DAHA DUYARLI OLMALIYIZ

DAHA DUYARLI OLMALIYIZ

İnegöl Belediyesi Bursa Özel İdare Müdürlüğü Özel Eğitim İş Uygulama Okulu Rehber Öğretmeni Psikolojik Danışman Melike Dağlı, otizmli bireylere ve ailelerine yaklaşırken duyarlı olunması gerektiğini söyledi.

İnegöl Belediyesi Bursa Özel İdare Müdürlüğü Özel Eğitim İş Uygulama Okulu III. Kademe Rehberlik Öğretmeni Psikolojik Danışman Melike Dağlı, görev yaptığı Eğitim Uygulama Okulu II ve III. Kademe, Nene Hatun I. Kademe, Kocatepe İlkokulu Otizm Sınıfı, Ömer Osman Çağlayan Mesleki Eğitim Merkezi velilerine yönelik Otizmi tanımak, hangi belirtileri gördüğünde Otizmden şüphelenmesi gerektiğini öğrenmek, otizmli bireylerin sahip oldukları özellikleri anlamaya çalışmak, otizmle ilgili dünyada ve Türkiye'de yapılan çalışmalar hakkında bilgi sahibi olmak, otizmli bir çocuğun anne-babasının ve eğitim kurumundaki öğretmenlerinin neler yaşadığını anlamaya çalışmaya yönelik bir seminer verildi. Yapılan seminere oldukça yüksek bir katılım gözlendi. İnsanların bilinçlenmek amacıyla katıldıkları seminerden oldukça olumlu geri dönüşlerin olduğu katılımcıların memnun kaldıkları öğrenildi.

DAHA DUYARLI OLMALIYIZ

Seminerlerde konuşmacı olarak katılımcılara bilgiler veren Psikolojik Danışman Melike Dağlı, Otizmin sözel ve sözel olmayan iletişim, sosyal etkileşim, yaratıcılık ve sembolizasyona dayalı oyunlarda yetersizlikler, yalnız kalmayı tercih etme, arkadaşlık kuramama, duygularını paylaşamama, göz temasından kaçınma, konuşmayı tercih etmeme ya da konuşurken monoton ses tonuyla konuşma ve takıntılı tekrarlayan davranış örüntüleriyle tanımlanan bir nöro gelişimsel bozukluk olduğu şeklinde tanımlamalarda bulunulmaya çalışılıyor. Otizm nedenleriyle ilgili öne sürülen pek çok teori ve görüş olmasına rağmen hiçbiri bu problemi anlamada yeterli olmuyor. Daha çok verinin toplanması, konu ile ilgili araştırmaların artmasının, çözüm arayışlarında daha verimli noktalara gelinmesi açısından büyük önem taşıyor. Otizmli bireylere ve ailelerine yaklaşırken hepimizin daha duyarlı olmamız gerekiyor” dedi.

Eğitim Uygulama Okul Müdürü Erdoğan Yakut ise, bu tarz seminerlerin daha sık yapılmasıyla ve beklenen katılımın gerçekleşmesiyle toplumun daha çok bilinçleneceği belirterek farkındalıklarının artacağı ve yaşamın pek çok kişi için daha kolay olacağı ifade etti.

HBR: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07