www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

ÇIKARILAN İŞÇİLER EYLEM YAPTI

ÇIKARILAN İŞÇİLER EYLEM YAPTI

İnegöl´de faaliyet gösteren CP´de, işten çıkarılan işçiler ve beraberlerindeki sendika temsilcileri ile siyasi parti temsilcileri, firmanın Organize Sanayi Bölgesi´ndeki fabrikası önünde eylem gerçekleştirdiler.

 

İnegöl, Manisa ve Bilecik´te fabrikaları bulunan CP firması, iddiaya göre ikramiye haklarından feragat etmemek için yeni sözleşmeyi imzalamayan yüzlerce işçinin işine son verdi. İnegöl´de 47 işçi işten çıkarılırken, bu sayı Cuma günü 65´e yükseldi. Bunun üzerine işten çıkarılan işçiler geçtiğimiz Cumartesi günü firmanın Organize Sanayi Bölgesi´nde bulunan fabrikası önünde eylem yaptılar. CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, CHP İnegöl İlçe Teşkilatı, DİSK, Gıda-İş Sendikası ve Emek Partisi Bursa örgütü üyelerinin de katılımıyla yapılan eylemde, işten çıkarılan işçilerin yeniden işe iadesi istendi. Eylem esnasında hükümetin işçi kanunlarıyla ilgili politikaları da eleştirildi.

 

?KÖLELİK KOŞULLARINDA ÇALIŞMAYA ZORLUYORLAR?

Eylem sırasında bir konuşma yapan Gıda-İş sendikası Genel Sekreteri Levent Gökçek, ?Uzun bir süredir örgütlenme faaliyeti sürdürdüğümüz CP Standart Gıda San ve He A.Ş. İşletmesinde kitlesel işçi kıyımı yapıldı. Asgari ücrete yapılan göstermelik zamla birlikte her iş kolunda hak gaspları ve işçi kıyımları giderek artıyor. Bunlardan birisi olan CP işvereni, asgari ücret artışını bahane ederek, işçilerin almakta olduğu dört ikramiye hakkını ortadan kaldırarak ve işçilere baskı yaparak bireysel sözleşmeler ile kölelik koşullarında çalışmaya zorluyor. İşverenin dayattığı sözleşmeleri imzalamayan üyelerimiz başta olmak üzere, toplu olarak işçi kıyımlarına başladı. Manisa Turgutlu, Bilecik Osmaneli, Bursa İnegöl olmak üzere yüzlerce işçinin işine son verildi. Yapılan bu işçi kıyımını kabul etmiyoruz ve atılan işçiler geri alınsın istiyoruz? dedi.

 

KABUL EDİLEMEZ

?AK Parti hükümetinin yıllardır uyguladığı ekonomik politikalar ve işveren yanlısı tutumların sonucu olarak, işçilerin çalışma koşulları patronların iki dudağı arasında kalmıştır? diyerek sözlerine devam eden Gökçek, ?Patronlar hükümetten aldıkları cesaretle işçileri toptan işten atmakta ve ellerindeki hakları gasp ederek kölelik koşullarında çalışmaya zorlamaktadır. CP işvereni ikramiyeleri kaldırarak, asgari ücret artışını fırsata dönüştürmek istiyor. Kaldırılacak ikramiyelerle her işçiden en az 4 bin ile 7 bin TL arasında alacağı ücreti gasp etmeye çalışıyor. Bu şekilde CP işçimizin yılda 4 ile 7 bin arasında kaybı olacak. Zaten kıt kanaat geçinen işçilerin bunu kabul etmesi mümkün değildir. Haklarını geriye götürecek böylesi bir sözleşme imzalaması için baskı yapmak, imzalamayan işçileri işten atmak suçtur, yasa dışıdır. CP patronu diğer bütün patronlar gibi, asgari ücret zammını bir fırsata dönüştürerek hem devletten teşvik almak hem işçilerin ikramiyesin kaldırarak bir taşla iki kuş vurmak istiyor. Hem işçilerin var olan haklarını gasp etmek hem de işçi çıkararak aynı işi daha az işçiye yaptırarak karlarına kar katacaklar. Yapılan bu işçi kıyımı, yaşanan hak gasplarına karşı sendikamızda örgütlenen CP işçilerinin, mücadelesini engellemeye çalışıyorlar. CP sermayesi işçilerinin sendikalı olmasının ve örgütlenmesini engelleyerek, eski düzenlerini sürdürmeye çalışıyorlar. İşten atılanların büyük çoğunluğu sendikamızın üyesidir. Bir dünya devi olan CP tavukçuluğun diğer ülkelerdeki fabrikalarında işçiler sendikalı çalışırken, Türkiye´de tam bir sendika düşmanı tutum içindedir. Çünkü Türkiye´de hükümetler çıkardıkları yasalarla ülkeyi sermaye için cennete, işçiler için ise tam bir cehenneme girmiştir. Şimdi de 3 ay içinde çıkaracağız dedikleri yeni yısalarla kıdem tazminatını ortadan kaldırmayı, kiralık işçilik uygulamasını yaygınlaştırmayı amaçlıyorlar. Belli ki patronlar bu cesareti asgari ücret zammı konusunda da işçileri aldatan hükümetten alıyorlar. Açlık sınırının bin 400, yoksulluk sınırının 4 bin 300 TL olduğu ülkemizde asgari ücrete gelen artış sadece 177 TL´dir. Zaten var olan AGİ eklendiğinde bin 300 TL oluyor. Yeni yılda ekmeğe, elektriğe ve birçok ürüne yapılan zamla birlikte yapılan ücret artışı eriyip gitmiştir? şeklinde konuştu.

