ECZACILAR VAR OLMA SAVAŞI VERİYOR

ECZACILAR VAR OLMA SAVAŞI VERİYOR

Kasım ayında yürürlüğe giren sağlık uygulama tebliği ve ilaç fiyat kararnamesinin ardından, 4 bin kalem ilaçta ticari iskontoların da kaldırılması, eczacıları çıkmaza soktu. 8 bin eczanenin iflasın eşiğinde olduğu bildirildi. Bursa Eczacılar Odası İnegöl

 Eczacıların yaşadığı sıkıntılarla ilgili açıklamalarda bulunan Bursa Eczacı Odası İnegöl Temsilcisi Timur Nizam, depodan vadeli olarak alınan 2 bin 860 liralık ilacı devletin kendilerine 2 bin 815 liraya aldığını söyledi. 40 lira direkt zararları olduğunu ve üzerine vergiler de eklendiğinde içinden çıkılmaz bir hal olduğunu anlatan Nizam; ilaç piyasasını çok ciddi bir karmaşanın beklediğini dile getirdi.

Eczacının Kârının Yüzde 30’u Gitti

Bursa Eczacılar Odası İnegöl Temsilcisi Timur Nizam, 5 Kasım 2011 tarihinde yayınlanan tebliğ ve 10 Kasım 2011 tarihinde yayınlanan ilaç fiyat kararnamesinin ardından ilaç firmalarının 4 bin kalem ilaçta uyguladığı ticari iskontonun kaldırılmasının ardından, ülke genelinde zaten büyük sıkıntı yaşayan 8 bin eczanenin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Zaten sıkıntılı olan Türkiye genelindeki 8 bin eczanenin, en son yürürlüğe giren fiyat kararnamesinde ilaç fiyatlarının düşüşünden sonra 8 bin eczaneden 4 bininin çok ciddi sıkıntıya düştüğünü kaydeden Nizam; “Bunlar ciro olarak çok cüzi cirolar yapan eczaneler, yani bir çalışanı olan ve işyeri kira olan eczaneler. Bu aşamada fiyatların da düşmesi ile yüzde 20’lik bir düşüş bekleniyordu. Ama bunun üzerine daha sonra 3 bin-4 bin kalemde çıkan, firmaların vermiş olduğu bu yüzde 7’lik ticari iskontoların iptalinden sonra, bu yüzde yirmi olarak beklenen rakam çok yukarılara gitti. Bu yüzde 7’lik oran eczaneleri küçültmenin yanında, direkt olarak eczanelerin karını etkileyen bir durum. Bu da, yaptığımız hesaplara göre kar oranının yüzde 30 düşürülmesi olarak karşımıza çıkıyor” dedi.

İlaç Piyasasını Çok Ciddi Bir Karmaşa Bekliyor

Türkiye’deki enflasyon oranları göz önüne alındığında yaklaşık olarak yüzde 11-12 civarında enflasyonun söz konusu olduğunu dile getiren Timur Nizam, “Her şeyin fiyatı yüzde 12 artarken, direk kardan giden yüzde 30 birçok eczaneyi zor durumda bırakacak. Zaten Türkiye genelinde 8 bin eczane çok zor durumda olan eczanelerdi, bu oran olarak da eczanelerin yüzde 30’una tekabül ediyor. 4 bin eczane de kapanırsa ilaç piyasasını çok ciddi bir karmaşa bekliyor” diye konuştu.

Sıkıntıyı Hastalara Yansıtmıyoruz

Nizam, direk kârlılığın yüzde 30 düşürülmesinin birçok eczaneyi kar edemez duruma getireceğini vurgulayarak, şöyle konuştu: “Biz şu günleri bir geçiş olarak düşünüyoruz. İlerleyen günlerde mutlaka bizden tarafa da bir adım bekliyoruz. Bu süreç içerisinde biz hastaları kesinlikle mağdur etmemeye çalışıyoruz. Buraya gelen insanlar sonuçta keyfi bir şey almaya gelmiyorlar. Biz vatandaşlara bu durumu şu anda yansıtmıyoruz. İnsanlar zaten hasta psikolojisi ile geldikleri için biraz da onları düşünerek de yansıtmamaya gayret ediyoruz.”

Eczacının 2 Bin 860 Liraya Aldığı İlacı, Devlet 2 Bin 815 Liraya Satın Alıyor

İlaç fiyatlarında müthiş bir uyumsuzluk söz konusu olduğunu ifade eden Bursa Eczacılar Odası İnegöl Temsilcisi Timur Nizam, “2 bin 770 liraya depodan alınan bir ilacı, 2 bin 815 liraya sattığınız zaman, aradaki o 45 liralık bir kar gibi de görünse de ki bu çok iyi koşullarda peşin alındığında böyle. Bu ilacı eczacı vadeli aldığında 2 bin 860 lira. Bunu bu şekilde değerlendirdiğin zaman da 40 lira zarar yazıyor, ki bunun içine vergiler ve diğer giderler dahil değil. Böyle bir ortamda, 2 bin lira gibi bir rakam bu gelir seviyesi için çok yüksek. Bunu alabilecek kişi sayısı çok az. Biz hastaya desek ki bu ilaca 300-400 lira fark ödemen gerekiyor, hiç kimse bunu veremez. Devletin ilaçlar için bize ödediği para, bizim depodan aldığımız fiyatın altında. Bu çok kısa bir süre içerisinde çözülmesi gereken bir problem. Şu anda İnegöl’deki eczaneler de buna dahil olmak üzere, tüm eczaneler var olma savaşı içerisinde. Var olmanın peşindeyiz. Sunduğumuz bu kaliteli hizmeti devam ettirebilmek için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Ama bu ticari iskontonun iptali işi çok zor duruma getirdi” diye konuştu.



  • BIST 100

    10045,7%-0,37
  • DOLAR

    32,36% -0,38
  • EURO

    34,72% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2408,87% -0,56
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00