www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

DOĞALGAZDA İNDİRİM BEKLENTİSİ

DOĞALGAZDA İNDİRİM BEKLENTİSİ

Uluslararası Tahkim Mahkemesi, Türkiye´nin İran´dan aldığı doğalgazda yüzde 10 ila 15 oranında indirim yapılmasına karar verirken, gözler Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı´na çevrildi.

 

 

Türkiye, 2011 yılından bu yana yüksek fiyattan alınan doğalgazın geri dönük fiyat farkının iadesi için 2012 yılında İran´a dava açmıştı. Uluslararası Tahkim Mahkemesi´nce görüşülen dava sonucunda Türkiye lehine karar çıktı.

 

Türkiye´nin İran´dan aldığı doğalgazda yüzde 10-15 indirim yapılmasına karar veren mahkeme ayrıca İran´ın Türkiye´ye tazminat ödemesine karar verdi. Alınan kararların önümüzdeki dönemde Bakanlıkça masaya yatırılması bekleniyor.

 

TAZMİNAT 1 MİLYAR DOLARI AŞABİLİR

İran Petrol Bakan Yardımcısı Hamit Reza Aragi, Türkiye´nin İran´dan aldığı doğalgaz fiyatıyla ilgili Uluslararası Tahkim Mahkemesi´nde açtığı davayı kazandığını söyledi. Kararla birlikte, Türkiye´nin 2011-2015 yılları arasında İran´dan aldığı doğalgaza yüzde 10-15 indirim alması bekleniyor. Aragi ayrıca, İran´ın tazminat ödeyeceğini ama henüz tazminat tutarının belli olmadığını ifade ederek tazminat tutarının geçmişe dönük 1 milyar doları aşabileceği kaydedildi.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, söz konusu kararı doğrularken, ?Mahkeme Türkiye´nin lehine karar verdi, oran konusunu hakem kurulu belirleyecek? bilgisini verdi.

 

İNDİRİM MÜJDESİ BAKANLIĞA BAĞLI

Yaşanan gelişmeleri İnegöl´de merakla takip eden 58 bin 351 İNGAZ abonesi, Bakanlıkça görüşülecek olan kararın ardından uygulanması muhtemel indirimi bekliyor. Edinilen bilgiye göre İNGAZ´ın bu ay için konuyla ilgili indirim yapmasının söz konusu olmadığı, İnegöl´ün bu indirimden ancak Bakanlığın bu yönde bir karar alması sonucunda uygulanabileceği öğrenildi.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,50% 0,29
  • EURO

    34,79% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2443,62% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00