www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

ÇOCUK SİNÜZİTLERİNE DİKKAT

ÇOCUK SİNÜZİTLERİNE DİKKAT

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Hızlı, çocukluk döneminde ortaya çıkan sinüzitlerin doğru tedavisinin önemi olduğuna dikkat çekti.

 

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Hızlı sinüzitin, ilaç tedavisi ile iyileşebildiği gibi çok ağır bir tabloda körlük ya da menenjitle de sonuçlanabileceğini belirterek, “Çocuklarda tam bir burun tıkanıklığı, şiddetli bir baş ağrısı veya işitme kaybı gelişmedikçe kendini gizleyebilen hastalık, alerjik hastalarda daha sık görülür” dedi.

SİNÜZİT BELİRTİLERİNİ DİKKATE ALIN

Ailelere, çocuklarında ifade ettiği belirtilerden biri veya birkaçının olması durumunda mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulması gerektiğini ileten Hızlı, “Belirtilerin mutlaka önemsenmesi, hekime danışılmadan burun damlası ve ilaç kullanılmaması gerekiyor. Gece daha fazla görülen inatçı öksürük, sarı-yeşil renkli koyu kıvamlı burun akıntısı, göz çevresinde basınç veya yanma hissi, nefeste kötü koku, koku alma bozukluğu, mide bulantısı ve/veya kusma, yüksek ateş, burun tıkanıklığı ve horlama, geniz akıntısı ile birlikte bazen boğazda yanma, baş ağrısı (Sinüzit hastalığı ilk döneminde baş ağrısına sebep olabilir ancak uzun dönemde genelde baş ağrısı sebebi olmadığına dikkat çekmek isterim) sinüzitin belirtileridir” şeklinde konuştu.

 

HEKİM ÖNERİSİ İLE ANTİBİYOTİK KULLANILABİLİR

Akut sinüzit hakkında bilgi veren Hızlı, “3 aydan daha az sürede tamamen düzelebilen çoğu zaman virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Akut sinüzitlerin tedavisinde özellikle doğru antibiyotik kullanımı önemlidir. Tuzlu su spreyleri ile akıntıların kıvamı yumuşatılabilir ve istirahat edilmesi durumunda vücut kendini daha kolay toparlayabilir. Kronik sinüzitte ise belirtiler 3 aydan uzun sürer. Çocuk yılda 4-6 kez sinüzit atağı yaşıyorsa mutlaka alerji ve geniz eti açısından kulak burun boğaz muayenesi yapılarak değerlendirilmelidir. Çocuk sinüzitlerinde özellikle erken teşhis ve uygun bir ilaç tedavisi ile çok başarılı sonuçlar alınmaktadır” diye konuştu.

ÇOCUKLARDA AMELİYAT GEREKEBİLİR

Çocuk sinüzitlerinde sinüslere yönelik ameliyat gerektiren durumların, ilaç tedavisine dirençli olan vakalar olduğunu aktaran Hızlı, “Göz etrafında apse oluşumunda, cerrahi tedavi önemli bir seçenektir. Kronik sinüzit ile birlikte geniz eti büyüklüğü olan veya sık bademcik enfeksiyonu geçiren çocuklarda, geniz eti ve gerekirse bademciklerin alınması tek başına kronik sinüziti tedavi edecek bir yöntem değildir. Buna yardımcı bir tedavi de uygulanmalıdır. Uygun içerik ve sürede verilen medikal tedavi ve gereken durumlarda yapılan geniz eti ve bademcik ameliyatlarına rağmen tedavi edilemeyen kronik sinüzitlerde tercih edilen tedavi yaklaşımı endoskopik sinüs cerrahisidir” dedi. 



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19