www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

DEPREM ÇALIŞMALARI BAŞLADI

DEPREM ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Birinci derece deprem bölgesi olan İnegöl’de şehrin riskli bölgelerinin tespiti ve zemin etüdünün yapılması için çalışmalara başlandı.

 

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, önceki gün yaptığı açıklamayla Marmara depremini yeniden gündeme getirdi. Hakan Kutoğlu, yıkımın en büyük adresi Kuzey Anadolu fay hattını bünyesinde barındıran Marmara bölgesi için tehlike çanlarının çalmaya başladığını ifade etmişti. Prof. Dr. Hakan Kutoğlu, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve Harita Genel Komutanlığı ortaklığındaki 146 GPS istasyonundan alınan verilerle oluşturulan gerilim haritasına göre Marmara Bölgesi`nde bulunan fay hattında birikimin giderek arttığını söyledi. Prof. Dr. Kutoğlu, Marmara Denizi`nin tabanında yükselme görüldüğüne de dikkat çekerek, “Endişe etmemizi gerektirecek bir dönem” dedi.

 

Van depremi sonrası 5 ilde kentsel dönüşüm yapmayı planlayan hükümetin deprem riski olan bölgelerdeki illerin belediyelerine gönderdiği talimat üzerine İnegöl Belediye Meclisi 2011 yılının Kasım ayında ‘Deprem Araştırma Komisyonu’ kurmuştu. Deprem Araştırma Komisyon üyeliklerine ise Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Yel ve meclis üyeleri; Özgür Öztürk, Erdal Akkaya, Ahmet Kara, Sadri Demirtaş ile Latif Balantekin getirilmişti. Komisyon, İnegöl ve çevresinin faylanma durumunu tespit etmek için çalışmalarını tamamladı.

ZEMİN TESPİTİ SÜRÜYOR

Deprem araştırma komisyonunun ardından İnegöl Belediyesi şehrin zemin etüdünün çıkarılması ve riskli bölgelerin tespiti için ihaleye çıktı. İstanbul’dan bir firmanın aldığı ihale sonrası çalışmalara başlayan yetkililerin araştırmalarının sürdüğü öğrenildi. İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Turgay Yel, konuyla ilgili verdiği bilgilerde İnegöl’ün zeminiyle ilgili incelemenin sürdüğünü belirterek; “Riskli alanların tespiti yapılacak. Elimizde mevcut inşaatlar yapılırken zemin etütleri yapılıyor. Onlar sayısal ortama aktarılıyor. Önümüzdeki haftalarda firma yetkilisi hocalarımız İnegöl’e gelecek, istişarelerde bulunacağız. İnegöl Belediyesi olarak vatandaşın yaptırmış oldukları zemin etütlerini de sayısal ortama aktarıyoruz. Daha sonra aşama aşama inceleme ve tespitler ile alınacak tedbirler belirlenecek” dedi.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19