D-8`İ DİPFRİZE ATMIŞTIK ŞİMDİ İHTİYACIMIZ VAR

D-8`İ DİPFRİZE ATMIŞTIK ŞİMDİ İHTİYACIMIZ VAR

Bu sözler 12 yıllık iktidarın mensubu bir milletvekiline ait: D-8i Dipfrize atmıştık şimdi ihtiyacımız var

5. İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkeler Düşünce Kuruluşları Forumu, Irak’ın Başkenti Bağdat’ta yapılacak. Forumda, 54’üncü Hükümetin Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın fikir babalığını yaptığı D-8 ülkelerinden ve yapılanmasından bahsedeceğini belirten İzmir Milletvekili Rıfat Sait, “D-8’i tekrar canlandırmak istiyoruz. Bugüne kadar dipfrizde olan D-8’in tekrar canlanması ve Türkiye’nin liderliğinde harekete geçmesi önemli ve bizim de bunu başarmamız gerekiyor” dedi.

“Dünya Lideri”Nin Büyük Çabasıyla Kuruldu

Şam’ın da, Bağdat’ın da… Kudüs’ün de, Arakan’ın da… Orta Afrika’da parçalara ayrılan Müslüman bedenin de… ve hatta “Bahar” diye yutturulan Arap coğrafyasındaki “Kış”ın da… İlacı olacaktı D-8. Kapitalizmin,  siyonizmin karşısında her daim dik durabilsin diye Müslüman… Bitmeyen haçlı kini ve saldırıları karşısında yek vücut olsun diye 1.5 milyarlık İslam alemi… “Dünya Lideri”nin büyük çabalarıyla hayata geçirildi D-8…

Yönünüzü AB’ye değil, D-8’e dönseydiniz...

ANCAK 54. Hükümetten sonra iktidar koltuğuna oturan siyasi çevreler gereken alâkayı bir türlü göstermediler. 12 yılı aşkın AKP iktidarında da bu durum değişmedi. AB’nin kapısında bir hiç uğruna harcanan enerjinin çok daha azıyla D-8 çok daha etkin bir hale getirilebilirdi. Bugün “Dipfrize attık, yeniden canlandırmalıyız” diye itirafta bulunmak marifet değil. 12 yıl önce gerçeği görüp hayata geçirmek çok daha doğru olurdu.

Samimiyet testi...

12 yıllık devri iktidarında D-8’i ‘ismi var ama cismi yok’ bir teşkilata çeviren AKP, Ortadoğu’da saplandığı bataktan kurtulmak için çareyi, sırt çevirdiği D-8’de arıyor. İktidar vekili Rıfat Sait D-8‘leri bugüne kadar dipfrizde tutuklarını itiraf ederek artık bu birliğin canlandırılması gerektiğini söylüyor . ‘Sevinsek mi, üzülsek mi?’ dedirten bu açıklama özünde, Hükümetin dış politikada yaşadığı hezimeti gözler önüne seriyor. D-8’lerin milli bir proje olduğunu görmezden gelerek, küresel güçlerin akıl daneliğinde Türkiye’yi uçurumun eşiğine getiren Hükümetin bundan sonra atacağı adımlar bir anlamıyla samimiyet testi olacak.

5. İİT (İslam İşbirliği Teşkilatı) Üyesi Ülkeler Düşünce Kuruluşları Forumu, Irak’ın Başkenti Bağdat’ta yapılacak. TBMM Dışişleri Komisyonu üyesi, AKP İzmir Milletvekili Rıfat Sait, forumda D-8 ülkelerinden ve yapılanmasından bahsedeceğini söyledi. Foruma, Türkiye adına AK Parti’li Sait ve Dışişleri Komisyonu üyesi, CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner katılacak.

Sait, forumla ilgili olarak  yaptığı açıklamada, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin (TASAM) Irak Prime Group For Strategıc Studıes ile birlikte organize ettiği toplantıya katılmak için Bağdat’a gideceklerini söyledi.  Irak’ın evsahipliğindeki foruma katılacak ülkelerin 6’sının D-8 ülkesi olduğuna dikkati çeken Sait, bu ülkelerin Türkiye, İran, Pakistan, Malezya, Endonezya, Mısır olduğunu belirtti.

İslam ülkelerinin böyle bir çatı altında birleşmesi önemli

AKP İzmir Milletvekili Rıfat Sait, forumda konuşma yapacağını ifade ederek, “Forumun temel amacı, İİT ülkelerinin ve halklarının çıkarlarının korunması adına çeşitlilik içinde birlik anlayışına katkı sağlayacak entelektüel bilinç ve iletişim ortamı oluşturmaktır. Toplantıda, D-8 ülkelerinden ve yapılanmasından bahsedeceğim. İslam ülkelerinin böyle bir çatı altında birleşmesinin öneminden bahsedeceğim. Çünkü D-8’in ne kadar önemli olduğunu anlatmamız gerekiyor. D-8’i tekrar canlandırmak istiyoruz. Bugüne kadar dipfrizde olan D-8’in tekrar canlanması, ayağa kalkması ve Türkiye’nin liderliğinde harekete geçmesi önemli ve bizim de bunu başarmamız gerekiyor” dedi.

Fikir babası Necmettin Erbakan

1997’da kurulan D-8’in fikir babalığını 54. Hükümetin Başbakanı Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın yaptığını kaydeden Sait, “Bu kuruluş önemli bir kuruluş. Dünya liderliğine soyunmuş Türkiye’nin D-8’i canlandırması önemli” diye konuştu. Sait, Dışişleri Komisyonu’nda D-8 ülkelerinin ekonomik işbirliği şartına ilişkin anlaşmanın onaylanması konusundaki tasarıyı kabul ettiklerini, tasarıyı en kısa zamanda da Genel Kurul’da kabul edeceklerini vurgulayarak, “Merhum Erbakan hocayı bir kez daha rahmetle anıyorum. D-8 o zamanlar büyük tepki çekmişti ama bugün o ülkelerin biraraya gelmesi önemli” sözlerini sarfetti. Rıfat Sait, D-8 ülkelerinin yaklaşık bir milyar nüfusa sahip ülkeler olduğunu ve dünya nüfusunun yüzde 14’ünü oluşturduğunu belirterek, “D-8, AB’nin alternatifi değildir ama önemli bir kurumdur” dedi. Sait, Türkiye’de yapılacak toplantıda, Türkiye’nin D-8’in dönem başkanlığını devralacağını bildirdi



  • BIST 100

    10324,54%0,56
  • DOLAR

    32,26% 0,06
  • EURO

    34,79% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2399,34% -0,39
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24