EĞİTİM DÖNEMİ BİTTİ TARTIŞMALAR BİTMEDİ

EĞİTİM DÖNEMİ BİTTİ TARTIŞMALAR BİTMEDİ

Türk Eğitim-Sen İlçe Temsilcisi Hasan Hüseyin Yılmaz, 2012-2013 eğitim-öğretim yılının sorunlarla kapandığına söyledi.

Türk Eğitim-Sen İnegöl İlçe Temsilcisi Hasan Hüseyin Yılmaz, 2012-2013 eğitim-öğretim yılının sona ermesinin ardından dün bir açıklama yayımladı. Milli Eğitim Bakanının değişmesine rağmen Milli Eğitim Bakanlığı’nın kan kaybetmekten kurtulamadığını ifade eden Yılmaz, “Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı büyük umutlarla göreve gelmişti; ancak, bugün geldiğimiz noktada Sayın Bakan icraattan yoksun bir şekilde, var ile yok arası bir şekilde Bakanlığı yönetmektedir” dedi.

Geride bırakılan eğitim-öğretim yılında eğitim sisteminin değiştiğini hatırlatan Yılmaz, “Bu sistemin eğitimde yarattığı tahribatlar o kadar fazlaydı ki, sorunların zaman geçirilmeden çözülmesi gerekiyordu. Ancak Bakanlık yaşanan sıkıntıların çözümüne yönelik herhangi bir adım atmamıştır. Okulların açılmasından bugüne geçen 9 aya baktığımızda sıfıra sıfır elde var sıfır desek abartmış olmayız. 4+4+4 sistemi nedeniyle tüm branşlarda yaklaşık 70 bin öğretmen norm kadro fazlası oldu. Öğretmenlerin norm kadro fazlası olmasından en fazla etkilenenler ise sınıf öğretmenleriydi. Zira norm kadro fazlası olan sınıf öğretmenlerinin sayısı 23 bin 559’dur. Bakanlık norm kadro fazlası öğretmenleri eritmek ve özür grubu mağduriyetlerini gidermek için alan değişikliği hakkı getirse de, bu durum sorunu çözmeye yetmedi” diye konuştu.

 

Sendika olarak taleplerini de dile getiren Yılmaz, “Sendikamız; hem öğretmenlerin, öğrencilerin mağdur olmaması hem de başarılı, verimli, mutlu öğretmenlere sahip olmak için alan değiştiren öğretmenlerimizden isteyenlere çalıştığı yerde eski alanlarına geri dönüş hakkı tanınmasını talep etmektedir. Bakan Avcı, eğitim-öğretimin geleceğini düşünüyorsa, bu konuda en kısa sürede adım atmalıdır” diye konuştu.

 

TEDBİRLER ALINMALI

Hasan Hüseyin Yılmaz, okul dönüşümlerinin öğretmenleri, idarecileri ve öğrencileri mağdur etmemesi için tüm tedbirlerin alınması gerektiğine vurgu yaparak şöyle konuştu: “Okul dönüşümleri şu anda MEB’in en öncelikli meselelerinden birisidir. Bu süreçte; normların yanlış belirlenmemesi, öğretmenlerin, okul yöneticilerinin, başka okullara nakil yapılacak öğrencilerin mağdur olmaması son derece önemlidir. Bu noktada Bakanlığın, yer değiştirmeler ile ilgili yayınladığı yazı, dönüştürülen okullarda görev yapan öğretmenlerin norm fazlası olmaması esasına dayanmaktadır. Sendika olarak, okul dönüşümlerinin ilk atama, il içi ve il dışı nakillerden önce yapılmasının mağduriyetleri azaltacağına inanıyoruz. Öte yandan MEB, 3 yıllık çalışma süresini dolduranların, okulları dönüştürülse de 3 yıllık sürelerini doldurmuş sayılacağına dair bir açıklama da yapmamıştır.”

 

Özür grubu tayinlerinin yılda 2 kez yapılması gerektiğini de bildiren Yılmaz, “Özür grubu tayinleri eski Bakan Ömer Dinçer döneminde yılda bir kereye düşürülmüştür. Sendika olarak, özür grubu tayinlerinin eskisi gibi yılda iki kez yapılması için büyük mücadeleler versek de, MEB bundan geri adım atmamıştır. Oysa Bakanlık; öğretmenleri eşlerinden, çocuklarından ayırma inadından vazgeçmelidir. Aile bütünlüğünün korunması esas alınmalı, özür grubu tayinleri yılda iki kereye çıkarmalı ve il/ilçe emri geri getirilmelidir. Ailesinden uzak, aklı fikri eşinde, çocuklarında olan ve bu nedenle derslerine motivasyonda sıkıntı yaşayan öğretmenler ile eğitimin bir yere gidemeyeceğinin artık farkına varılmalı ve Bakanlık katı tutumundan vazgeçmelidir” dedi.

“100 BİN ATAMADA ISRARCIYIZ”

Bu ülkenin geleceği için ‘Ağustos ayında 100 bin atama’ talebinde ısrarcı olduklarını da söyleyen Yılmaz, “Öğretmen açığı ülkemizin kanayan yarasıdır. Yaklaşık 350 bin öğretmen atama beklemekte, MEB’in açıklamasına göre öğretmen ihtiyacı ise 127 bini bulmaktadır. MEB, öğretmen ihtiyacının 140 bine ulaşacağını söylemektedir. Buna karşın öğretmen atamaları her yıl 30-40 bin civarında yapılmaktadır. Üstelik okullarda öğretmen ihtiyacı ücretli öğretmenler ile karşılanmaktadır. Sendikamızın araştırmasına göre, 70 ildeki ücretli öğretmen sayısı 58 bin 479’dur. ‘Ücretli öğretmen istihdamından vazgeçin’ demekten dilimizde tüy bitmiştir ama Bakanlık tepkilere rağmen ücretli öğretmen istihdamından vazgeçmemiştir” açıklamalarında bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığına eğitim kökenli yöneticiler istediklerini de aktaran Yılmaz, “Milli Eğitim Bakanlığı’na yapılan üst düzey atamalarda eğitim kökenli insanların olmaması büyük bir eksikliktir. Bilindiği gibi eski Bakan Ömer Dinçer, eğitimci olmayan kişileri iş başına getirmiş ve MEB bugün çok kötü yönetilen bir kurum haline gelmiştir. Bakan Avcı bu kişilerden bir tanesini yani Emin Zararsız’ı görevden almıştır. Ancak Emin Zararsız’ın giderayak Açıköğretim Fakültesi mezunu olan sekreterini vekaleten grup başkanı yapması pes dedirtmiştir. MEB’de bulunan 80’e yakın grup başkanının 3’te 2’si vekaleten görev yapmaktadır. Koskoca eğitim camiasının vekâletle yönetilmesi düşündürücüdür. Oysa bu makamlara asaleten atama şartları taşıyan, eğitimi bilen, eğitimle yoğrulmuş insanların atanması gerekmektedir” dedi.



  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07