DÜNYAYA NİÇİN GELDİĞİNİ ASLA UNUTMA

DÜNYAYA NİÇİN GELDİĞİNİ ASLA UNUTMA

İnegöl Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Hz. Mevlana ve Mesnevi’ konulu konferansta konuşan Mehmet Fatih Çıtlak, insanoğlunun dünyaya niçin geldiğini asla hatırından çıkarmaması gerektiğini söyledi.

İnegöl Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün Şubat ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında önceki akşam Sani Konukoğlu Konferans salonunda ‘Hz. Mevlana ve Mesnevi’ konulu konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak araştırmacı yazar ve mesnevihan Mehmet Fatih Çıtlak katıldı. İnegöl halkının yoğun ilgi gösterdiği konferansta Çıtlak, vatandaşlara ‘mesnevi okuyun’ çağrısında bulundu. Mehmet Fatih Çıtlak ayrıca konferans öncesi vatandaşlar için kitaplarını da imzaladı.

 “MESNEVİYİ DERS GİBİ İŞLEYİN”

Herkesin evinde muhakkak mesnevi okuması gerektiğine vurgu yapan araştırmacı yazar Mehmet Fatih Çıtlak, Türk yapısında kadınların sözünün geçtiğine dikkat çekerek, özellikle bayanların mesnevi konusunda adım atmaları gerektiğini söyledi. “Evinizde mesneviden açıp bir bölümü okumaya çalışın” diyen Çıtlak; “Bilhassa hanım kardeşlerimiz bu işe el atarlarsa yürür. Çünkü her ne kadar ataerkil bir yapımız olsa da, aslında biz genetik yapımız itibariyle kadının sözünü icra ettirdiği bir toplumda yaşıyoruz. Hanımlar işe el attığı zaman çocuklar da erkekler de bu hususlara gayret edebiliyor. Bunu genç kardeşlerimiz bir ders gibi işlesinler” şeklinde konuştu.

“MESNEVİYİ EVLİYA KİTABI OLARAK OKUMAYIN”

Mehmet Fatih Çıtlak, mesnevi okurken bunu Hz. Mevlana veya bir evliyanın kitabı olarak okunmaması gerektiğini de söyledi. Mesnevinin Kur’an-ı Kerim’i anlamaya, Efendimiz Hz. Muhammed’in sünnetini taklit etmek için aşkla ona nasıl erişilir inceliği ile okunması gerektiğini ifade etti.

NİÇİN DÜNYAYA GELDİĞİNİ ASLA UNUTMA

Mehmet Fatih Çıtlak, “Diğer sohbetlerde de söylediğim, asla unutmamamız gereken bir mesele var. Bu unutmamamız gereken şeyi, Hz. Pir’in sözüyle anlatayım. Diyor ki; neyi unutursan unut, fakat bu dünyaya niçin geldiğini ve neyi takdir etmek için geldiğini unutma. Eğer bunu unutursan, neyi hatırlarsan hatırla, yine de senin ömrün boşa geçmiş olur. Tek bir şeyi unutma, ben buraya niçin geldim. Bunu unutmadığın zaman sen alimsin. Allah terbiyenin sahibidir. Rab, terbiye veren demektir. Fakat Allah insanın terbiyesini insanla yapmıştır. O sebepten dolayı da Peygamber göndermiştir. Allah ayetlerini dağ başına yazar, herkesin görmesini sağlayabilirdi. Ama bir beşer insan geldi. Allah, insanın terbiyesini insanla verdi.”

ALLAHÜTEALA İNSANI AŞKLA YARATMIŞTIR

Mehmet Fatih Çıtlak, son olarak insanın Allah’a muhabbetle bağlı olduğunu anlattı. Aslında kilit noktanın akıl olduğunun da altını çizen Çıtlak, “Niçin, yediğin İnegöl köftesinden mi geçti, mısır ekmeğinden mi geçti, yoğurttan mı geçti? nereden geçti bu. Niçin insan seviyor. Melekte aşk yoktur, şeytanda aşk yoktur, hayvanda aşk yoktur. Şehvetinden her tarafa dalan insan birazcık mesafe koysa, şehvetinden soğur. Akıl tutar bizi belli noktalarda. Allah korkusu diyoruz, ama Allah korkusunu idrak etmek için de akıl lazımdır. Nereden geldi sana bu aşk. Annem Allah’ı çok severdi, annene nereden geldi bu aşk. Adem’e nereden geldi bu aşk. Allahüteala insanı muhabbetle yaratmıştır” dedi.

Vatandaşlar Mehmet Fatih Çıtlak’ın konferansını ilgiyle takip ederken, program sonunda Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin araştırmacı yazara çiçek takdim etti. Şahin, Çıtlak’a ve konferansa yoğun ilgi gösteren vatandaşlara da teşekkür ederek kültürel etkinliklerin devam edeceğini söyledi.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07