www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com
https://www.hasaneroglu.com
www.haberyorumgazetesi.com

Dünya sirke rekoru İnegöl’den çıkacak

Dünya sirke rekoru İnegöl’den çıkacak

Tam 81 çeşit organik ve yabani meyve, bitkiden sirke yapmayı başaran İnegöl’e bağlı kırsal Dömez Mahallesinde ikamet eden Beyzat Berraksu adlı üretici, dünya rekoru için Guinness'e başvurdu.


Tam 81 çeşit meyve ve bitkiden sirke yapmayı başaran İnegöllü Beyzat Berraksu adlı üretici, dünya rekoru için Guinness'e başvurdu. Dünyada bilinen en fazla sirke sayısı 30 olarak kayıtlara geçmiş durumda. 
Dünya sirke rekorunu kırmak için harekete geçen Beyzat Berraksu, kendi ürettiği ve ülkenin değişik noktalarından bizzat topladığı 81 meyve ve bitki türünü kullanarak sirke imal etti. Bu sirkeleri belgeleyen Berraksu, ardından Guinness'in yolunu tuttu. Belgelerini teslim eden ve müracaatını yapan Berraksu'nun başvurusu incelemeye alındı. Önümüzdeki günlerde bir Guinness yetkilisinin İnegöl’e bağlı kırsa Dömez Mahallesine gelerek sirkeleri bizzat test etmesi bekleniyor. 


Maksadının Türkiye'nin adını duyurmak ve her çeşit meyve ve bitkinin sirkesinin yapılabileceğini ispatlamak olduğunu dile getiren Beyzat Berraksu, konu ile alakalı yaptığı açıklamada; "Dünya sirke rekorunu kırmayı kafama koydum. Bu yönde yaptığım araştırmada bugüne kadar yapılan sirke türlerinin sayısının 30'u geçmediğini tespit ettim. Ben de ülkemizdeki 81 vilayeti temsilen 81 çeşit sirke yapmak için çalışmalara başladım. Kendi ürettiğim ve ülkenin değişik noktalarından topladığım 81 bitki çeşidinden sirke imal ettim. Bunun bir dünya rekoru olduğunu ispat etmek adına Guinness'e başvurdum. Belgelerimi teslim ettim. Önümüzdeki günlerde bir yetkilinin gelerek bunun dünya rekoru olup olmadığını tespit etmesini bekliyorum. Ama araştırmalarım açık farkla bir dünya rekoru kıracağımı ve Guinness rekorlar kitabına gireceğimi gösteriyor." Dedi

 

81 İl için 81 çeşit sirke
81 çeşit meyve ve bitkiden sirke yapmayı başaran İnegöllü Berraksu sirke yaptığı meyve ve bitki çeşitlerini de açıklayarak; “Türkiye’nin 81 İlinden topladığım 81 çeşit meyve ve bitkiler ile 81 İli simgeleyecek şekilde 81 çeşit sirke ürettim. Türkiye’nin 81 İlinden topladığım Doğal kapari, Deli elma, Siyah Nohut, Dikenli incir, Sarı karpuz, Kaktüs meyvesi, Doğal alıç kırmızı, Üvez aşılı, Havuç, Kırmızı pancar, Dağ Çileği, Yabani küçük hurma, Olmamış Bağdat hurması, Kudret narı, Yabani üvez, Yer elması, Altın çilek, Deveci armudu, Siyah Beyaz normal soğan kokteyli, Hünnap, Mor havuç, Limon, Şalgam, Sansumak mandalina, Doğal böğürtlen, Laz üzümü kokulu, Yabani döngel, Kırmızıturp, Tatlı nar,  Nane, Çikolatalı hurma, Isırgan, Çakal mersini, Aşılı beş bıyık, İncir, Deli mandalina, Mango, Hicaz narı ekşi, Yabani ayva, Greyfurt, Yabani erik, Avokado, Yaban mersini, Ananas, Ağlat yabani, Beyaz alıç, Dağ armudu, Organik mandalina, Maydanoz, Mor lahana, Pazı kökü, Samurata narenciye, Muz, kivi, Sarı Alıç, Portakal kabuğu, Fejioa Kaymak, Glabora, Kış kavunu, Beyaz içi kırmızı şalgam, Yeşil ve mor lahana, kırmızıturp, Ahududu, Pembe patates, Karadut, Muşmula yabani, Özbekistan sarımsağı, Vişne, Kiraz, Beyaz dut, Kızılcık gibi meyve ve bitkilerden bu sirkeleri yaptım.” İfadelerini kullandı.

