www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

Çocuklar, ekranla değil, akranla büyüsün

Çocuklar, ekranla değil, akranla büyüsün

İnegöl Sosyal Hizmet Müdürlüğü, Fikriye Koşarer Anaokulu velilerine yönelik olarak ?48-72 ay arasındaki çocukların gelişim özellikleri ve dönemsel problemli davranışları´ile ?anne baba tutumları´ üzerine seminer düzenledi.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ?Ekranla Değil, Akranla Büyüsün Çocuklar´ projesi kapsamında Aile Eğitim Programı adı altında harekete geçen İnegöl Sosyal Hizmet Müdürlüğü, Fikriye Koşarer Anaokulu velileriyle bir araya geldi.

ÇOCUKLARA OYUN ARKADAŞI OLMALIYIZ

Gerçekleştirilen seminerde velilere seslenen İnegöl Sosyal Hizmet Müdürü Serpil Noyan, ?2018-2019 eğitim-öğretim yılı 17 Eylül 2018 Pazartesi günü başlamış ve milyonlarca öğrenci; bazıları okuluyla ve arkadaşlarıyla buluşacak olmanın sevinci, bazıları ilk kez anne babadan ayrılacak olmanın heyecanıyla bu günü karşılamıştır. Anaokuluna başlamak; ilk kez sırtlarına çantalarını ve mataralarını almış, ilk kez yaşıtlarıyla, sınıflarıyla ve öğretmenleriyle tanışmış çocuklar için oldukça karmaşık ve zorlu duyguları temsil etmektedir. Bu dönem yalnızca çocuklarımız için değil, aileler için de oldukça karmaşık ve zorlu geçer. ?Çocuğum bana ihtiyaç duyarsa ne olacak?´, ?Şimdi ne yapıyordur?´, ?Okula alışabilecek mi?´ gibi sorular ailelerin zihninde sıralanır ve çocuklarımızın keyifle okula gittiğini gördüğümüz zamanlara dek bu endişeler sürer. Peki, bu kadar kaygı ve bu bekleyiş neden, aileler neden okulöncesi dönemde çocuklarını anaokuluna götürmeyi tercih ederler?Çocuklarımız anaokulunda sosyal kuralları, iletişim kurmayı, engellenmeye karşı olumlu davranış geliştirmeyi deneyimleyerek öğrenir, özbakım becerileri kazanarak kıyafetlerini giymek, tuvalet temizliğini yapmak gibi işleri tek başına yürütür ve anne-babaya bağımlılığı azalır. Bir kurallar bütünü içerisinde yaşamayı öğrenir ve otokontrolü artar. Bu yolda öğretmenlerimiz çok büyük çabalar harcayarak, çocuklarımızın her adımını takip eder, ihtiyaçlarına cevap verir. Tüm bunlar çocukları ilkokula hazırlar. Tüm bunlar olurken çocuklar adımlarını çok hızlı atar, her gün yeni bir bilgi ve beceriyle eve geri dönerler. Bazen biz ebeveynler çocuklarımızla nasıl vakit geçireceğimizi, onların dilinden nasıl konuşacağımızı bilemez bocalarız, bu bağlamda tablet, telefon, televizyon gibi elektronik aletlere sarılmadan onların bitmek bilmeyen sorularını cevaplamak mümkün değilmiş gibi görünür. Ebeveyn olarak çocuklarımıza iyi birer oyun arkadaşı olmazsak bizim yerimizi teknolojik 3T (Televizyon, tablet, telefon) alır.?

 

VELİLERE ÖNEMLİ UYARILAR

?Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ?Ekranla Değil, Akranla Büyüsün Çocuklar´ projesiyle çocuklarımızın en büyük gücünün öğrenme yetenekleri ve merakları olduğunu; bu dönemde tablet, telefon, televizyon gibi cihazlar (biz zararlı 3T diyoruz) yerine çocukların akranlarıyla birlikte olmasının önemini vurgular. Değerli Bakanımız Zehra Zümrüt Selçuk öncülüğünde İnegöl´de Aile Eğitim Programı kapsamında Bursa Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü´ne bağlı İnegöl Sosyal Hizmet Merkezi olarak yaptığımız eğitimlerle İnegöl ve Yenişehir çapında 2 bin kişiye yakın vatandaşımıza ulaşmış bulunmaktayız. Bugün de burada FikriyeKoşarerAnaokulu´nda siz değerli velilerle hem tanışmak hem de 48-72 ay arasındaki çocuklarımızın gelişim özellikleri ve dönemsel problemli davranışları ve anne baba tutumları üzerine hazırlanmış sunumumuzu paylaşmak üzere bulunmaktayız. Son olarak onlarla oynayın ama gerçekten oynayın. Orada bulunuyor olmanızın tadını çıkarın. Kendinizi vererek, hayal kurarak, eğlenerek oynayın çünkü çocuklar anlıyorlar? ifadelerini kullandı.

 

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ



  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29