Çiftçiye emeklilik müjdesi

Çiftçiye emeklilik müjdesi

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından imzalanan protokolle Tarım Bağ-Kur sigorta borcu nedeniyle emekli olamayan çiftçilerin birikmiş prim borçlarını ödeme imkanı sağlandığını belirtti.

BAŞVURULAR BAŞLADI

Başvuruların başladığını ifade eden Çelik, ?TZOB olarak zaten Sosyal Güvenlik Kurumu içerisindeyiz. Genel Başkanımız konulara vakıf olduğu için sektörümüzün nerede mağdur olduğunu iyi biliyor. O sebepten dolayı Türkiye genelinde tarım bağkura borcu olup, parası olmadığı için emekli olamayan çiftçilerimiz için Ziraat Bankası ile anlaşma yaptılar. Çiftçilerimiz oraya müracaat ettiklerinde onlara emeklilik maaşından kesilmek suretiyle kredi verecekler ve emekli edecekler. Bunlar genelde seçimlere doğru yapılan bir olaydı ama bu daha erken yapıldı? diye konuştu.

PRİMLER DÜŞECEK

Çelik, ?Bizim bir talebimiz var. Türkiye´deki Ziraat Odaları olarak Tarım Bağkur priminin yüksek olduğun söylüyoruz. Genel Başkanımız bu konu ile ilgili iyileştirme çalışması yapıyor. Tarımcının sigorta primini yüksek. Aylık standart gelirleri olmadıkları için zorluk çekiyorlar. Bu konu ile ilgili de çalışma yapılıyor. İnşallah düşürülmesini bekliyoruz? şeklinde konuştu.

KADINLARA POZİTİF AYRIMCILIK İSTİYORUZ

Tarım sektöründe çalışan kadınlara da pozitif ayrımcılık istediklerini de belirten Çelik, ?Bu kapsamda çalışan kadınların sosyal güvenlik primlerinin yüzde 50´si devlet tarafından karşılanmalıdır. Böyle bir uygulama, tarımda istihdam edilen kadınlarımızın sosyal güvenlik kapsamına girmesini kolaylaştıracaktır. Zor şartlarda çalışanlara kamuoyunda yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet tazminatı verilmektedir. Çalışma şartlarının zorluğu dikkate alınarak, çiftçilerimize çalıştıkları her yıl için 90 gün yıpranma payı ilave edilmelidir? diye konuştu.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07