EBEVEYNLERE ALTIN ÖĞÜTLER

EBEVEYNLERE ALTIN ÖĞÜTLER

Aile Hayatını İyileştirme Derneği tarafından düzenlenen ‘Çocuk Eğitiminde Anne ve Babanın Rolü’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Kişisel Gelişim Uzmanı Sıtkı Aslanhan, ‘Çocuğunuzla arkadaş olun’ anlayışını eleştirerek, Eb

Aile Hayatını İyileştirme Derneği (AHİD) tarafından önceki akşam Sani Konukoğlu Konferans salonunda ‘Çocuk Eğitiminde Anne ve Babanın Rolü’ konulu konferans düzenlendi. İlçe halkının yoğun ilgi gösterdiği konferansa konuşmacı olarak katılan Kişisel Gelişim Uzmanı Sıtkı Aslanhan, Bozulan aile değerleri, çocukları yönlendirmekte yapılan yanlışlar, eşler arası diyaloglar ve aile içi iletişim kopukluklarını yaşanan örneklerle anlattı.

İlçe Halkı Etkinliklerimize Katılsın

Kuranı Kerim tilaveti ile başlayan konferansın açılışında Aile Hayatını İyileştirme Derneği (AHİD) Başkanı Naci Köseoğlu, selamlama konuşması yaptı. 2007 yılında kurulan Derneğin çocuklara, gençlere ve ailelere yönelik faaliyetleriyle İnegöl halkına hizmet verdiğini söyleyen Naci Köseoğlu, “Derneğimiz gençlerimizi inançsızlık ile ahlaksızlık bataklığından kurtarmak, başarılı şahsiyetli ailesine ve topluma faydalı bireyler olarak yetiştirmek ve son kalemiz olan aileyi korumayı amaçlamaktadır. Aile; kavgaların, boşanmaların, huzursuzlukların ve aile facialarının önüne geçmek için 4 yıldır Cuma akşamı karı-kocalara yönelik aile seminerlerimiz devam etmektedir. ‘Allah evlerinizi bir huzur mekanı kılmıştır’ buyuran Cenab-ı hak evlerimizin bir hapishane, bir otel odası veya bir sinema salonu olmadığını, dünyadaki manevi cennetten bir köşe olduğunu vurgulamıştır. Evlerimizin huzur yuvalarına dönüşmesi ancak eğitilmiş anne babaların yetiştireceği çocuklarla mümkündür. Tüm ilçe halkımızı faaliyetlerimize katılmaya özellikle her Cuma akşamı saat 20.00’da dernek merkezimizde yaptığımız aile seminerlerine katılmaya davet ediyoruz. 24 Şubat akşamı saat 20.00’da Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi görevlisi İlahiyatçı Prof. Dr. Remiz Kaya’nın katılımı ile ‘Kur’an ve İnsan’ konulu konferansı derneğimizde düzenleyeceğiz.” dedi.

Velilere Altın Öğütler

‘Çocuk Eğitiminde Anne ve Babanın Rolü’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Gelişim Uzmanı Sıtkı Aslanhan, Okulla yeni tanışan çocukların içinde bulunabilecekleri ruh halleri ve ebeveynlerin bu durumlar karşısında nasıl davranmaları gerektiği yönünde ipuçları verdi.

Çocukların Derslerine Ödevlerine Odaklandık

Ebeveynlerin iş yoğunlukları nedeniyle çocuklarının kişilik gelişimine yeterli özeni göstermediğini savunan Sıtkı Aslanhan; “Son 15 yılda ne yazık ki çocuklarımızın kişiliğine, ahlakına odaklanmadık. Onların derslerine ödevlerine odaklandık. Hâlbuki her şeyleri var. Her istediklerini yapıyoruz. Okuldan gelince sizinle sohbet etmek yerine odalarına çekilip saatlerce arkadaşlarıyla mesajlaşıyorlar. Bizde arayıp bulamadıkları şey ne? Bunu iyi düşünmeliyiz.” dedi.

Diziler Toplumu Yozlaştırıyor

Özellikle televizyon kanallarında yayınlanan dizilerin çocukların ahlakına zarar verdiğini dile getiren Sıtkı Aslanhan, “Bizi yıllarca gıda konusunda kandırdılar. Şimdi de çocuk yetiştirmede kandırıyorlar. Hafta içi yayınlanan altı dizide de enişte baldız ilişkisi var.” dedi. ‘Çocuğunuzla arkadaş olun’ anlayışını da eleştiren Sıtkı Aslanhan, ebeveynlerin arkadaştan çok iyi birer anne baba olmaları gerektiğini savundu.

Sözlerinizin Arkasında Durun

Ailelerin ergenlik kavramını çok abarttığını vurgulayan Sıtkı Aslanhan, “Bu ergenlik çağı 12 yaşında başlıyor. Ben diyeyim 25 siz deyin 80 yaşına kadar sürüyor. Fatih Sultan Mehmet’e 11 yaşında koskoca devlet teslim edildi. O ergen değil miydi? Çocuklar bizi çözdü ama onları çözemedik. Bizim zamanımızda babalarımızın bir bakışıyla yer yerinden oynardı. Şimdi çocuklarımız bizi kale almıyorlar. Çünkü söylediğimiz sözün arkasında durmuyoruz.” diye konuştu.

Çocuğun Sözüne Bakarak, Öğretmen Fırçalanıyor

Çocuğun sözüne bakarak, birçok velinin okula giderek, okul yönetimine fırça attığını aktaran Sıtkı Aslanhan, “Çocuğun sözüne bakarak, okula giderek fırça atan anne babalar çıktı. Çocuğun ağzı ile öğretmene fırça atan veliler var. Öğrencide bunu görünce okulda saygı göstermiyor. Bu yaklaşım tarzı yanlış. Son dönemde moda oldu çocuğun psikolojisi bozuluyor. 2007 yılında 12 milyon depresyon hapı satılıyordu, 2010 yılında 35 milyon kutu depresyon hapı satılmış. Buda demek memlekette her iki kişiden biri depresyonda.” diye konuştu.  

Çocuğunuzla Akşam Yemeği Yiyin

Konferansa katılan babalara seslenen Sıtkı Aslanhan, “Çocuğunuza babalık yapın. En azından çocuğunuzla ve ailenizle akşam yemeklerini birlikte yiyin. Çocukluğumuzda akşam ezanı okunduğunda evde olurduk. Babam 2 yaşındaki kız kardeşimin sofraya oturmadan yemeğe başlamazdı. Annem ve babam bize vereceği terbiyeyi ve ahlakı o sofra etrafında verirdi. Ama şimdi eve gidiyorsun yemek geliyor, soruyorsun çocuklar nerde? Deniliyor onlar yemeği yedi odalarında ders yapıyorlar. Evde yarım saat çay molası olsun. Evde herkesin hayatı ayrı, ortak bir paylaşım yok.” şeklinde konuştu.

Gençler Ölümün Farkında Değil

Vücuduna dövme yaptıran kişilere eleştiride de Sıtkı Aslanhan, “Eskiden sadece gemiciler ile serseriler dövme yapardı, şimdi herkes dövme yaptırıyor. Anneler babalar soruyorum size çocuklarınızı düğüne, mevlide, sünnete yada cenazeye götürebiliyor musunuz? Çocuklarımızı buralara götüremiyoruz. Çocuklar bugün ölüm bilmiyorlar. Gençler ölümün farkında değil, ne olduğunu bilmiyorlar.” dedi.



  • BIST 100

    10045,74%-0,37
  • DOLAR

    32,46% 0,24
  • EURO

    34,63% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2390,71% 0,45
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00