EFSANELER SERGİ AÇILIŞINDA BULUŞTU

EFSANELER SERGİ AÇILIŞINDA BULUŞTU

İnegöl Kent Müzesi, kuruluşunun 4. Yıldönümünde “İnegöl İdman Yurdu” (İİY) sergisine ev sahipliği yaptı. Bir dönem İdmanyurdu formasını giyen efsane futbolcularda, eski kulüplerinin sergi açılış töreninde bir araya gelerek hasret giderdiler.

Geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleştirilen sergi açılışına AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin, İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Başkan Yardımcısı Yusuf Şen, İnegölspor Başkanı İlhan Korkmaz, İnegöl İdman Yurdu eski yöneticileri ve futbolcuları ile ilçemiz spor camiasının mevcut ve emektar mensupları katıldı.

 

İDMANYURDU CUMHURİYETLE YAŞIT

İlk olarak konuşan İİY eski başkanlarından Ünal Rubacı, İdman Yurdu’nun Cumhuriyetle beraber kurulan büyük bir çınar olduğunu belirterek, “Sadece spor kulübü değil, bir eğitim ocağıydı. Biz İdman Yurdunun okul havasını teneffüs etmiş kişileriz. İdman Yurdu sosyal ve kültürel hayatın gelişmesine çok büyük yardımları olan bir yuvaydı. Cumhuriyetin kuruluşunda faaliyete geçen kulübümüz, İnegöl toplumunun sosyal ve kültürel gelişmesinde büyük katkılar sağlamıştır. İdman Yurdu Türkiye’de spor kulübü olarak ilk bayan başkanı 1935 yılında kazandırmış bir kuruluştur. İdman Yurdu sadece futbol kulübü olmamış, güreş, atletizm, bisiklet ve izci takımı bandosuyla çok değişik havası olan ve o dönemleri güzel geçirten bir kuruluştu.  Kulübümüzün Türk futboluna kazandırdığı sporcularda var.” diyerek anılarını paylaştı.  

 

TARİHİ YAŞATARAK KORUYORUZ

 

İnegöl Kent Müzesi’nin Türkiye’nin ilk ilçe kent müzesi olduğunu kaydeden Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise, “İnegöl Kent Müzesi 4 yıl önce açılmış olsa da, aslında süreç 2005 yılında zorlu bir maratonla başlamıştır. İnegöl tarihinde olmayan bir proje için köy köy, belde belde dolaşıldı. Cami imamlarından muhtarlara, oda ve derneklere kadar herkes bu işe dâhil edildi. Böylelikle ilçe halkımız bu işi sahiplendi ve müzemize yüzlerce materyal, onlarca eşya bağışı yaptı. Bu yönüyle Müzemiz; bir şahsın bir kurumun değil, halkımızın ortak eseri olmuştur.İnegöl Kent Müzemizin, 4 yıldaki ziyaretçi sayısı; 31 Aralık 2012 tarihine göre 445 bini bulmuştur” dedi.

 

Kent Müzesinin İnegöl tarihinin her dönemine ışık tutan ve her geçen gün kendini yenileyen bir yapıya sahip olduğunu kaydeden Aktaş,  “Sergimizde; İnegöl İdmanyurdu’nun 1923’teki kuruluşundan - 1964 Bursa Şampiyonluğu’na kadar olan kısmındaki bölümle akalı eserlere yer verebildik. İnegöl İdman Yurdu Sergisi bu ay sonuna kadar açık kalacaktır. Kültür varlıklarını koruma adına imar ettiğimiz Kent Müzemizdeki bu sergimize herkesi davet ediyor, Kent Müzemizin kuruluşunun 4. yıldönümünü yürekten kutluyorum” dedi.

 

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ise “Bütün büyüklerimiz burada. Bu yapının içerisinde böyle hafızaların yaşatılmasından dolayı memnun olduğumu belirtmek istiyorum. Geçmişte en büyük eğlence futbol oynamaktı. Şimdi ne yazık ki mecvrasındann çıkmış durumda. İnaşlah tekrar eski günlerine döner. Buradaki büyüklerimizden İnegöl’e katkı koydukları için teşekkür ediyorum. Serginin hazırlanmasına emeği geçen İdman Yurdu’lulara ve Beldiye Başkanımızı tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından İdman Yurdu eski sporcularından Ahmet Özarslan (26 Ahmet), Enis Mühürdar, İbrahim Fevzi Uysal, Necati Kaçar, Kemal Rubacı, Erdoğan Rubacı, Sabri Benim, Adnan Akalın, Hasan Algur, Mustafa Algur, Şükrü Subaşı, İsmail Arca (eski milli futbolcu), Alpay Şar ve Adnan Ekebalkan ile kulüp yöneticilerinden Ünal Rubacı ve Hasan Bilge’ye özel olarak hazırlanan İnegöl İdman Yurdu forması armağan edildi. Ayrıca 1950 yılında şampiyonluğa ulaşan İdman Yurdu’nun şampiyonluk kupası da kaptan Ahmet Özaras’a 63 yıl sonra tekrar verildi. Kurdele kesimi ve serginin gezilmesi ile program son buldu.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,32% -0,10
  • EURO

    34,75% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2389,59% -0,29
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07