş, konuşmasının devamında desteklenen sektörler ile desteklenen illeri de çiftçilerle paylaştı.



  • BIST 100

    10272,75%-0,04
  • DOLAR

    32,28% -0,17
  • EURO

    34,79% -0,04
  • GRAM ALTIN

    2407,80% 0,62
  • Ç. ALTIN

    3900,49% 0,32