www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Edebey´de seralar yıkıldı

Edebey´de seralar yıkıldı

Yoğun kar yağışı nedeniyle Edebey Mahallesi´ndeki seralar yıkıldı. Yaklaşık 12 bin lira dolayında zarar oluştu.

Edebey Mahallesi´nde ikamet eden sera sahibi Tuncay Demiral ve Edebey Mahalle Muhtarı Resul Kayman, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

10-12 BİN TL ZARAR

Yıkılan serasının yanında açıklamalarda bulunan sera sahibi Tuncay Demiral, "Yaklaşık 1,5 dönümlük seramızda kışlık mahsul olan marul ekimi yaptık. Dün öğlenden sonra başlayan lodos nedeniyle belirli bir tahribat oluştu. Hemen akabinde gerçekleşen yoğun kar yağışıyla da seramız dayanamadı. Naylonları indirmekte mecbur kaldık. Naylonları kesmediğimiz takdirde seramızın komple yerle bir olma tehlikesi vardı. İki bloğu kurtardık ama iki blok şuan zarara uğradı. Geriye kalan 2 blokta ki üründe etrafını kapatamadığımız için ayazdan veya dondan zarara uğrayacak. Mahsul olarak 7-8 bin lira, seramıza ise 4 bin liralık zarar söz konusu" dedi.

TARSİM BAHANE ÜRETİYOR

"TARSİM´de birçok sebep gösterilerek ödeme çıkarılmıyor" iddiasında bulunan Demiral, "Rüzgara veya fırtınaya karşı garanti vermiyorlar. Ancak hortum gibi büyük afetlere prim ödemesi yapılıyor. Bu konuda her ne kadar İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüyle irtibat sağlasak da, sorun çözülemedi. Çiftçi hobi gibi sigorta yaptırıyor. Ama hiçbir faydası yok. Şuan sadece benim değil, Çeltikçi, Cerrah ve civar mahallelerde de seraları zarar gören çiftçiler var. Devlet seralara 30 bin liralık bir hibe veriyor. Devlet bunu kendisi projelendiriyor. Belirli standartlar çiziyor ama yine devlete ait Tarsim devletin verdiği projeyi risk dağılımı yüksek olduğu için sigorta yapmıyor. Devletin verdiği projeye yine devletin başka bir kurumu sigorta yapmıyor. Diyor ki, ancak doğal afet olması lazım. Hortum, sel ya da bir araba çarpması lazım. Benim seramın durumunu görüyorsunuz. Benim serama bir arabanın çarpması söz konusu değil. Bize ancak fırtına, kar, ya da lodos zarar verir" şeklinde konuştu.

SİGORTA KARŞILAMAYINCA ÜRETİCİMİZ TÜMDEN ZARAR EDİYOR

İnegöl Muhtarlar Dayanışma Derneği Başkanı, Edebey Mahallesi Muhtarı Resul Kayman ise konu ile ilgili açıklamalarda bulunarak şu ifadeleri kullandı: "Mahallemizde 8 tane sera bulunuyor. Yoğun kar yağışından bir tane sera zarar gördü. Yaklaşık 12-13 bin lira zarar var. Bu bir afet. Yaşanan olayın sigorta tarafından karşılanması gerekiyor. Devletimiz seracılığın yaygınlaşması için birçok destek ve hibe veriyor. Ama sigorta yapılamıyor. Bunun neden kaynaklandığının yetkililer tarafından araştırılmasını istiyoruz. Devletin verdiği destekle çiftçilerimiz canla başla üretim yapmak için uğraşıyor. Yaşanan olayın ardından verilen emek boşa gidiyor. Sigorta da karşılamayınca üreticimiz tümden zarar ediyor. Seraların sigorta konusunda yeniden etütlerin yapılıp, ful sigortanın yapılması gerekiyor. Seracılık riskli bir sektör. Lodostan ve aşırı kar yağışından zarar görme olasılığı yüksek"

 

HABER: Osman Gürbaş



  • BIST 100

    9506,34%-0,25
  • DOLAR

    32,49% 0,13
  • EURO

    34,72% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2489,94% 1,14
  • Ç. ALTIN

    4168,04% -0,71