Din Görevlilerine Helal Gıda Semineri

Din Görevlilerine Helal Gıda Semineri

Türk Standartları Enstitüsü uzmanları tarafından İnegöl Müftülüğü Din Görevlilerine Helal Gıda ve Tüketici Bilinci konusunda seminer verildi.

Türk Standartları Enstitüsü uzmanlarından Bünyamin Demirhan ve Haluk Dağ, Kasım ayı mutat toplantısında İnegöl Müftülüğü din görevlileriyle bir araya gelerek Helal Gıda ve Tüketici Bilinci konusunda seminer verdiler.

STANDARTLARA UYGUN ÜRETİM YAPILMAZSA YAŞAM DURUR

Program öncesi konuşan İlçe Müftüsü Kazım Güzel´in selamlama konuşmasının ardından kürsüye çıkan Bünyamin Demirdağ, ?Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türk Standartları Enstitüsü arasında yapılan protokol gereği bu programlarımızı yapmaktayız. TSE hem kurumsal hem de özel konumuyla özerk bir kurumdur. İthalatı ve ihracatı yapılan tüm ürünlerin standartlara uygunluğu inceler. Standartlara uygun üretim yapılmazsa yaşam durur. Hayatımızı kolaylaştıran standardizasyon faaliyetleridir. Standardizasyon üreticiye, tüketiciye ve sanayiciye ne kazandırır. Standardizasyon sayesinde ihracat yapılmaktadır. Standardizasyon medeniyetin göstergesidir.?

HELAL  GIDA KULLANMA STANDARDİZASYONU

?Öncelikle şunu ifade edeyim ki TSE teknik bir kurumdur. Hâlbuki helallik ise dini bir konudur. TSE sadece teknik boyutuyla ilgilenir. Komisyonda diyanet görevlisi de bulunmaktadır. 332 diyanet görevlimiz var. Dini otorite tek başına helallik kararı vermez. Teknik karardan sonra dini otorite helaldir diyebilir. Nihaî karar dini otoritenindir. Helal belgelendirme komisyonu beş kişiden oluşur. İnceleme Heyetinde Diyanet İşleri Başkanlığından en az 1 uzman bulunur. Helal Gıda Belgelendirme Komisyonunda Diyanet İşleri Başkanlığından 1 üye yer alır. Komisyon oy birliğiyle karar alır. Diyanet İşleri Başkanlığı uzmanının katılmaması durumunda hiçbir karar alınamaz? dedi.

Uzman Haluk Dağ ise programın sonunda yaptığı konuşmasında; ?Eskiden savaşlar kılıçlarla olurdu. Şimdi ise teknoloji ve standardizasyonlarla oluyor? dedi ve Helal Gıda Belgelendirmesi ürün gruplarını şu şekilde sıraladı: Et ve Et Ürünleri, Süt ve Süt Ürünleri, Yumurta ve Yumurta Ürünleri, Tahıl ve Tahıl Ürünleri, Bitkisel ve Hayvansal Kökenli Sıvı ve Katı Yağlar, Meyve, Sebze ve Mamulleri, Şeker ve Şekerleme Mamulleri, Alkolsüz İçecekler, Bal ve Yan Ürünleri, Gıda ve Katkı Maddeleri, Enzimler, Balık ve Balık Ürünleri, Su.

TSE´nin kurucusu olduğu bölgesel organizasyonlarını ise şu şekilde sıraladı: SMIIC (İslam Ülkeleri Standardlar ve Metroloji Enstitüsü), İİT (İslam İşbirliği Teşkilatı-OIC) bağlı organıdır. Ağustos 2010 tarihinde kuruldu. SMIIC Başkanlığı Türkiye´dedir ve Genel Sekreterliği TSE tarafından yürütülmektedir. Merkezi İstanbul´dadır. 33 İİT üyesi, 3 gözlemci üyesi mevcuttur. Program sonunda Helal Gıda logosunu tanıttı. 57 İslam ülkesinde 100´den fazla helal gıda logosu bulunduğunu ancak her logonun şartlarına uygun olmadığını belirtti. Bu nedenle TSE´nin hazırladığı Helal Gıda logosunun güvenilir olduğunu ve herkes tarafından bilinerek  tanınması gerektiğini ifade etti.

Haber ve Fotoğraf: Osman GÜRBAŞ

 

 



  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,24
  • EURO

    34,63% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2390,71% 0,45
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00