Dedelerinin Oyuncaklarıyla Oynuyorlar

Dedelerinin Oyuncaklarıyla Oynuyorlar

Özel Nilüfer Safvet Koleji, öğrencilerini kaybolmaya yüz tutmuş eski oyuncaklarla yeninde tanıştırdı. Özellikle Topaç’ın çocuklar tarafından büyük ilgi gördüğü ‘Dedemin Zamanındaki Oyuncaklarla Oynuyorum’ projesi kapsamında bir de ‘

İnegöl’de eğitim öğretim faaliyetini sürdüren Özel Nilüfer Safvet Koleji, eskiye ait oyun ve oyuncakların değerlerinin yaşatılması amacıyla ‘Dedemin Zamanındaki Oyuncaklarla Oynuyorum’ projesini başlattı. Bu proje ile eski oyuncaklar öğrenciler arasında tekrar hayat bulurken, geçmişte dedelerimiz tarafından oynanan oyuncakların yeni nesiller tarafından tanınması da hedefleniyor. Proje kapsamında en büyük ilgiyi gören ise topaçlar oldu.

Yeni Nesil El Kabiliyetini Kaybediyor

Okul Müdürü Bayram Yayla, proje hakkında verdiği bilgilerde; günümüzde geleneksel çocuk oyunlarının çoğunun kaybolmaya yüz tuttuğunu söyledi. Topaç gibi en güçlü çocuk oyunlarını günümüz çocuklarının tanımaz olduğunu ifade eden Müdür Yayla, “Kültürel değerlerimizin başında yer alan ve çocukluğumuza şekil veren çocuk oyunları bu projelerle kültürel varlıklarımızın unutulmasının önüne geçmiş olacağız. Yeni yetişen nesiller bilgisayar başında el kabiliyetlerinden yoksun bir şekilde büyüyor. Amacımız havaların soğuk ve yağışlı olduğu şu günlerde öğrencilerimizin kapalı alanlarda oyunlarını oynamaları ve onları evlerinde mevcut elektronik oyuncaklardan uzak tutmak, fiziksel eğitimlerinin gelişimine destek olmaktır” dedi.

Altın Topaç Atma Yarışması

Okul Müdür Yardımcısı Recai Uzun ise; “Biz bu proje kapsamında ilk olarak çocuklar tarafından çok sevilen oyuncaklardan biri olan topaç ile başladık. Topaç oyunu öğrencilerimiz tarafından çok büyük ilgi gördü. Biz de bunu fırsat bilerek öğrencilerimiz arasında ‘Altın Topaç Atma Yarışması’ düzenledik. Yaklaşık 400 öğrencimiz bu yarışmaya katıldı.  Çok güzel bir etkinlik oldu” diye konuştu.

Sanal Dünya Çocukların Hayal Gücünü Azaltıyor

Eskiden çocukların oyuncaklarını annelerin, babaların, dedelerin, ninelerin ve arkadaşlarıyla birlikte çocukların kendilerinin yaptığını belirten Özel Nilüfer Safvet Koleji Rehber Öğretmeni Harun Çolak da; “Çocuklar bu oyuncakları yaparken eğlenir, öğrenir ve iletişim içinde olurlardı. Şu anda ise teknolojiyle beraber hareket eden, ses çıkartan oyuncaklar, bilgisayar oyunları eski oyuncakların yerini aldı. Bu dönemdeki çocukların doğal olmayan oyun alanlarında, oyuncağını eline almadan, zamanını bilgisayarda sanal olarak sürdürüyor.  Bütün bunlar çocukların üretkenliğini, hayal gücünü azaltıyor. Sanal oyunlar çocukları hazırcılığa alıştırıp, mutsuz kişiler olarak yetişmesine neden oluyor. Bizim başlattığımız bu projeyle öğrencilerimizin bedensel, duygusal, sosyal, zihinsel ve dil gelişimlerinde olumlu yönde katkı sağlanması hedeflenmektedir” ifadelerinde bulundu.



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22