ÇİFTÇİLERE TARSİM UYARISI

ÇİFTÇİLERE TARSİM UYARISI

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru ve İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, yaşanan kuraklıklardan dolayı yaşanacak afetlere karşı çiftçileri Tarım Sigortası (TARSİM) yaptırmaları konusunda uyardılar.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru ve İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, dün bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Doğru ve Çelik, kış aylarının olması gerektiği gibi yağışlı geçmediğini, yaşanması muhtemel dolu ve kuraklık afetlerine karşı çiftçilerin Tarım Sigortası yaptırmaları gerektiğini vurguladılar.

 

15 MAYIS’A KADAR DOLU RİSKİ VAR

2005 yılında çıkan 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu’nun halen devam ettiğini belirterek konuşmasına başlayan İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mahmut Doğru, “Bilindiği üzere tarım riskli bir sektördür. Kanunun amacı da riski olan bu sektörü elemine etmek ve bu şekilde çiftçilerin oluşacak zararlarının bir kısmını karşılamaktır. İnegöl’ün şuanda Bursa’da sigortalı çiftçi sayısı fena değil. Şuanda ilk üçteyiz. Bizzat Ziraat Odası Başkanımız ile beraber gezerek bilgilendirmeler yapıyoruz. Şuanda da riskli bir dönemdeyiz. İnegöl’ün havası gayet sıcak, meteorolojik olarak Bursa kadar olmasa bile ağaçlar patladı patlayacak. Bazı bölgelerimizde çiçek açanlar da var. Dolayısı ile bizler riskli bölgedeyiz. Mayıs’ın 15’ine kadar dolu riski var. Bu anlamda Başkanımız ile beraber bir açıklama yapmayı uygun gördük. Üreticilerimizi sigortanın önemi konusunda bilgilendirmek istedik. Mesela şeftali ve erikte süre geçti ama diğer ürünlerde devam ediyor. Üreticilerimiz çiftçi kayıt sistemine mutlaka kayıtlarını yaptırsınlar ve mutlaka tarım sigortalarını yaptırsınlar. İnşallah bol verimli, afetsiz bir yıl olur. Herkese hayırlı günler diliyorum” dedi.

 

SİGORTASI OLMAYAN ÇİFTÇİNİN BORÇLARI ERTELENMEYECEK

Hiç yaşamadığımız bir kışı yaşamakta olduğumuzu belirten İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik ise, “Bu sebepten bugün müdür bey ile buraya gelerek çiftçilerimiz tarım sigortası hakkında bilgilendirmek ve yaptırmaları konusunda teşvik etmek adına beraber basın toplantısı yapmış bulunmaktayız. Bu sene mevsimlerin böyle olmasından dolayı tarım sigortası yaptırmadığınız zaman Allah muhafaza aksi bir durumda çiftçilerimiz çok zor bir durumda kalabilirler. Bir de 2 senedir Tarım Kredi Kooperatiflerinin Ziraat Bankalarına çiftçi borçlarının ertelemeleri söz konusu oldu. Bundan sonra sigortasını yaptırmaya çiftçilerin borçları dâhil ertelenmeyecektir. Bunu da bilgilerinize arz ederim. Bu sebeple çiftçilerimizi mutlak sebeple tarım sigortalarını yaptırmaya davet ediyoruz” dedi.

 

GÖLETLERDE DOLULUK ORANI YÜZDE 10

Barajlardaki doluluk oranları hakkında sorulan soruyu yanıtlayan Sezai Çelik, “Özellikle göletlerimizde su oranları şuanda yüzde 10 seviyesinde. Boğazköy Barajı gibi barajlarda su sorunu yoktur çünkü onlar dereler ile beslenen barajlardır ama diğer gölet diye tabir ettiğimiz yerlerde su oranları yüzde 10 civarındadır. Durum çok kötü. Şuanda Mart’ta kış olur mu diye bakıyoruz ve Nisan yağmurlarını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.



  • BIST 100

    10272,75%-0,04
  • DOLAR

    32,28% -0,17
  • EURO

    34,79% -0,04
  • GRAM ALTIN

    2407,80% 0,62
  • Ç. ALTIN

    3900,49% 0,32