Çiftçinin tazminat korkusu

Çiftçinin tazminat korkusu

Özel firma  tarafından pancar ekimine teşvik edilen çiftçilere verilen sözler yerine getirilmeyince çiftçiler mağdur oldu. Çiftçiler şimdi sözleşme gereği tazminat ödemekten korkuyor.

İnegöl'de pancar eken çiftçiler kara kara düşünüyor Deydinler mahallesinde ikamet eden çiftçiler pancar ektiklerine bin  pişman oldular.

Susurluk’ta bulunan özel  şeker fabrikası pancar ekimi için çiftçilere tohum ve gübre sözü verdi.  Ancak firma çiftçiye verdiği gübre sözünü yerine getirmedi. Çiftçiler pancar ekime atacak gübreyi bulamayınca ekimlerde beklenen sonuç alınamadı.  Yaşananlara isyan eden çiftçiler yetkililer seslenerek yardım  beklediklerini ifade ettiler.

Çok kötü mağdur durumdayız

 Çiftçilerden Salih Arıkan yaptığı açıklamada şunları söyledi. “Bize geldiler yüzde 200 artı gübre ve tohum bize ait 40 yıldır çiftçilik yapıyorum ilk kez bu sene başımıza böyle bir olay geldi. Gübrelerimizi alamadık çok kötü mağdur durumdayız. Buradan Türkiye Ziraat odaları Genel Başkanına seslenmek istiyorum, bu adamın görevi nedir, acaba. İlk dökmemiz gereken gübreyi de geç aldık 15 gün geçmel. Bunu ekerken sınıfta  kaldık 15 gün. Ektik üst gübresinin 20 gün önce atılması gerekiyordu, ama atamadık. Atılan yeri de gördük atılmayan yeri de. Aradı ki farkı hem  yetkililer, hem de Türkiye görsün. Yetkili firmayla görüştük. Bir çok  sefer bazıları telefonlara bakmıyor bazıları da bugün gelecek yarın gelecek. Ama 4 gündür bekliyoruz. Bu gübreyi atmasak verim alamayız, ceza  uygularlarsa, bizde cezaları ödemek zorunda kalırız.”

Biz şuanda mağduruz

Bir diğer çiftçi Ömür Karabağçı ise yaptığı açıklamada “ İmkanı olan gübresi aldı attı tarlasına, farkı görüyoruz yani. Bizlerde bekliyoruz gübreyi ama ilk taban gübresi hem geç geldi, hem de üst gübre henüz gelmedi. Bu nedenle mağdur durumdayız. Bu şekilde yapacaklardı neden bizlere ektirdiler. bize bu kadar masrafı neden yaptırdılar. Yazık günah değil mi? Mazot bugün kaç para, bir işçi parası 150 - 200 lira. Yarın öbür gün tonajı da tamamlayamayacağız biz şuanda mağduruz. “

Çiftçi gerçekten çok zor durumda

Kendi imkanı olduğu için tarlasına gübre atan Aliosman Kösef’de  “Yıllardır çiftçilik yaptığını ve ilk kez böyle bir şeyle karşılaştıklarını  belirterek, “Aradı ki, farkı gördünüz iki taraftan da çekim yaptınız. Büyük bir mağduriyet bizim elimizde vardı biz attık ama olmasaydı, bizlerde aynı durumda olurduk. Buradan yetkililere sesleniyoruz bir an önce bu işe çözüm bulsunlar yoksa çiftçi gerçekten çok zor durumda olacak.”



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68