?DİMDİK AYAKTAYIZ?

?DİMDİK AYAKTAYIZ?

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği(MÜSİAD) İnegöl Şube Başkanı Halil Malkaç, komşu ülkelerde yaşanan sıkıntılı sürece rağmen, mobilya sektörünün dimdik ayakta olduklarını belirterek, ?Bunun en önemli sebebi devletimizin varlığıyla bize güç vermesidir

 

Son 2 yılda özellikle İnegöl´de yaşanan ekonomik durgunluğu değerlendiren MÜSİAD İnegöl Başkanı Halil Malkaç, bu durumun artık bölgesel değil küresel bir sorun haline geldiğini söyledi.

 

TÜM SEKTÖRLERDE DURUM AYNI

Tüm dünyada en çok konuşulan 2 konudan birinin ekonomik kriz ve terör olduğunu kaydeden Malkaç, ?2 yıldır İnegöl mobilya sektöründe durağan dönem yaşanıyor. Bu dönemin yaşamasının en büyük nedeni; dünyadaki ekonomik dengelerin değişmesi ve ekonomik krizlerin yaşanmasıdır. Bu sadece mobilya değil bütün sektörlerin sorunudur. Bununla birlikte yaşanan savaşlar ve iç karışıklıklar Türk ihracatına ciddi bir sıkıntı yaşattı. Özellikle mobilya alanında ortalama yüzde 15´ler seviyesinde büyüme yaşanan İnegöl´ümüzde bu hissedildi? dedi.

 

?ARTIK PAZARIN YENİ OYUNCULARI VAR?

Son yıllarda ülke genelinde mobilya sektörünün büyüdüğünü de anlatan Malkaç, ?Mesela mobilya denilince akla İnegöl ve Ankara geliyordu. Önceden sektörün liderleri İnegöl ve Ankara iken bugün Kayseri´de, İstanbul´da, İzmir´de, Adana´da da ciddi anlamda mobilya firmaları oluştu. Artık pazarın yeni oyuncuları var. Ancak İnegöl´ü diğer şehirlerden ayıran önemli bir özelliği var. Biz kalite ve tasarım alanında ciddi yatırım ve atılım yaptık. İnegöl´ü mobilyada Türkiye´nin moda merkezi haline getirdik? şeklinde konuştu.

 

BÜYÜK BEKLENTİLER İÇERİSİNDE DEĞİLİZ

2016 yılına ilişkin değerlendirmelerde yapan Malkaç, ?Bu yıla ilişkin sektörel anlamda açıkçası büyük beklentilerimiz yok. Özellikle mobilya alanında bir kıpırdanma söz konusu. Çünkü dünya genelinde Türk ürünlerine olan ilgi arttı. Ancak yaşanan bu karışıklıklar, savaşlar ve ekonomik krizler nedeniyle ekonominin çarkları beklentilerimizin uzağında dönüyor. Küçük de olsa bir büyüme trendini yakalayacağımızı düşünüyoruz. Ama ileriye yönelik sektörümüzden çok ciddi anlamda umutluyuz ve umudumuzu her geçen gün daha da arttırıyoruz. İnegöl mobilyacısı yakaladığı bu trendini bence kaybetmemeli ve sürekli yenilenebilir üretim modelini devam ettirmeli. Çünkü dünya sürekli değişiyor ve bu değişime paralel olarak İnegöl mobilya sektörü de sürekli gelişiyor. Biz diğer bölgelerdeki mobilyacılar gibi değiliz. Biz yeni modellerimiz ile sürekli bu farkı hissettirdik ve hissettirmeye de devam edeceğiz. Dünyanın mobilya trendi olan İtalya´dan sonra Türkiye´yi tercih edilen 2. ülke olması için çalışacağız? diye konuştu.

 

?DEVLETİMİZ SAYESİNDE DİMDİK AYAKTAYIZ?

İnegöl mobilyasının ihracattaki pastadan daha fazla pay alabilmesi için bölgesel yaşanan sorunların ve terörün sona erdirilmesi gerektiğinin altını çizen Malkaç, ?Özellikle Suriye´de yaşanan savaş, sadece Suriye´deki ihracatımızı etkilemedi, Ortadoğu´yu da etkiledi, hatta dünyayı etkidi. Ancak buna rağmen dimdik ayakta duruyorsak, bunun en önemli sebebi devletimizin varlığıyla bize güç vermesidir. Türkiye Ortadoğu´da ve Afrika´da sevilen bir ülke. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan´ı çok yakından takip ediyorlar. Cumhurbaşkanımız sayesinde özellikle İslam ülkelerinde ciddi bir Türkiye sempatisi artmış durumda. Bu nedenle Devlet büyüklerimizin dünya ülkelerine yaptıkları iş gezilerini önemsiyoruz. Bizde MÜSİAD olarak elimizden geldiği sürece bu iş gezilerine katılmak ve ticaretimizi arttırmak istiyoruz? dedi.

