DEPREM ALARMI

DEPREM ALARMI

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan, "Gölcük gibi Bursa´da da beklenen depremin kırığı Bursa kentinin tam içinden geçiyor. Bursa´da ne olur ne olmaz diye düşünmeye gerek yok; Gölcük´te n

TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu 12 Kasım Depremi´nin 17´nci yıldönümünde Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) Yerleşkesi Ortak Salonu´nda panel düzenledi. TMMMOB Bursa İKK Sekreteri Fikri Düşünceli´nin yönettiği panele konuşmacı olarak Prof.Dr. Övgün Ahmet Ercan, Yrd.Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu ve Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı Engin Er katıldı. "Bursa´da nasıl bir kentleşme olmalı?" sorusuyla konuşmasına başlayan Prof.Dr. Ercan, "Çarpık bir kentleşme içindeyiz. 2007´de çıkarılan Kentsel Dönüşüm Yasası´nın amacı Avrupa´daki gibi Türkiye´de de büyük kentlerin yeterince geniş alanları, yolları, yeraltı yolları, yeşil alanları olması için çıkartılmıştı. Fakat kentin insan için olması gerektiğini içeren kentsel dönüşüm yasası uygulanmamaktadır" dedi.

GÖLCÜK´TE NE OLDUYSA BURSA´DA DA O OLUR

Prof.Dr. Ercan, Bursa´da birçok şeyin deprem bahane edilerek yapıldığını ifade ederken, "Bursa´da deprem yaratacak kırık, yerleşim alanlarını boydan boya geçiyor. Aynı Gölcük gibi Bursa´da da beklenen depremin kırığı Bursa kentinin tam içinden geçiyor. Bursa´da ne olur ne olmaz diye düşünmeye gerek yok; Gölcük´te ne olduysa Bursa´da da o olur" ifadelerini kullandı.

İNEGÖL´Ü DE KAPSIYOR

Bursa´nın kırıklarından bir tanesi, Kuzey Anadolu kırığının güney kolundan geçtiğini belirten Prof.Dr. Ercan, kırığın Yıldırım, Yeşil Türbe, Kaplıcalar, Çekirge, Mustafakemalpaşa´dan geçtiğini, bu nedenle Mustafakemalpaşa ve Gürsu´da sık deprem olduğunu söyledi. Eskişehir´den gelen, İnegöl´ün üzerinden Uludağ´ın kuzey doğu eteklerinden giden kırığın, Mudanya´ya doğru gittiğini, bu iki kırığın kesiştiği yerin Kestel olduğunu ve hiçbir yerde deprem olmazsa Kestel´de deprem olacağını söyledi. 

Prof.Dr. Ahmet Ercan, "Bursa´da kentsel planlama yapılırken organize sanayi bölgeleri, çok katlı yapılar yapılırken nereye yapılacakları çok iyi düşünülmeli" dedi.

KIRIĞIN GENİŞLİĞİ 10 KİLOMETREYE KADAR VARABİLİR

Prof.Dr. Ercan, şöyle konuştu;"TOKİ´nin ucube yapılarının güneyinden ana kırık geçiyor. Kırık bir çizgi şeklinde değildir, demet, saçak şeklindedir. Kırığın yaklaşık genişliği 250 metreden 10 kilometreye kadar varabilir. Yani Bursa´nın altı kasabın eti çentiği gibi, çentik çentiktir her yerde kırık vardır. Buttim´in, Nilüfer´in gibi altında kırık çoktur. Tophane´de kulenin altındaki yarık, bir kırığın aynasıdır. Buralarda yapılaşma ve tarihi eserler var. Muradiye´deki yamacın olduğu yer de kırığın aynasıdır, oradan da ana kırık geçiyor. O zaman Muradiye´yi nasıl kurtaracağız. Muradiye´nin altındaki o yenci yapılaşmayı nasıl kurtaracağız. Kırık kuşağın üzerine yapılaşmış olan Bursa´yı kim kurtaracak?"

BURSA DİRİ KIRIKLARIN ÜZERİNDE DURUYOR

Çekirge´de çok sayıda kaplıca olduğunu, ılıcalar ve kaplıcalar kırığın diri olduğunu gösterdiğini belirten Prof.Dr. Ercan, Bursa´nın diri kırıklar üzerinde durduğunu ve bu kırıklar geçmişte nasıl devinmişse, gelecekte de devineceklerini söyledi. Bursa´da olan her depremde Ulu Cami´nin yıkım gördüğünü, bu tarihi ibadet yerinin önünden, orta ve arkasından kırıklar geçtiğini anlatan Prof.Dr. Ercan, "Ulu Cami´nin olduğu yer kaya değil, dolgu topraktan oluşuyor. Bu yüzden Osmanlı´yı yargılayacak halimiz yok. Bunlar bizim kültürel değerlerimiz. Kültürel değerlerimizi korumamız gerekiyor. Kentsel dönüşümde biz sadece eski yapıları yıkıp yeni yapılar yapıyoruz. Bu önemli kültürel değerlerimizi korumak için adım atmıyoruz? dedi.

?BURSA DEPREME HAZIRLIKLI DEĞİL?

Bursa´nın her ilçesinin ismiyle anılan bir fay hattı olduğunu söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Engin Er ise Bursa´da aktif fay hattının geçtiği ilçelerin Orhangazi, Mustafakemalpaşa, Yenişehir, İznik, Gemlik, Mudanya, Karacabey, Osmangazi, Gürsu, İnegöl, Nilüfer, Yıldırım olduğunu söyledi. Er, "Bursa 7-7i 5 büyüklüğünde bir depreme hazırlanmalı" dedi.

Bursa´nın depreme hazırlıklı olmadığını söyleyen Er, belediyelerin de depreme hazır olmadıklarını ifade etti. Bursa depremsellik açısından masaya yatırılması gerektiğini, Bursa´nın hiçbir ilçesinde planlama yapılmadığını belirten Er, "Kentsel dönüşüme muhtaç, kentsel dönüşüm alanları tekrar yaratılıyor" dedi. Bursa´nın Yenişehir ve İznik Belediyeleri´ne bir tane yer bilimci olmadığını ifade eden Er, Yapı Denetim Kanunu´nun mutlaka yenilenmesi gerektiğini ve Bursa´nın depremsellik, ulaşım, planlama anlamında elden gittiğini söyledi.

 

Haber ve Fotoğraf: Haber Merkezi



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07