ÇOCUKLARDA İDRAR YOLU ENFEKSİYONU TEHLİKELİ

ÇOCUKLARDA İDRAR YOLU ENFEKSİYONU TEHLİKELİ

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Selahattin Saylık, idrar yolları enfeksiyonlarının çocukluk çağında, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen sağlık problemi olduğunu ve tedavi olmazsa kalıcı hasa

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz. Dr. Selahattin Saylık, çocuklarda idrar yolları enfeksiyonu ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu.

 

KALICI HASARA NEDEN OLABİLİR

İdrar yolları enfeksiyonlarının çocukluk çağında, üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra en sık görülen sağlık problemi olduğunu belirten Uz. Dr. Selahattin Saylık, “Her iki cinste ve her yaş grubu çocukta sıklıkla rastlanabilen bu şikâyetler zamanında belirlenip gerekli tedavi yapılmadığı takdirde; böbrek yetmezliğinden hipertansiyona, kansızlıktan büyüme geriliğine kadar pek çok kalıcı hasara neden olabilir” dedi.

 

BELİRTİLER YAŞA GÖRE DEĞİŞİYOR

Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonlarının belirtileri çocuğun yaşına göre değişiklik gösterebilir şeklinde bilgi veren Saylık, “Bebekler ve 2 yaşından küçük çocuklarda; huzursuzluk, kusma ve ishal, karında şişkinlik, yeni doğanda uzamış sarılık, iştahsızlık ve beslenme bozukluğu, kilo almada yavaşlama, vücut ısısında düzensizlik, sebepsiz yükselen ve düşmeyen ateş şeklinde belirtiler verebilir” şeklinde konuştu.

 

YETERLİ MİKTARDA SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT EDİLMELİ

İdrar yolu enfeksiyonu tanısı için idrar tahlili ve idrar kültürü yapılması gerektiğini aktaran Uz. Dr. Selahattin Saylık, “İdrar, öncelikle mikroskop altında incelenir. Kesin tanı idrar kültüründe anlamlı miktarda bakterinin üremesi ile konur. Rahatsızlığın tedavisinde  antibiyotikler kullanılmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonundan korunmak için ise dikkat edilmesi gerekenlerden en önemli şey yeterli sıvı tüketimidir. Ayrıca tuvalette yeterli sürede kalması, aceleyle yapıp kalkmaması, genital bölge temizliği de diğer önemli konulardır”.



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22