 

 

İnsan vücuduna ve İnsan sağlığına çeşitli faydaları var
Sirkenin İnsan sağlığı ve İnsan vücudu için çeşitli faydalarının olduğunu belirten Berraksu; “Sirkenin inanılmaz faydaları var. Alerji tedavisi, alkali dengeleme, mikrobiyal mücadele, hipertansiyon tedavisi, kanserle mücadele, ağız bakterileri ile mücadele, saç elastikiyetini korumak, yüksek kan şekerini düşürmek, yağ yakmaya yardımcı olmak, kolesterol düzeyini düşürmek, asit reflüyü rahatlatır ve bağırsak sağlığını korur. Şuan aklıma gelmiyor ama bunun gibi İnsan vücuduna ve İnsan sağlığına çeşitli faydaları var. Bu nedenle beslenme uzmanları insanları düzenli olarak sirke kullanmaya teşvik ediyor.” Şeklinde konuştu.
Sirkenin sağlığımız için Faydalarını çeşitli başlıklar altında dile getiren İnegöllü Beyzat Berraksu: 
Alerji
Sirkenin çeşitli alerjilerin tedavisinde etkili olduğu söylenir. Bu bağlamda işlev gören özelliklerinden faydalanmak için sirkeyi yemeklere dahil edebilirsiniz. Çalışmalar, beyaz sirkenin düzenli tüketiminin anafılaktik gıda alerjisi olan insanlarda ani alerjik reaksiyonları önlediğini ortaya koymuştur.
Alkali dengesi için
Alkalinite doğal olarak metabolizma ile artar, ancak herhangi bir sağlık sorununu önlemek için yeterli seviyede olması gereklidir. Beslenme uzmanları, bu bağlamda, günlük rutininize sirke eklenmesi gibi doğal bir seçenek sunabilmektedir. Her gün tükettiğinizde, sirke içindeki bileşenler kan dolaşımınızdaki yüksek alkalilik seviyelerini hafifletmeye başlayacaktır. Beslenme uzmanları ayrıca beyaz veya herhangi bir sirkeyi iki çorba kaşığından fazla tüketmemeniz gerektiği konusunda da uyarıyorlar.
Antimikrobiyal bir güçtür
Beyaz sirkenin antimikrobiyal bir güç olduğunu biliyor muydunuz? Bunu günlük rutininize dahil ettiğinizde mikrobiyal gelişimi etkili bir şekilde kontrol edebilir. Vücudunuzu sadece minimum miktarda sirke tüketerek zararlı mikrobiyal etkilerden koruyabilirsiniz.
Hipertansiyonu tedavi eder
Asetik asit ile zenginleştirilmiş herhangi bir sirke türünün rennin ve hipertansiyon ile ilişkili semptomlarla mücadelede etkili olduğu söylenir.
Kanser için
Çalışmalar, sirke içinde kanserli hücrelerin sökülmesi konusunda etkili olan antioksidanların bulunduğunu kanıtlamıştır. Akciğer, meme, mesane, prostat ve kolon kanserleri ile ilişkili riskleri önlemek için pirinç sirkesini tercih edebilirsiniz. Bununla birlikte, sirke ile kanser tedavisi ile ilgili çalışmalar başlangıç seviyesindedir ve iddiayı kanıtlamak için daha fazla kanıt gerekmektedir.
Oral bakterilerle savaşır
Herkes ağız sağlığıyla ilgili olarak çok fazla endişelenmez. Diş eti kanaması ve diş çürümesi gibi sorunların yaygınlaşmasının nedeni budur. Antimikrobiyal özelliklerin yüksek olması nedeniyle, sirke ağızda bulunan bakterilerin yayılmasını kontrol edebilir ve bunun neden olabileceği zararları önler. Ancak, yine de bu konuda diş hekimine danışmakta yarar var.
Saç büyümesini teşvik eder
