ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETİLECEK

ÇÖPTEN ENERJİ ÜRETİLECEK

İnegöl Belediyesi, Entegre Katı Atık Yönetim Sistemi sayesinde Düzenli Katı Atık Depolama Sahasından çıkan gazı enerjiye dönüştürecek. Yap-işlet-devret modeli ile hayata geçirilmesi planlanan proje belediyeye gelir, İnegöl’e de enerji sağlayacak.

CUMA MAHALLESİNE BİR KONAK DAHA

Meclisin birinci gündem maddesinde, Cuma Mahallesi’ne yeni bir Mahalle Konağı yapımı görüşüldü. Ahmet Türkel Mahalle Konağının karşısında bulunan tarihi binanın da mahalle konağına dönüştürülmesi, oy birliği ile kabul edildi. Gündem maddelerinde ayrıca ulaşım planı ve 10 ilave kavşak planı onayları, araç alımı ve belde ve köylerde yol kaldırım, meydan ve park yapım çalışmaları gibi konular ele alınarak kabul edildi.

 

DENETİM KOMİSYONU ÜYELERİ SEÇİLDİ

Meclisin 25 maddesinde ise seçimlere kadar 3 aylık sürede görev yapacak yeni Denetim komisyonu üye seçimi gerçekleştirildi. Kapalı oylama ile belirlenen denetim komisyonunda; Berat Ertopuz, Refika Kasapoğlu, Hüseyin Doğan, Hüseyin Sadırlı ve Ahmet Mestan yer aldı.

BELEDİYEYE GELİR, İNEGÖL’E ENERJİ

Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından meclise sunulan gündemin 32. Maddesinde ise Entegre katı atık yönetim sistemi görüşüldü. Entegre Katı Atık Yönetim Sistemi ise Düzenli Katı Atık Depolama Sahasından çıkan gazın enerjiye dönüşüm projesinin ihale edilmesi masaya yatırılırken, Yap-İşlet-Devret modeli ile çıkan gazın İnegöl Belediyesi için gelire, İnegöl için de enerjiye dönüşeceği belirtildi.

1 YILDIR ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ

Konu hakkında açıklama yapan Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “12 km uzaklıkta yer alan Düzenli Katık Atık Depolama Alanımızda ayrıştırılmayan ve geri dönüşüme uğramayan çöplerin de ayrılması sağlanacak. Gazların da ayrışması ve enerjiye dönüşümü sağlanacak.  1 yıldır üzerinde çalıştığımız bir projeydi. Artık 4 belde ve 91 köyün de çöpü burada toplanacak. Sanayi atıklarının da değerlendirilmesi için çabalayacağız” dedi.

ÇÖPTEN GELİR ELDE EDECEĞİZ

Projenin Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılabileceğini de ifade eden Aktaş, “Biz gazlaştırma ve enerjiye dönüştürme projesini ihale edeceğiz. 4-5 milyon dolarlık bir proje. İşletilmesi de ciddi uzmanlık istiyor. Kiramızı ve bundan enerjiyi de elde edeceğiz. Bu sistem çöpün hacmini de küçültecek ve sahanın ömrünü de arttırmış olacak. Çöpten gelir elde etmemiz de sağlanacak” diye konuştu.

SP’DEN TEŞEKKÜR

Entegre katı atık yönetim sistemi hakkında söz alan Saadet Partili Meclis Üyesi Özgür Öztürk ise, “Böyle güzel bir projenin düşünülmesi ve İnegöl’e kazandırılması çok güzel. Emeği geçenlere teşekkür ediyoruz”  dedi.

İnegöl Belediyesi Çevre Mühendisi Rıdvan Gödel de Entegre katı atık yönetim sistemi hakkında bir sunum yaptı.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07