Depremle İç İçe Bir Ülkeyiz

Depremle İç İçe Bir Ülkeyiz

İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Harun Ergün, ülkemiz topraklarının yüzde 70´inin 1. ve 2. derece deprem kuşağında olduğunu belirterek; ?Biz depremle iç içe bir ülkeyiz. Çok daha sistemli çalışmalar yapılmalı? dedi.

İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Harun Ergün, 17 Ağustos depreminin yıldönümü nedeniyle İnegöl´deki binaların durumu ve inşaat sektörü hakkında değerlendirmelerde bulundu.

ÜLKEMİZ ADINA BİR MİLAT

Konu ile ilgili konuşan İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Harun Ergün, ?Öncelikle 17 Ağustos 1999 depreminde hayatını kaybedenlere Allah´tan rahmet diliyoruz. Ülkemiz için acı bir deneyim, acı bir gerçek. Tekrarlarının yaşanmamasını ümit ediyoruz. 1999 depremi ülkemiz adına bir milat. Deprem konusuna en ciddi manada bakıldığı dönem diyebiliriz. İnşaatta belli oranda iyileşmeler yapıldı. Betonların hazır betona dönmesi, demir ve inşaat yapımlarında ciddi manada ülkemizde mesafe kat etmiş durumdayız. Eksik bırakılan tarafları da mutlaka var. Bizim sektörde yaşadığımız genel problemlerde var. Bu konu ile ilgili denetimlerde belli seviyeye gelmiş durumda. Yapı denetim sistemleri aktif gelmiş durumda. Daha da iyi şeyler yapılmalı çünkü deprem bizim ülkemizin bir gerçeği. 1999 depreminde yaklaşık 300 bin kadar konut yıkıldı. Ülkemiz toprakların yüzde 70´i 1. ve 2. derece deprem kuşağında. Biz depremle iç içe bir ülkeyiz. Bununla yaşamak zorundayız ve önlemleri geliştirme, güzelleştirmek durumundayız. Yapılanlar var elbet eksik tarafları var. Çok daha sistemli çalışmalar yapılmalı. Bunun yanında bizim Türkiye genelinde sektörel olarak aslında sektörde faaliyet gösteren firmalarda denetim altına alınmalı. Maalesef bu alanda hiçbir çalışma yok diyebiliriz. Sektörün henüz bir hizmet kanunu da yok. Evet, belli alanlarda iyileştirmeler var ama neticede bu binaları yapan müteahhitleri denetleme anlamında yapılan bir çalışma yok. Sektörümüzün bir hizmet yasası yok. Sektöre girişlerin kısmen engellenmesi lazım. Daha deneyimli ve yeterli firmaların devam etmesi lazım. Sektördeki çürük elmaların ayıklanması için müteahhitlik hizmet kanuna mutlaka ihtiyaç var. Hala dernek seviyesinde temsil ediliyoruz inşallah bununla ilgilide hükümetimiz adımlar atar. Sektörü de ciddi manada bir denetim altına alır? dedi.

?BİR DEPREMLE YERLE BİR OLACAK ÇOK KONUT VAR?

?Kentsel dönüşüm depremi en hafif şekilde atlatmanın en iyi yolundan biri? diyen Ergün, ?Ülkemizde on binlerce, yüz binlerce depreme dayanıksız konut var. Tabiri caiz ise bir depremde yerle bir olacak çok konut var. Bunların dönüşümü ile ilgili devletimizin ve belediyelerin çok ciddi adımları var. Ama maalesef küçük ölçekli yerlerde bu kentsel dönüşüm gerçek anlamıyla sağlanamıyor. Bir şekilde insanlar razı edilmeli, bununla ilgili tanıtımlar düzenlenmeli ve kentsel dönüşüm mutlaka yapılmalı. Tabii bunu yaparken şehirleri de kent dönüşümle planlamak lazım. Otoparkı ile yolları ile revize etmek lazım. Kentsel dönüşüm depremden korunmanın olmazsa olmazlarından biri. Bu konu ile ilgili İnegöl´de de çalışmalar var. Daha çok olmasını temenni ediyoruz. Bunun için sektörden arkadaşlarımızla görüşüyoruz, belediyede kentsel dönüşüm ile ilgili bir birim kurulup, bu birimde sadece memurlar değil, siviller ve halktan da komisyona insanlar alınıp, şehrimizde yaşayanlara bu gerçek daha iyi anlatılmalı, fikirler ortaya konulmalı. İnsanlar mağdur edilmeden razı edilmeli. Çok çabuk, çok hızlı kentsel dönüşüm yapılabilir. Bu konu ile ilgili gerekli yasal çıkıyor ama uygulanabilirliği ne kadar sağlıklı tartışılır? şeklinde konuştu.

İNEGÖL MERKEZ EN RİSKLİ BÖLGE

İnegöl´ün depremdeki en riskli bölgenin merkez bölümü olduğunu belirten Ergün, ?Genel itibariyle İnegöl´ün eski İnegöl dediğimiz düzlükteki alan depremle ilgili en problemli alan. Depremden kurtulmanın yolu kat yüksekliği ile ilişkilendiriyor. Konu bununla çok alakalı değil. Evet kat yüksekliği de bunun için bir çözümdür ama bununla beraber zemin iyileştirmeleri gibi alanlarda da faaliyete girmesi lazım. İnegöl´de Alanyurt ve Yeni İnegöl dediğimiz bölge deprem konusunda, zemin konusunda daha sağlıklı bölgeler. Ama burada da eski yaşayan bir şehir var. Şehri tamamen taşımak imkânsız. Dolayısıyla hali hazırda yaşadığımız eski İnegöl´de de bir şekilde imalat yapılmak zorunda, yapılıyor da. Buradaki eski yapılar, yolların, otoparkların genişletilmesiyle çok daha yaşanılabilir hale getirilir. Tüm şehirde yaşayan STK´lar hep beraber el birliği ile bu konuda çalışma yapmak zorundalar. Bu şekilde bu sorunlar çok daha kolay çözüleceği kanaatindeyim? diye konuştu

Ergün, 17 Ağustos 1999 tarihinde hayatını kaybedenlere Allah´tan rahmet dileyerek sözlerine son verdi.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10162,29%1,16
  • DOLAR

    32,36% -0,37
  • EURO

    34,69% -0,29
  • GRAM ALTIN

    2389,86% -1,34
  • Ç. ALTIN

    3867,20% -0,50