DÜNYANIN EN PAHALI ELEKTRİĞİNİ KULLANIYORUZ

DÜNYANIN EN PAHALI ELEKTRİĞİNİ KULLANIYORUZ

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi İnegöl İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Erkan Öztürk, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini söyledi. Yerli sanayinin desteklenmesi için enerji ekipmanlarının yurt içinde üretiminin destekle

TMMOB Makine Mühendisleri Odası Bursa Şubesi İnegöl İlçe Temsilciliği Yürütme Kurulu Başkanı Erkan Öztürk, Enerji Verimliliği Haftası nedeni ile MMO’nda Yürütme Kurulu Sekreteri Tuna Ezim ile birlikte basın açıklaması yaptı. Açıklamalarında yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik enerjisi üretimi amaçlı kullanımına dair yasada yapılan değişiklikler hakkında da açıklamalarda bulunan Öztürk, enerjide dışa bağımlılığın azaltılması gerektiğini söyledi.

Ülkemizde İthal Enerji Miktarı Yüzde 70

Öztürk, yaptığı açıklamalarında TMMOB Makine Mühendisleri Odası olarak; enerji verimliliği haftasının, enerjide dışa bağımlılığı azaltmanın yanı sıra sanayi, bina ve ulaşımda tasarruf bilinci oluşturmak için değerlendirilmesi gerektiğini düşündüklerini söyledi. Ülkemizde ithal enerji miktarının yüzde 70’i aştığına dikkat çeken Öztürk, “Türkiye dünyanın en pahalı elektriğini kullanıyor. Bu da sanayici ve üretim için çok yüksek bir gider demektir. Yüksek enerji maliyeti, yerli sanayicinin dünya piyasalarında rekabet etmesini zorlaştırıyor. Enerji verimliliği uygulamalarının etkinleştirilmesi ve enerji tasarrufu çalışmalarının hızlanması için aşağıdaki değerlendirmelerin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bu değerlendirmeler; yeterince değerlendirilmeyen linyit, hidrolik, rüzgâr enerjisi, jeotermal ve güneşe dayalı elektrik üretim potansiyelinin harekete geçirilmeli. Birincil enerji tüketimi ve elektrik üretiminde dışa bağımlılığın azaltılması ve özelleştirmelerden vazgeçilmeli. Kaynaklar esas olarak kamusal çıkarlar gözetilerek değerlendirilmeli. Kamusal planlama, kamusal üretim ve denetim öncelikli enerji politikası olmalıdır” dedi.

Türkiye’nin İlk Enerji Verimliliği Yetkili Kuruluşuyuz

Makine Mühendisleri Odası olarak, Türkiye’nin ilk enerji verimliliği yetkili kuruluşu olduklarını ifade eden Öztürk, enerji kimlik belgesi uzmanlarının da eğitim ve belgelendirme çalışmalarını başarıyla sürdürdüklerini dile getirdi. Öztürk, yeni bir uygulama olan bina enerji yöneticisi yetiştirme kursları düzenlemenin yanı sıra, iki ayrı eğitim ve uygulama merkezi laboratuarı kurulduğunu da kaydederek, “Böylece MMO’nun laboratuar sayısı üçe yükselmiştir. Enerji Kimlik Belgesi uzmanları, beş bin Sanayi ve Bina Enerji Yöneticisinin ve ülkemizdeki 8 milyon mevcut bina stokunun yanı sıra, yeni yapılacak olanlar için de Enerji Kimlik Belgesini düzenleyecekler. Bu kapsamda, 20 Aralık 2010 tarihi itibarıyla odamıza bağlı tüm şubelerimizde Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği kapsamında Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Uzmanı Yetiştirme Eğitimleri başlamıştır” açıklamalarında bulundu.

 Öztürk, “Ülkemizde enerji tüketimi sanayide yüzde 35, ulaşımda yüzde 20, binalarda yüzde 30–35 arasındadır. Biz verimlilik önlemleri sayesinde sanayide yüzde 20; ulaşımda yüzde 25, binalarda ise yüzde 30 -50 oranında tasarruf sağlanabileceğini savunuyoruz” dedi.

Yerli sanayinin desteklenmesi için enerji ekipmanlarının yurt içinde üretiminin desteklenmesi gerektiğini vurgu yapan Öztürk, “Yasada bulunan ve ormanların, doğal ve tarihi SİT ile koruma alanlarının, vasıflı tarım arazilerinin yok olmasına yol açacak hükümler içermesi Toprak Koruma Yasası’na aykırıdır ve yeni bir doğa, çevre ve tarım alanları katliamına yol açacağı yönündeki endişeler yoğundur. Söz konusu alanlara GES, RES; HES santrali kurmaya kalkanlar mutlaka olacaktır. Bir diğer çekincemiz de, enerji üretim ve dağıtım denetimini özel şirketlere devredilmesidir ki; bu da hukuka aykırıdır.”dedi.



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22