www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

DİŞİ HAYVAN KESİMİ YASAKLANSIN

DİŞİ HAYVAN KESİMİ YASAKLANSIN

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Çetizli, hayvan sayısının arttırılması için acilen dişi hayvan kesiminin yasaklanması gerektiğini ve ilk kararın da önümüzdeki kurban bayramında uygulanması gerektiğini söyledi.

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Başkan Yardımcısı Şaban Çetizli, dişi hayvan kesiminin yasaklanmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Çetizli, yaptığı açıklamasında Kurban Bayramının yaklaşması sebebiyle spekülatörlerin piyasada cirit atmaya başladığını belirtti. Çetizli, son günlerde pirzola, bonfile, antrikot gibi özel işleme tabi tutulan ve ekonomik seviyesi yüksek kesimler tarafından talep edilen ürünlerin fiyatlarındaki yükselişin abartılı olduğunu söyledi.

Desteklemeler Arttırılmalı

Şaban Çetizli, “Kısa dönemler halinde de olsa, dişi koyun kesiminin yasaklanması ile ülkemizdeki koyun miktarı artacak ve fiyatlar abartıldığı gibi de yükselmeyecektir” diyerek, dişi hayvan kesiminin yanında desteklerin de arttırılması gerektiğini savundu.

Et Sektörü Tekelleşiyor

Çetizli, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunun için ülkemizdeki hayvan sayısının biran önce artırılması için, acilen dişi hayvan kesimi yasaklanmalıdır. İlk karar da Kurban Bayramı öncesi alınmalı ve bu bayramda özellikle dişi koyun kesimi yasaklanmalıdır. Et fiyatlarındaki artış, ülke genelindeki kasapların azalması ve büyük marketlerin devreye girmesi nedeniyle, fiyatlardaki tekelleşmeden kaynaklanıyor. İthalat ile de bu tekelleşmenin önüne geçilemez.”

Sıkıntıya Girilmemesi İçin Şimdiden Tedbir Alınmalı

Küçükler yok olunca büyüklerin fiyatları yükselttiğini ve tekelleşildiğini ileri süren Şaban Çetizli; “Bayramın yaklaşması ile birlikte de spekülatörler piyasada cirit atmaya başladılar. Bonfilenin kilosu 70 liraymış? Bunların hepsi yaklaşan Kurban Bayramı öncesi spekülatörlerin bir oyunudur. Çünkü böyle bir fiyat artışı yoktur. Tarım Bakanlığı bu konuda gerekli tedbirleri almış bulunmaktadır. Ülke genelinde abartılacak bir et darlığı yok. Ancak önümüzdeki yıllarda sıkıntıya girilmemesi için şimdiden tedbir alınmalı. Spekülatörler et fiyatlarının düşmesini istemiyor. Fiyatları yüksek tutuyor” diye konuştu..



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19