Çiftçinin Yüzü Gülüyor

Çiftçinin Yüzü Gülüyor

İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Erhan Ulu, şeftali ve armut hasadının sürdüğünü ve fiyatlardan dolayı çiftçinin yüzünün güldüğünü ifade etti.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İsaören Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Erhan Ulu, ?Yaklaşık 1 aydır şeftali hasadımız devam etmekte. Şuanda hasadımızın yüzde 60´ını tamamlamış bulunmaktayız. Tahminlerimiz doğrultusunda yaklaşık 2 bin-2 bin 500 ton civarında şeftali topladık. Bin-bin 500 daha beklentimiz var. Şeftali fiyatları ise2-2,5 lira arasında devam ediyor. Bizim beklentilerimizde bu fiyat aralığındaydı. Çiftçimiz fiyatlardan memnun. Şuanda şeftali sezonumuz iyi geçiyor. Geçtiğimiz yıl ise, şeftali vardı ama fiyatlar düşüktü. Geçen yıl 1-1,5 liraya ürün veremedik, şeftali satamadık. Bu sene 1,5 liraya hiç düşmedi. Bu sene fiyatlar güzel.?

 

RAF ÖMRÜ UZUN ŞEFTALİ

?Diğer bölgelerde üründe sıkıntı var. Özellikle 2-3 senedir söylediğimizİsaören şeftalisinin raf ömrünün uzun olduğunu kanıtladık. Tüccar bunu benimsemeye başladı. Başka bölgenin ürünleriyle İsaören Mahallemizin ürünleri arasında raf ömrü olarak en az 3-4 gün fark ediyor. Bu nedenle de tüccar öncelikle bizi tercih ediyor.?

 

SANTA MARİA´DA HASAT BAŞLADI

?2-3 gündür SantaMaria cinsi armutlarımızın hasadı başladı. Yaklaşık bin-bin 500 ürün bekliyoruz. Önceki yıllarda SantaMaria armudunu satamadığımız için soğuk hava depolarında saklıyorduk. 1-1,5 ay içinde tüccarlara satıyorduk. Bu sene piyasanın güzel olmasından dolayı şuanda SantaMaria armudu 2-2,5 lira arasında satıldı. Soğuk hava depolarına girmeden tarlada satıldı. Armutta çiftçimizin yüzünü güldürdü.?

 

İYİ BAŞLADI, İYİ GİTSİN

?Şeftali hasadımız 15 Eylül´e kadar devam eder. Ağustos ayı başında erik hasadımız başlayacak. 10 Eylül´den sonra da asıl meyvelerimizden olan elma hasadımız başlar. Onun akabinde de kış armudu dediğimiz, MarillaMargarit dediğimiz cins elma hasadımız başlar. Meyve hasadımız bu sezon iyi başladı. İnşallah hayırlısıyla böyle de bitirmeyi arzuluyoruz.?

 

İHRACATA BAŞLANMADI

?Bu sene ihracat yok. İç piyasa zaten ihracatın parasını veriyor. İhracata gerek kalmıyor. Zaten iç piyasaya ürün yetiremiyoruz. İç piyasadan aşırı bir talep var. Dış piyasadan genel de Rusya´dan talep var. Ama ürün olmadığı için cevap veremiyoruz. İç piyasa ufak şeftaliyi de, büyük şeftaliyi de alıyor. Ama ihracata versek ufak şeftaliyi almıyorlar. Bizim ihracatta yaşadığımız en büyük sıkıntı bu. Ürünün tamamını veremiyoruz. Ama iç piyasada tüccar hepsini alıyor. Ufak ürüne az fiyat veriyor ama en azından elimizdeki bütün ürünü verebiliyoruz? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: M. Salih KAYGUSUZ



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68