Elma sirkesi gibi doğal kaynaklarla tedavi edebileceğiniz çeşitli iç ve dış faktörler kelliklere katkıda bulunur. Sirke düzenli olarak saç bakımı için kullanıldığında saçlar daha sağlıklı uzar. Özellikle elma sirkesi, saçı ve saç derisini derinlemesine temizler, saç diplerinin daha fazla oksijen almasını sağlar ve saç köklerini kuvvetlendirilebilir. 1 çay bardağı sirke 4 su bardağı su ile karıştırılarak banyoda durulama suyu olarak kullanılabilir. Kullanılan su aynı zamanda kepek sorununun da önüne geçecektir. Sirke ile hazırlanan durulama suyu haftada 7 defa kullanılabilir.
Cilt elastikiyetini korur
Cilt esnekliği erken yaşlanmayı geciktirebilir. Doğal seçenekleri tüketip uygulayarak cilt elastikiyetini artırabilirsiniz. Güzellik uzmanları, elma sirkesinin, cildiniz için merak uyandıran bileşenler içerdiğini öne sürüyor. Tüm ihtiyacınız olan elma sirkesi ve suyunun eşit kısımlarıdır, her iki malzemeyi iyice karıştırın ve yüzünüze hafifçe masaj yapın. Karışım cildinizin tonlarını korumaya yardımcı olacaktır. Ayrıca cildinizi yumuşatır ve PH seviyelerinin yeniden dengelenmesini teşvik eder. Elma sirkesi de gençleştirici özelliklere sahiptir ve düzenli olarak uygulandığında, cildinizi toksinlerden ve ölü hücrelerden temizler.
Yüksek kan şekerini düşürür
Sirkenin, diyabetin neden olabileceği daha fazla sağlık sorununu önleyen insiilin aktivitesini artırmaya yardımcı olduğu için diyabetli insanlar için yararlı olduğu söyleniyor. Ayrıca, beyaz ekmek ve diğer işlenmiş gıdaları tükettiğinizde, kan dolaşımındaki glikoz seviyelerini arttırmaya katkıda bulunur. Beslenme uzmanları, sirkenin tüketilmesinin bu yüksek seviyeleri etkili bir şekilde azaltabileceğini öne sürmektedir.
Yağları yakar
Sağlıklı bir yaşam tarzını tercih etmemeniz halinde vücudunuz, kolesterol ve şeker gibi yağ da depolamaya başlar. Yüksek yağ içeriği, çeşitli hastalıklara neden olan obeziteye katkıda bulunur. Yağları yakmak için günlük diyetinize elma sirkesi ekleyebilirsin. Ayrıca, ekstra kilo vermek söz konusu olduğunda da gerekli olan metabolik hızınızı artırmak için işlev görür.
Kolesterol seviyelerini düşürür
Yapılan araştırmalar, kolesterol birikiminin, kan akışını etkileyen arterlerin sertleşmesine ve büzülmesine katkıda bulunduğunu kanıtlamıştır. Bu durum daha sonra inme veya kalp krizi gibi çeşitli kardiyovasküler problemlerle sonuçlanır. Elma sirkesi ile kolesterol seviyenizi düşürebilirsiniz. Ancak, aşırı dozdan uzak durun ve bunu yalnızca kardiyologunuza danıştıktan sonra az miktarda tüketin.
Reflüyü Önler
Beyaz ve pirinç sirkesinde bulunan bileşikler, asit reflü veya GERD olarak da adlandırılan gastroözofageal reflü gibi karmaşık sağlık rahatsızlıklarını tedavi edebilir. Asidik reaksiyonu önlemek için bu bağlamda doktorunuzla görüşmeniz ve onun tavsiyelerini almanız önerilmektedir.
Bağırsakları korur
Sirke, iyi bakterilerin gelişmesini teşvik ederek sindirim sisteminizi iyileştirebilir. Ayrıca, hazımsızlıktan korunmanızı sağlayan kötü bakterileri yok etmek için doğal ve güvenli bir kaynak haline gelebilir. Sirkenin düzenli tüketimi, uygun sindirim ve besin emilimi yoluyla bağışıklığınızı artırmanıza yardımcı olabilir. Beslenme uzmanları, bağırsaklarınızın sağlığını korumak için sadece organik çiğ elma sirkesi tüketmeyi önermektedir.
Haber Merkezi



  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29