Doğalgaz Firmalarının Denetimleri Yetersiz

Doğalgaz Firmalarının Denetimleri Yetersiz

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İnegöl ilçe Temsilci Erkan Öztürk, Doğalgaz şirketlerinin sessiz katil diye adlandırılan karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı denetimlerinin yetersiz olduğunu ileri sürdü.

Kış aylarında özellikle rüzgârlı havalarda meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmeleri, yeniden gündemde. Son bir ayda ülkemizde meydana gelen zehirlenmeler, TMMOB Makine Mühendisleri Odası İnegöl ilçe Temsilciliği’ni de harekete geçirdi. Kokusu, tadı, rengi olmadığından sessi katil diye adlandırılan karbonmonoksit, son günlerde rüzgârın etkili olduğu İnegöl’de ciddi tehlike oluşturuyor.

DOĞALGAZDA DENETİMLER EKSİK BIRAKILIYOR

TMMOB Makine Mühendisleri Odası İnegöl ilçe Temsilciliği Başkanı Erkan Öztürk, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamasında sessiz katil karbonmonoksit hakkında bilgi verirken, doğalgazla ilgili yıllık kontrol ve denetimlerin de eksik bırakıldığını iddia etti.

Erkan Öztürk, son bir ayda Ankara’da 2, Bursa’da 3, Kırklareli’nde 2, Mardin’de 2, Tekirdağ’ da 1, İstanbul’da 8, İzmir’de 2 olmak üzere yurdun çeşitli yerlerinde en az 20 kişinin karbonmonoksit zehirlenmesi sonucu hayatını kaybettiğini ve Bursa’da 5, İstanbul’da 23 olmak üzere onlarca kişinin de hastaneye kaldırıldığını ifade ederek; “Zehirlenme ve ölümün nedeni, mangaldan, sobadan, bacadan ya da şofbenden sızan karbonmonoksit gazı. Her yıl benzer zehirlenme ve ölümlü olayların meydana geldiğini, yine Bursa’da özellikle şiddetli lodoslarda, yüzlerce yurttaşımızın hastanelere koştuğunu biliyoruz. Öncelikle bu durumun kabul edilebilir olmadığını, ülkemize ve kentimize yakışmadığını bir kez daha vurguluyoruz. Bu vesile ile aynı durumun İnegöl’de yaşanmaması için, Makine Mühendisleri Odası İnegöl İlçe temsilciliği olarak öneri ve uyarılarımızı bir kez daha kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz” dedi.

DENETİMLER EKSİK BIRAKILIYOR

Kamusal bir hizmet olan doğalgazın kent içi dağıtımının, 4646 sayılı Doğalgaz Kanununa göre yerel gaz dağıtım şirketleri aracılığıyla yapıldığını da hatırlatan Öztürk, denetimlerin eksik yapıldığından söz ederek şöyle konuştu: “Doğalgazın, kullanım mahallerine sağlıklı ve güvenli bir şekilde ulaştırılması ve emniyet tedbirlerinin alınıp alınmadığının denetiminde bu kuruluşlar görevlendirilmiştir. Bu kuruluşlar, kendi şartnamelerine göre, doğalgazın ilk devreye alınmasında gerekli kontrolleri yapmakta, ancak yıllık kontrol ve denetimler eksik bırakılmaktadır. Bu kontroller, herhangi bir yasal çerçeve ile belirlenmemiş olup, gazın güvenli kullanımı sadece nihai tüketicinin duyarlılığına bırakılmıştır. Oysa gaz dağıtım şirketlerinin periyodik kontrol ve denetimleri yapması, ivedilikle ulusal düzeyde yasal bir statüye kavuşturularak zorunlu hale getirilmelidir. Bacalı cihaz (şofben, kombi, soba) kullanımında da, standartlara uygun baca kullanımı ve bu bacaların her sezon en az bir kez temizlenmesi zorunlu olmalıdır. Mevcut düzenlemelerde bu konuda da bir boşluk bulunmakta, baca temizliği kullanıcının sorumluluğuna terk edilmektedir. Bu durumun da yasalarla güvence altına alınması ve kamusal denetimin sağlanması bir zorunluluktur. Diğer yandan bu cihazların ve bacaların her yıl yaz sezonunda, en geç sonbahar girişinde bakımlarının yapılması, emniyetli çalışmaları açısından bir zorunluluktur. Bu konuda gerekli yaptırımların mutlaka uygulamaya konulması gerekmektedir. Ayrıca karbonmonoksit gazının ortamda belirli bir seviyeye ulaşması durumunda veya herhangi bir gaz kaçağı durumunda alarm veren sensörler mevcuttur. Yukarıda değindiğimiz yasal önlemler yanı sıra bu cihazların kullanımının yaygınlaştırılması ve zorunlu hale getirilmesi, bu tür acıların yaşanmasının önüne geçmede yardımcı olacaktır.”

Son olarak, karbonmonoksit sonucu zehirlenmeler başta olmak üzere ev kazalarının 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu içine dahil edilmesi gerektiğini vurgulayan Erkan Öztürk; “Makine Mühendisleri Odası  İnegöl İlçe Temsilciliği olarak her kış döneminde bacalı cihazların kullanımında dikkat edilecek hususlar konusunda kamuoyunu bilgilendirmeye, toplumsal bilinç oluşturmaya çalışıyor, bu konuda hazırladığımız broşürleri paylaşıma açıyoruz. Bu bilgi, broşür ve belgelere Odamızın www.mmo.org.tr adresli web sitesinden ulaşılabilmektedir. Bu tür ölümlü ve acı olayların yaşanmaması için ilgili tüm kurum, kuruluşlar ile kamuoyunu yukarıda aktardığımız bilgiler ışığında bir kez daha duyarlı olmaya davet ediyoruz” açıklamalarında bulundu.



  • BIST 100

    10272,75%-0,04
  • DOLAR

    32,28% -0,17
  • EURO

    34,79% -0,04
  • GRAM ALTIN

    2407,80% 0,62
  • Ç. ALTIN

    3900,49% 0,32