ÇOCUĞUNUZ YETERLİ VE DENGELİ BESLENİYOR MU?

ÇOCUĞUNUZ YETERLİ VE DENGELİ BESLENİYOR MU?

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Selahattin Saylık, 0-5 yaş arasındaki çocuklarda beslenme konusunda bilinmesi gereken önemli noktaları anlattı.

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Selahattin Saylık, 0-5 yaş arasındaki çocuklarda beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken püf noktalar hakkında bilgi verdi.

BEBEĞİN YETERİNCE ANNE SÜTÜ ALDIĞI NASIL ANLAŞILIR?

İlk 6 ayda bebeklerin yalnızca anne sütü ile beslenmesi gerektiğini belirten Saylık, “Bu aylarda anne sütü ile birlikte verilen ek besinler bebeğe tokluk hissi vererek emme gereksinimini azaltır ve anne sütünden yeterince yararlanmasını engeller. Bebeğin yeterince anne sütü aldığı, günde 6-7 kez bezini ıslatması ile anlaşılır” dedi.

ANNE SÜTÜ DIŞINDA SU VERİLMELİ MİDİR?

Süleyman Saylık, hastalık durumunda dahi olsa dört aydan önce bebeğe anne sütü dışında su ya da başka sıvıların (meyve suyu, bitkisel çaylar gibi) verilmesine ihtiyaç olmadığını söyledi.

ANNE SÜTÜ YETERSİZ OLDUĞUNDA NE YAPILMALIDIR?

Bebeklere 1 yaşından önce inek sütü önerilmediğini de kaydeden Saylık, şöyle konuştu: “Anne sütünün verilemediği ya da yetersiz kaldığı durumlarda anne sütü örnek alınarak hazırlanan formül mamalar kullanılır. İnek sütünün yararlı olduğu düşüncesinden yola çıkan annelerin bakış açısı; özellikle 6-24 ay bebeklik döneminde yoğunlaşan ve Türkiye’de her iki bebekten birinde görülen demir eksikliğinin başlıca nedenini oluşturuyor.”

NE ZAMAN EK GIDALARA BAŞLAMAK GEREKİR?

“Bebek 6 aylık olunca ek besinlere başlanması gerekir. Bu dönemde beslenme listesine anne sütünün yanında meyve püreleri, sebze çorbası, yoğurt gibi besinler eklenir. En geç 2 yaşında annenin uygun olduğu zamanda çocuk anne sütünden kesilmelidir.”

ÇOCUK BESLENMESİNDE PÜF NOKTALAR

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Selahattin Saylık, çocuk beslenmesine ilişkin önemli tavsiyeler de verdi. Çocukların 13-14 aylık olunca kaşık kullanmasına izin verilmesi gerektiği ve bunun desteklenmesi gerektiğini kaydeden Saylık, “Çocuklar yemeğin suyu ile değil kendisi ile beslenmelidir. Özellikle zayıf ve iştahsız çocukların beslenmesinde et ve kemik suyu çok yaygın kullanılıyor. Kırmızı ve beyaz etin besin değeri çok yüksektir, ancak haşlama sırasında etin içerdiği besin öğeleri et suyuna geçmez. Bu nedenle et suyunun besleyici bir özelliği yoktur. Okul öncesi dönemde çocuklarda tek taraflı beslenme çok yaygındır. Çocuğun beslenmesinde besin çeşitliliği sağlanmalıdır. Çocuk zorlanmadan değişik yemek çeşitlerine alıştırılmalı ve bu konuda anne babalar örnek olmalıdır. Bu davranış ileri yaşlara uzanan doğru yemek seçme alışkanlığı edinilmesine çalışılmalıdır. Çocukların sofrada yeni tatlar denediğinde destekleyin ve övün. Yiyeceklerinde fazla miktarda yağ, tuz ve sentetik katkı maddesi içermemesine dikkat edin. Çocukların şekerli içecekler, meyve suları tüketmesi, sürekli atıştırması, aşırı yağlı fast food gıdaların tüketimi kilo alımını hızlandıracaktır. Ayrıca çay, kahve, kola verilmesi içindeki uyarıcı maddeler nedeniyle onları sinirli yapar, doğrusu bu tür içeceklerin çocuklara hiç verilmemesidir. Günlük beslenme programında doygunluk sağlayacak lifli besinler (meyveler, sebzeler, yağsız salatalar gibi) mutlaka yer almalıdır. Çocuğu oyalamak için yiyecekler kullanılmamalı. Bu durum büyüdüğünde dikkat gerektiren her aşamada, atıştırmalık yiyecekler aramasına neden olacaktır”dedi.



  • BIST 100

    10643,58%3,14
  • DOLAR

    32,20% -0,22
  • EURO

    34,90% -0,22
  • GRAM ALTIN

    2504,01% 1,55
  • Ç. ALTIN

    3989,88% 1,04