www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Doğru nefes almanın önemi

Doğru nefes almanın önemi

Özel Medi-Ce İnegöl Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Cem Hızlı, doğru nefes almamanın kalp krizi başta olmak üzere, birçok hastalık riskinin olasılığını arttırdığını belirtti.

 Nefes alıp vermenin sağlıklı insanlar için çok kolay bir iş olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Op. Dr. Cem Hızlı, “Çoğu zaman ‘Nasıl nefes alıp vermeliyiz?’ konusunda durup konuşmayız, çünkü nefes alıp verme her zaman yaptığımız bir aktivitedir. Ne var ki, bizim hayatta kalmamızı sağlayan en önemli olay solunumdur. Biz, uyumadan, yemek yemeden, ya da su içmeden günlerce yaşayabiliriz ama nefes almadan bir kaç dakika bile hayatta kalamayız. Bu yüzden belki üzerinde konuşmamız gereken en önemli konulardan biri doğru nefes alıp vermeyi öğrenmektir” dedi.

KALP KRİZİ OLASILIĞI ARTAR

Doğru nefes alıp vermenin önemini daha iyi anlamak için ilk önce yetersiz ve düzensiz nefes alıp vermenin zararlarına bir göz atmak gerektiğini belirten Cem Hızlı, “Organlarımıza oksijen taşınmasına yardımcı olan kalbimiz bu gibi bir durumda sıkıntıya düşen ilk organımız olabilir; yani kalp krizi geçirme olasılığımız doğru nefes alıp vermiyorsak artacaktır. Bunun yanı sıra; hipertansiyon, anksiyete bozukluğu, uzun dönemde metabolik hastalıklar, düzensiz uyku, sürekli yorgunluk, konuşma problemleri, stresle başa çıkamama gibi ciddi ancak bizim pek düşünmediğimiz sorunlarla karşılaşma olasılığını arttıracaktır” şeklinde konuştu.

AĞZINIZDAN NEFES ALMAYIN

Burnumuz sayesinde aldığımız nefesin, akciğerlere ulaşmadan önce ısıtıldığı nemlendirildiği ve temizlendiğini ileten Hızlı, “Burnumuzun bu arıtma ve iklimlendirme işlevleri, akciğerlerimiz ve genel sağlığımız için çok önemlidir. Ağız solunumunda alınan nefes havanın koşullarını değiştirmez, alınan havanın doğrudan boğaz ve akciğerlere ulaşmasına neden olur. Eğer burun solunumu yapılamıyorsa veya bir şekilde burunun işlevini engelleyen bir bozukluk varsa sürekli olarak veya belirli bir dönem boyunca yapılan ağız solunumu bazı sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir” diye konuştu.          

DOĞRU NEFES ALMANIN FAYDALARINI ÖNEMSEYİN

Doğru ve kontrollü nefes alıp vermemizin birçok faydası olduğunu söyleyen Hızlı, “Örneğin kalbin ritminin düzelmesiyle kan basıncının düşmesi, kan dolaşımının hızlanması, sindirimin kolaylaşması, stresle daha kolay başa çıkabilme, antidepresan ilaçlara bağımlılığı ve uyku düzensizliğini ortadan kaldırma bunlardan bir kaçıdır” ifadelerini kullandı.

“NASIL DOĞRU NEFES ALIP VERMELİYİZ?”

Doğru ve yeterli nefesin ancak burundan alınabileceğini aktaran Hızlı, “Nefes alıp verirken göğüs yerine diyaframı hareket ettirmek nefes almada önemlidir. Çünkü diyaframın kullanılması her seferinde daha fazla hava teneffüs etmemizi sağlar. Ayrıca diyaframın hareket etmesi karın bölgesindeki organlara masaj etkisi yaparak göğüs ve karın boşluğundaki basınç farklılığını ortadan kaldırır. Etkin, yeterli ve doğru nefes alma konforlu ve sağlıklı yaşam için ilk şarttır.



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19