www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

ÇİFTÇİYE ERTELEME MÜJDESİ

ÇİFTÇİYE ERTELEME MÜJDESİ

Yaşanan afetler esnasında ürünleri, hayvanları, tesisleri veya seralarının en az yüzde 30'u zarar gören Çiftçi Kayıt Sistemi`ne kayıtlı gerçek ve tüzel kişilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçları 1 yıl ertelendi.

 

Bakanlar Kurulu'nun Resmi Gazete'de yayımlanan konuya ilişkin kararı, 1 Ocak 2015`ten itibaren geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Borç ertelemesi, 1 Ocak-31 Aralık 2015 tarihlerini ve ‘düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı kapsamındaki kredi borçları'nı kapsayacak.

1 YIL ERTELENDİ

Uygulamada 2015 yılı içerisinde yangın, aşırı sıcak, samyeli, çiğ, heyelan, taban suyu yükselmesi, sel-su baskını, fırtına, aşırı yağış, kar fırtınası, dolu, kırağı, don, kuraklık, yıldırım düşmesi ve hortum afetlerine maruz kalan ve bu afetler sebebiyle ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, tesisleri veya seraları en az yüzde 30 zarar gören ve bu durumları il veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenen ÇKS ve Bakanlığın diğer kayıt sistemlerine kayıtlı gerçek ve tüzel kişi üreticileri yararlanacak. Söz konusu kişilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan düşük faizli kredi kullandırılmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararı kapsamındaki kredi borçları, faiz tahakkuk ettirilmek suretiyle vade tarihinden itibaren 1 yıl süreyle ertelenecek.  Ayrıca, 1 Ocak`tan bugüne kadar olan sürede Ziraat Bankası ve TKK tarafından tasfiye olunacak alacakları hesaplarına aktarılmış bulunan tarımsal kredi borçları da faiz tahakkuk ettirilmeksizin 1 yıl süre ile ertelenecek. Ertelenen tarımsal kredi borçlarına erteleme dönemi boyunca kredi borcunun vadesinden itibaren yüzde 3 faiz uygulanacak. Hasar tespit komisyonu kararları afet tarihinden itibaren en geç 3 ay içerisinde hazırlanacak.

 

HBR: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9669,35%1,52
  • DOLAR

    32,59% 0,35
  • EURO

    34,85% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2490,11% 0,24
  • Ç. ALTIN

    4182,30% 0,25