www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

ÇOCUK OBEZİTE POLİKLİNİĞİ HİZMETE GİRDİ

ÇOCUK OBEZİTE POLİKLİNİĞİ HİZMETE GİRDİ

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Hüseyin Tatar, Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi`nde çocuk obezite polikliniğinin hizmet vermeye başladığını açıkladı.

 Son dönemde çocuklarda obezite problemlerinin arttığına dikkat çeken Tatar, “Çocuklarımız egzersize gittikçe daha az vakit ayırıp televizyon, bilgisayar ve video oyunlarının karşısında daha uzun süreler geçiriyor ayrıca düzensiz ve yanlış besleniyor. Bu durum da obezite için davetiye çıkartıyor” dedi.

 BİR HASTALIK OLARAK KABUL EDİLMELİDİR

Çocukluk çağında ortaya çıkan obezitenin, erişkin obezitesi için önemli bir risk faktörü olduğunu ileten Tatar, “Erişkin şişmanların çoğunda obezite başlangıcının çocukluk yaşlarına uzandığı bilinmektedir. Ayrıca çocukluğunda şişman olanlarda kardiyovasküler risk faktörlerinin gelişme ihtimali de daha fazladır. Yakın zamanlara kadar ülkemizde çocuklardaki şişmanlık üzerinde pek durulmamış ve ‘şişman çocuk, sağlıklı çocuktur’ görüşü toplum arasında yaygın kabul görmüştür. Obezite, teşhis edildiğinde bir hastalık olarak kabul edilmeli, erişkin yaşlarda devamının ve komplikasyonlarının önlenebilmesi için erken dönemde tedaviye başlanmalıdır” şeklinde konuştu.

 AİLELERE ÖNERİLER

Çocuklarda obezitenin sağlık problemlerinin yanında birçok psikolojik sorunlara da yol açtığını ileten Tatar; depresyon, içine kapanıklık, özgüven problemlerinin özellikle kilo problemi olan çocuklarda sıkça görüldüğünü iletti. Çözüm konusunda en büyük görevin ailelere düştüğünü söyleyen Tatar, çocukların da kilo problemi yaşayan ailelere önerilerde bulundu. Tatar, “Doyduklarını hissettiklerinde çocukları yemek yemeyi bırakmaya teşvik edin, bu alışkanlığı edinmek aileler için zor olsa da ‘Bu Tabak Bitecek’  şeklindeki söylemler çocuk için faydadan çok zarar getirecektir. Bir davranışı örnek almak çocuğunuzun yapmasını istediğiniz bir şeyi yapmasını söylemekten çok daha etkili olabilir. Sağlıklı beslenme konusunda öncelikle siz doğru beslenirseniz çocuğunuzu bu konuda ikna etmeniz daha kolay olacaktır. Okula giderken kek, meyve suyu gibi veya para vererek okulda kantinden bir şeyler yemesini söylemek yerine sabahları oturup ailece kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırmanız hem günün en önemli öğününü kaçırmamasına hem de sağlıklı beslenmenin ilk adımını atmasına sebep olacaktır. Çocuğunuzun kilo problemi var ise bu durum karşısında mutlaka bir uzman desteği almalısınız. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı tarafından yapılacak fiziki muayene ve ölçümlenecek Vücut Kitle Endeksi sonucuna göre Diyetisyen kontrolünde sağlıklı beslenmeye yönelik danışmanlık hizmeti alabilir, çocuğunuzun büyüme ve sağlıklı gelişimini destekleyebilirsiniz. Çocukluk çağında obezite rahatsızlığının çağımızın hastalığı olduğunu ve kalp rahatsızlıkları, hipertansiyon, diyabet, içe kapanıklık özgüven eksikliği gibi ciddi psikolojik problemlere sebep olabileceğini unutmayın” ifadelerini kullandı.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19