 

?KARARLIYIZ VE BAŞARACAĞIZ?

?CP patronu işçilerin örgütlenmesini engellemek ve bölmek için işbirlikçi sendikayı devreye sokarak, yeni oyunlar içine girmiştir? diyen Gökçek, ?Kendisine işçi sendikası diyen bu patron işbirlikçi anlayış, işçilere;?Bireysel sözleşmeleri imzalayın´ diyerek adeta işverene çalışmıştır. Gıda İş Sendikası olarak üyemiz olsun olmasın tüm işçilerimizin yanında olacağız. Bu hukuksuz işten atmaları kabul etmiyoruz, etmeyeceğiz. CP işverenine ve yöneticilerine sesleniyoruz; bu işten vazgeçin, işten atmaları durdurun ve attığınız işçileri geri alın, işçilerin sendikal örgütlenme hakkına saygı gösterin. Gıda İş Sendikası olarak işçilerimizle birlikte mücadeleyi büyütmeye, örgütlenmemizi sürdürmeye kararlıyız ve başaracağız?diye konuştu.

 

GÖKÇEK´TEN ?MÜCADELE? ÇAĞRISI

Gökçek, ?CP fabrikasında çalışmaya devam eden arkadaşlarımıza seslenmek istiyorum; biz duyuyoruz ki CP işvereni köy ve kasabalarda yeni işçi alımı için haber göndermeye başlamış. Bu demek oluyor ki içeride ücreti yüksek olan arkadaşlarımızı da 4-5 ay içerisinde çıkarmaya başlayacaklar. Buradan içeride çalışan arkadaşlarımıza sesleniyorum; bu işi düzeltmek, insanca yaşamak ve insanca çalışmak için ben onları sendikamız çatısı altına davet ediyorum. Birlikte mücadele edelim. İşçi arkadaşlarımız bu tehlikeyi görsünler. Ücreti yüksek olan arkadaşlarımız sözleşmeye imza attıkları halde işten çıkarılmayla karşı karşıya kalacaklar? ifadelerini kullandı.

 

GÜVENCESİZ VE ESNEK ÇALIŞMA MODELİ

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu ise, söz konusu işverenin dünyanın birçok yerlerinde faaliyet gösterdiğini ifade ederek, ?Diğer yerlerde işçiler sendikalı çalışabilirken maalesef bizim ülkemizde yasalardan kaynaklanan eksiklikler nedeniyle hükümetin işçiler lehine yeterli düzenleme yapmaması, yaptıklarının da arkasında olmaması ve etkili bir şekilde uygulanmasını sağlayamaması nedeniyle buradaki işçilerimiz sendikasız ve güvencesiz bir şekilde çalışmaktadır. Hükümetin uzun zamandır işçi sınıfı ile ilgili güvencesiz, esnek çalışma modelini uygulamaya çalıştığını ve bunu adım adım hayata geçirdiğini görüyoruz. Bugün yasalarımızda, işçilerimizi korumak için çıkarılan iş kanunlarımızda düzenlenen işe iade davası maalesef ülkemizde etkisiz bir davadır ve işçilerimizi korumaya yeterli değildir. İşçiler haksız bir şekilde işten çıkarıldığında açtıkları bu davaları kazandıkları halde işveren tarafından tazminatı ödenerek işe iadesi uygulanmamaktadır? dedi.

 

ASGARİ ÜCRETİ BAHANE EDİLECEK

İşverenin asgari ücreti bahane edip işçi kıyımı yaptığını dile getiren Kayışoğlu, ?Bizler bugün Türkiye´de resmi rakamlarla belirlenmiş olan açlık sınırının altında çalışmamaları için projeler ürettik. İktidar bizim bu projelerimizden esinlenerek asgari ücreti bin 300 TL yaptı, fakat bizim söylediğimiz yöntemle değil. Biz asgari ücreti vergilerden arındırarak asgari ücretin en az bin 500 TL olmasını söylemiştik. Bin 300 TL oldu ama işverenler bugün CP´de yaşandığı gibi bunu bahane göstererek işçi kıyımı yapmaktadır? şeklinde konuştu.

 

SORUN HERKESE YANSIYACAK

İşten çıkarmaların devam etmesi durumunda, sonucunun herkese yansıyacağını aktaran Kayışoğlu, ?Bugün sadece burada değil; Manisa´da, Bilecik´te 350-400 işçi işten çıkarıldı. Bunun devamı gelecekse bu sorun hepimize yansıyacaktır. Burada iş kanununda 22. Maddede der ki; işveren çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik yapacaksa, işçilere bunu yazılı olarak bildirmek zorundadır ve işçiler de bunu kabul ederse olur. Bu düzenlemelerde hiçbir zaman geçmişi etkili bir şekilde yapılamaz. Kanun böyle der. Şimdi bunu işçilere dayatarak ikramiye haklarını geri almaya çalışan, bu kazanılmış haklarından feragat etmediği için işçilerimiz işten çıkarılıyorsa, işe iade talepleri bugün fiilen kabul edilmiyorsa burada hepimiz işçilerin yanında yer almak, örgütlü mücadelelerinde yanında olmak zorundayız. Biz her zaman işçin yanındayız. Yeri geldiğinde işçilerimizle sokaklarda ve buralarda omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz? açıklamalarında bulundu.

 

Açıklamaların ardından sloganlar atan işçiler, bir süre sonra olaysız bir şekilde fabrika önünden ayrıldılar.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR

 



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,46% -0,07
  • EURO

    34,72% -0,69
  • GRAM ALTIN

    2439,90% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19