 

SADECE ORTADOĞU VE KUZEY AFRİKA İLE SINIRLI KALMAMALIYIZ

Türk mobilyasının her geçen yıl tanınırlığının arttığını kaydeden Malkaç, ?Türk mobilyasının sadece Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgeleri ile bağı olmaması gerekiyor. Bunun yanı sıra dünyada çok büyük pazarlar var. Amerika ve Hindistan gibi güçlü mobilya ithalatı yapan pazarlar gibi. Ancak bizim bu bölgelere hitap edebilmemiz için mobilyalarımızı orada bulunan insanların yaşam şekillerine göre dizayn etmemiz gerekiyor. Bunu yapan bazı firmalarımız var. Amerika´da mağaza açan firmalarımız da var. Bunu arttırabilmemiz için daha büyük ölçekli firmalar haline gelmemiz lazım. Çünkü o pazarlara hitap edebilmek için ölçeğimizin çok fazla olması lazım, üretim kapasitesinin çok fazla olması lazım? şeklinde konuştu.

 

ORTAKLIKLARIN ARTMASI LAZIM

Kurumsal firma sayılarının artması gerektiğini ve bununda tek çaresinin güçlü birlikteliklerle sağlanabileceğini de belirten Malkaç, ?Biz ortaklık kültürünün çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Artık dünya büyüyor, ekonomi de büyüyor. Bu ekonomik pastadan pay alabilmek için önce şapkayı önümüze koymamız lazım. Küçük ve orta ölçekli firmalar olarak, özellikle İnegöl sanayimiz böyle, ortaklık kültürünü eğer yayabilirsek, bir kaç bant daha yükseltebilirsek bu pazarlarda daha büyük rol alabileceğimizi düşünüyorum? diye konuştu.

 

DİNAMİK, ÇALIŞAN VE ÜRETEN BİR TOPLUMUZ

Ülke üzerinde ciddi oyunlar oynanmasına karşı Türkiye´nin doğru hamleler yaptığını belirten Malkaç, ?Avrupa nüfusu yaşlanıyor. İslam coğrafyasında genç bir nüfus var. Özellikle Türkiye´nin genç bir nüfusa sahip olduğunu da söylemek lazım. Biz sürekli dinamik bir ülkeyiz, çalışan bir toplumuz ve üreten bir toplumuz. Sürekli ekonomik değerleri de yükselen bir toplumuz. Biz çok cesaretli bir toplumuz ve durum Türkiye´yi bir tehdit olarak görmelerine neden oluyor. Durum böyle olunca da göze batan bir ülke oluyorsunuz. Bunu sadece ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Almanya görmüyor tüm dünya görüyor. Durum böyle olunca da Türkiye´nin etrafında hep bir sorun var, sıkıntı var. Ama Türkiye yaşanan bu kadar sıkıntıya rağmen, halen daha dimdik ayakta. Bu çok önemli bir şey. O kadar çok oyunun oynandığı bir ülkenin hala dimdik ayakta olmasını bütün dünya şaşkınlıkla izliyor. Ve elbet bir gün pes edecekler. Ve bu güçlü ülkenin yanında olanlar kazanacak. Türkiye ile beraber kazanacak birçok ülke olacak. Çünkü bizi yıkamazlar biliyorlar? ifadelerini kullandı.

 

TERÖR BELASINDAN KURTULMALIYIZ

Türkiye´nin büyümesinden rahatsız olan ülkelerin sürekli algı operasyonu yaptığını söyleyen Malkaç, ?Bakın özellikle son yıllarda dünyanın başına DAİŞ diye bir illet çıkardılar. Bununla Ortadoğu da yeni bir dizayn kurmaya çalıştılar. Hedef olan ülke aslında Türkiye´dir. Yetmedi PKK ve PYD gibi terör gruplarını beslediler, desteklediler ve ülkemize hep bir huzursuzluk verdiler. Ülkemizin teröre karşı mücadelesini bizler destekliyoruz. Bu terör belasından kurtulmalıyız. Çünkü terörler dünyaya verilen algı tüm sektörleri etkiyor. Ben inanıyorum ki, üzerimizde kara bulutlar dağılınca İnegöl ve Türkiye ekonomisi şahlanacak? açıklamalarında bulundu.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10324,54%0,56
  • DOLAR

    32,26% 0,06
  • EURO

    34,79% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2399,34% -0,39
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24