www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Dolar kömürcüleri de vurdu

Dolar kömürcüleri de vurdu

İnegöl Odun ve Kömürcüler Odası Başkanı Ziya Turan, dolarda yaşanan artışın kömür fiyatlarını tavan yaptırdığını ve bu artışın sezon sonunda 1100 lirayı bulacağını belirterek dert yakındı.

İnegöl Odun ve Kömürcüler Odası Başkanı Ziya Turan, kömür piyasasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

SIKI DENETİM YAPILMIYOR

Konu ile ilgili konuşan İnegöl Odun ve Kömürcüler Odası Başkanı Ziya Turan, ?İnegöl´ümüzdeki hava kirliliği eskiye nazaran epey azaldı. Bunun tek sebebi doğalgazın İnegöl´e yaygın şekilde girmesidir. Doğalgazın İnegöl´e tabi ki faydaları var ama kaçağı bir türlü önleyemedik. Şuanda organize sanayiye veya köylere kaçak kömür gidiyor. Özellikle yeni çıkan kazanlar fındık kömürlerini yaktıkları için ve Tunçbilek fındık kömürünün tonunun 350-400 lira arasında değişmesinden dolayı milletimiz ucuza kaçıyor, onu yakıyor. Bunun kükürt oranı yüksek? Ha cevizi ha fındığı fark etmiyor,Tunçbilek kömürünün kükürt oranı yüksek olmasından dolayı bu kömür İnegöl´e de girse, köylere de girse aynı kirlilik devam ediyor. Girmiyor mu giriyor. Önlem var mı? Ne polisimiz, ne jandarmamız, ne belediyemiz yıllardan beri söylememize rağmen sıkı denetim yapmıyorlar. Biz de doğalgaz çok arttığı için eskisi gibi üzerine gitmiyoruz. Eskiden kömürcüler olarak arkadaşlarımızla beraber Domaniç yoluna gidip orada denetim yapıyorduk, zabıtalarla beraber arabaları bağlatıyorduk, ama şuanda o olmadığı için rahat rahat giriyor, insanlar rahatça gidip alabiliyor. En büyük etken ucuz olması. Bilhassa bu aralar sırf fındık kömürü gidiyor, o da ucuz. İthalin tonu 900 lira. Vatandaş bunu alamıyor, alım gücü azaldı. Eskiden ceviz giriyordu artık fındık arttı. Belediye ve Kaymakamlık eskiden Tunçbilek kömürü dağıtıyordu, onu önledik artık ithale döndüler. Satılamaz ismi olduğu halde bu kömürleri satan vatandaşlarımız varmış. Denetimle ihtiyacı olana verilsin. Kömür yardımı alanlar bu yardımı satmaya çalışıyorlar. Bu sıkıntılar yıllardır sürüyor. Bir türlü düzeltilemedi? Bu kömürü kömürcüler fakir fukaraya dağıtsın, yardım edilecek vatandaşlara biz verelim dedik ama bir türlü yetkiyi alamadık. Bu yetkiyi bize verseler daha rahat olurdu.?

SEZON SONUNDA 1100 LİRAYI GÖRÜR

?Kömür fiyatları çok yükseldi. Sezon 850 ile başladı, şuan 930´a ulaştı. 1,5 ayda yüzde 10 zam geldi. Dolar arttıkça fiyatlar da artıyor. Bir de kömür bulunamıyor. Merkezde yok deniyor. Fiyat yükseltmeye çalışıyorlar. Doların yükselmesi onların da işine geliyor. Pazartesi gününden itibaren mal alırsak 930 liradan alacağız, satışı da ona göre olacak. Vatandaşa Türk Lirası olarak satıyoruz ama biz dolar olarak alıyoruz. Bu önümüzdeki aylarda bin lirayı geçer, sezon sonuna kadar 1100´ü bulur. Geçen günkü ton fiyatı 250 dolardı, bugün 220 dolara indi. Tonundan 30 lira para kazanıyoruz. Bunun vergisi var, çalışan ücretleri var? Para kazanamıyoruz? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,59% 0,25
  • EURO

    34,80% 0,40
  • GRAM ALTIN

    2405,38% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3999,95% -1,80