www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

ÇİFTÇİYİ BEKLEYEN TEHLİKE

ÇİFTÇİYİ BEKLEYEN TEHLİKE

Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, kış aylarının yağışsız geçmesi ve havaların beklenen sıcaklığın üzerinde seyretmesi nedeni ile çiftçiyi tehlikeli günlerin beklediğini söyledi.

Her geçen yıl kış ayları daha az yağışlı ve daha etkisiz geçiyor. Bu yıl sadece birkaç gün kar yağışı görülen İnegöl’de, yağmur yağış oranları dahi düştü. Hava sıcaklıkları ise beklenenin ve mevsim normallerinin sürekli üzerinde. Bu durum şehirde yaşayan vatandaşları pek fazla etkilemese de, yaz aylarıyla birlikte çiftçiyi ciddi derecede sıkıntıya sokacak.

AĞAÇLAR ZAMANSIZ ÇİÇEK AÇARSA ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA KALIR

Kış aylarının yağışsız geçmesinin çiftçiye etkileri hakkında kendisine yöneltilen soruyu yanıtlayan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, kış şartlarına göre havaların iyi gittiğini söyledi. Güzel havanın çiftçi için kötü olduğuna da vurgu yapan Çelik, “Havalar sıcaklık olarak iyi gidiyor, kış yok. Ama bu durum çiftçi için kötü. Yarın bir gün mevsimi gelmeden meyveler çiçek açarsa, çiftçi zor durumda kalacak. Bundan doğan bir tehlike var” dedi.

ÜRETİCİYE SİGORTA UYARISI

Hava sıcaklığının böyle gitmesi durumunda ağaçlar çiçek açtıktan sonra yaşanacak don olaylarıyla meyvelerin yanabileceğini dile getiren Sezai Çelik, çiftçiyi meyve bahçelerini sigortalatmaları konusunda da uyardı. Çelik, hava şartları nedeni ile verimin de düşebileceğinin altını çizerek; “Üreticilerimiz zor durumda kalmamak için bir an önce sigortalarını yaptırsınlar” açıklamalarında bulundu.

ZARAR GÖRECEKLER LİSTESİNDE MEYVE TÜRLERİ İLK SIRADA

Sezai Çelik, hava şartlarından tüm ürünlerin etkilenebileceğini belirterek, en fazla etkilenecek ürünlerin ise meyve türleri olan elma, armut, şeftali, kiraz vb. ürünler olacağını sözlerine ekledi.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,79% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2443,62% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00