ÇOCUĞUNUZA GÜVENİN, SORUMLULUK VERİN

ÇOCUĞUNUZA GÜVENİN, SORUMLULUK VERİN

AHİD tarafından düzenlenen eğitim seminerlerinde anne-babalara 7-14 yaş çocuk eğitimi konusunda bilgi veren Özel Eğitim Uzmanı Ayhan Altunsoy, ebeveynlerin çocuklarına güvenip sorumluluk vermeleri gerektiğini söyledi

Aile Hayatını İyileştirme Derneği (AHİD) tarafından her hafta Cuma akşamları düzenlenen eğitim seminerlerinde bu hafta 7- 14 yaş çocukların eğitimi konusu işlendi. Dernek konferans salonunda yapılan seminere konuşmacı olarak Özel Eğitim Uzmanı Ayhan Altunsoy katıldı.

 

ÇOCUĞUN BİREY OLDUĞUNU BİLİN VE GÜVENİN

Özel Eğitim Uzmanı Ayhan Altunsoy, seminerde; baskıcı tutum ve yöntemleri, tavizkâr tutum yöntemleri, ilgisiz tutum, yetkin tutum, risk dönemleri, riskli dönemi yönetme ve olumlu disiplin yöntemleri hakkında bilgi verdi. Altunsoy, çocuk yetiştirmede ailelerin uyguladığı tutumları şöyle anlattı: “Baskıcı tutum ve yöntemlerinde; aşırı koruma, kontrol etme, sürekli akıl verme, bağırma, tehdit etme, sevgiyi esirgeme ve ceza ön plana çıkıyor. Tavizkâr tutum yöntemlerinde çocukların kullandığı yöntemler; sızlanma, tutturma, duygu sömürüsü, şantaj ve bunun sonucunda anne-baba çaresiz kalıp çocuğun isteklerine boyun eğer. İlgisiz tutumda da anne-baba çocukla yeterli ve kaliteli iletişim kurmaz. Çocuğu yetiştirirken neredeyse hiç yöntem kullanmaz. Yetkin tutum ise olumlu ve uygun iletişim ve disiplin yöntemidir. Anne-baba-çocuk birbirleri üzerinde güç kullanmazlar. Birbirlerinin istek ve ihtiyaçlarına ilgisiz kalmazlar. Anne-baba gücünü çocuğu güçlendirmek ve desteklemek için kullanır. Bu yöntem doğru zamanda çocuğa ve ilişkiye zarar vermeden kullanma ustalığını içerir. Doğru ve uygun yöntem kullanıldığı için güç ve zaman kaybı olmaz. Çocuk yetiştirmede kalıcı ve etkin sonuçlar elde edilmesini sağlar. Yetkin tutumda ailedeki herkesin duygu ve düşünceleri dinlenir, çocuğun bir birey olduğu kabul edilir, çocuğun sorumluluk alabileceğine güvenilir, çocuk sorun çözmeyi öğrenir, kendine ve çevresine güvenir, anne-baba çocuğa uygun sınırlar koyarak çocuğu korur, çocuğa güven ve destek vererek onun kendine olan güvenini artırır.”

 

İNSANLAR BÜYÜRKEN DAHA KOLAY RİSK ALABİLİR

Risk ve riskli dönemi yönetme konusunda da bilgi veren Altunsoy, “Risk, sonucunda tehlikeli bir durumla karşılaşma olasılığı olan bir olay olarak tanımlanır. Zarara uğrama tehlikesi olarak da tanımlanmaktadır. Riskli davranış, kişinin mevcut durumu değerlendirmesi ve söz konusu durum içerisinde tehlike oranı yüksek olan yönü/yöntemi tercih etmesidir. Yani, kişiyi tehlikeye atan ve hayati anlamda tehlike yaratan; hastalık veya ölümle sonuçlanma ihtimali yüksek davranışlardır. Ergenlikte risk, gençlerin sağlık ve iyi halde olma durumlarına herhangi bir şekilde zarar veren durumlar olarak tanımlanmaktadır. Riskli davranışların yoğun olarak görüldüğü dönemler, kritik dönem, geçiş dönemleridir. Yani insanlar büyürken, gelişirken bir dönemden diğerine geçerken daha kolay risk alabilirler” dedi.

 



  • BIST 100

    10045,7%-0,37
  • DOLAR

    32,36% -0,38
  • EURO

    34,72% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2408,87% -0,56
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00