DÜNYANIN EN BÜYÜK CEZVESİ İNEGÖL’DEYDİ

DÜNYANIN EN BÜYÜK CEZVESİ İNEGÖL’DEYDİ

Bosna Hersek’te bir bakırcı ustası tarafından 3 ayda yapılan 6 bin 500 fincanlık dev kahve cezvesi, dün İnegöl’deydi. İnegöl halkı, İshakpaşa Camii bahçesinde kurulan dev cezveden ikram edilen kahveleri içmenin keyfini yaşadı.

Bosna Hersek’in Sarayova şehrinde bir bakırcı ustası tarafından 3 ay gibi bir sürede yapılan ve Guinness rekorlar kitabına da dünyanın en büyük kahve cezvesi olarak adını yazdıran dev cezve, İslami Relief derneği tarafından İnegöl Bosna Hersek derneği işbirliği ile İnegöl’e getirildi. Türkiye’ye ilk kez gelen ve Adapazarı ile Bursa’nın ardından İnegöl’de kahve ikramında bulunulan dev cezveye, ilçe halkı da yoğun ilgi gösterdi.

İshakpaşa Camii bahçesinde kurulan stantta cezveden kahve ikramı yapılırken, öğle namazı sonrası başlayan ikram saat 17.00’a kadar devam etti. 6 bin 500 fincan kahve alan cezve, çarşı esnafı ile vatandaşlar tarafından da şaşkınlıkla karşılandı.

“BİR FİNCAN KAHVENİN 40 YIL HATRI VARDIR”

İnegöl’e getirilen kahve cezvesi ile ilgili bir açıklama yapan İslami Relief Derneği Başkanı Veli Kukurozaviç, “İnegöl’de olduğumuz için mutluyuz. Türkler ve Boşnaklarla birlikte kahve içmek beni onurlandırıyor. Şuanda gördüğünüz cezve, dünyanın en büyük kahve cezvesi. Bizim kültürümüzde kahve, dostlarla ve arkadaşlarla içilir. Biz Sarayova’da karar verdik, Türkler bizim dostumuz olduğu için ilk önce Türkiye’ye geldik. Biz Türkiye’ye Türklere ve Türkiye’de yaşayan kardeşlerimize kahve ikram etmek için geldik. Biliyoruz ki bir fincan kahvenin 40 yıl hatırı vardır. İnanıyorum ki, bir kahvenin 40 yıl hatırı olduğu gibi bu kahveyi ve bizleri de 40 yıl unutmazsınız. Biz bir yardım kuruluşuyuz, bu amaçla Türkiye’ye geldik. Biz dostuz, yardım eden edecek, edemeyenlerin de dost olduklarını biliyoruz. İnegöl halkını çok seviyoruz, onları kahve içmeye davet ediyoruz. Bosna Hersek Derneğine, İnegöl Belediyesine ve halkına da teşekkür ediyorum” dedi.

TÜRKİYE’YE İLK DEFA GELDİ

İnegöl Bosna Hersek Derneği Başkanı İsmet Doyan ise, “Dünyanın en büyük lezzeti ile İnegöl’de İnegöl halkıyla kahve ikramı yapıyoruz. Bosna’da faaliyet gösteren İslami bir yardım kuruluşunun bize talepleri doğrultusunda kendilerini ağırlıyoruz. Bu gördüğünüz dev cezvede 6 bin 500 kişilik kahve mevcut. Bu dernek Sarayova merkezli, ücretsiz olarak insanlara kahve ikram ediyoruz. Bu derneğe yardım edebilecek kişiler de banka üzerinden derneğe yardım ediyor. Bu cezve ilk defa Türkiye’ye geldi. Adapazarı, akabinde Bursa ve İnegöl’e geldi. İnegöl halkına kahvelerimizi ikram ediyoruz” diye konuştu.

3 AYDA YAPILDI

Dev cezve hakkında da bilgi veren Başkan Doyan, “Cezve Sarayova’da bir bakırcı ustası tarafından yaklaşık 3 ayda yapıldı. Ayrıca cezve Guinness rekorlar kitabına da girdi. Bu cezve 650 kilo su alıyor ve 6 bin 500 fincan kahve çıkıyor” açıklamalarında bulundu.



  • BIST 100

    10003,58%0,89
  • DOLAR

    32,36% -0,24
  • EURO

    34,75% 0,04
  • GRAM ALTIN

    2438,41% 0,00
  • Ç. ALTIN

    3954,35% -0,68