DİREKSİYON KURSLARININ ÖNEMİ ARTTI

DİREKSİYON KURSLARININ ÖNEMİ ARTTI

Özel sürücü kursları yönetmeliğinde yapılan değişikliğe göre, direksiyon kurslarının öneminin bir kat daha arttığını belirten İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, “Sürücü kursları B sınıfı belgesi için20 saat, E sınıfı için 45 saat direksiyon eğ

İnegöl İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk, ehliyet almaya hazırlanan sürücü adaylarına kurslar hakkında uyarılarda bulundu. Özellikle direksiyon kurslarına dikkat çeken Baştürk, sürücü adaylarını direksiyon kurslarını tam almaları konusunda uyardı.

Bakanlığın Direksiyon Kursu Saatleri

Özel Sürücü Kurslarının ilkyardım 12 saat, motor 16 saat, trafik ve çevre bilgisi 35 saat ders vermek zorunda olduğunu kaydeden Baştürk, “20 saat B sınıfı belgesi için, 45 saat de E sınıfı için direksiyon eğitimi vermek zorunda. Bakanlık bunu istiyor. Bunları kurs sahipleri vermek zorundalar. Kursiyerler bu haklarını tam olarak bilmiyorlar. Biz denetim yapıyoruz, kursiyerleri bildiriyoruz. Ehliyet kursları toplam 45 gün sürüyor. 45 gün sonunda eğitimini bitirenler yazılı sınava giriyorlar. Direksiyon sınavlarına artık akan trafik içerisinde yapılıyor. 2011 yılı itibariyle Ahmet Türkel Çevre Yolunda yapıyoruz. Önceden sınavda kursiyerin yanına usta öğretici oturuyordu. Artık direksiyon sınavında sürücü kursu personeli, sürücü adayının yanına oturamıyor. Sürücünün yanına sınav gözetmenleri oturuyor. Değerlendirme komisyonu üyelerinin sınav sırasında araçta oturacakları yerler değişti. Sınavı yapan öğretmenlerden biri aracın ön koltuğunda, diğeri arka koltukta oluyor. Sürücü kursu öğreticisi de aracın arkasında oturuyor” dedi. 

Kurs Ücretlerini Kendileri Belirliyorlar

İnegöl’de 7 tane Özel Sürücü Kursu olduğunu ve bu kursların bir yıl içerisinde 12 dönem kurs açabildiklerini belirten Mehmet Baştürk, kursların her ayın birinden itibaren dönemlerini başlatabileceklerini de dile getirdi. Baştürk, eski yönetmelikte bir sürücü kursunun, kurs kontenjanının 3 katı kadar kursiyer kayıt edebildiğine dikkat çekerek; “Bir sürücü kursunun 60 kursiyer kontenjanı varsa 180 kişi kaydediyor. Hafta içi gündüz, hafta içi gece ve hafta sonu olmak üzere 60’ar kursiyerle hizmet verebiliyorlardı. Bundan dolayı da kurs ücretleri daha düşük seviyelerdeydi. Kurs ücretlerini tamamıyla kendileri belirliyorlar. Yeni uygulamada artık kontenjanı aşamıyorlar. 60 kişi kontenjan ise 60 kişilik kurs açabiliyor. Yığılmalar oldu. Ücretlerde de artış olduğunu öğrendik. Tekrar ifade etmem gerekirse, kurs ücretleri tamamıyla bizim dışımızda sürücü kursları tarafından belirleniyor.” dedi.

 İlkokul mezunu olanların Temmuz ayından itibaren artık ehliyet alamadıklarını anımsatan Baştürk: “ Sadece F,G ve H sınıfları için müracaat edebiliyorlar. Diğerleri için ise mutlaka ilköğretim diploması almak zorundalar” dedi..



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07