www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

El emeği çarşısı para basıyor

El emeği çarşısı para basıyor

İnegöl Belediyesi bünyesinde faaliyet gösteren Hanımlar El Emeği Çarşısı`na üye anneler, evlerinde yaptıkları el işi ürünlerinden yılda 140 bin lira kazanç elde etti.

İnegöl Belediyesi tarafından kurulan ve 2009 yılında faaliyet göstermeye başlayan Hanımlar El Emeği Çarşısı`na üye yaklaşık 400 kadın evlerinde ürettikleri, el emeği göz nuru dantel, oya, kazak, eşarp, şal, patik, bebek giysilerinden oluşan ürünlerden kazandıkları ücretlerle hem ev bütçesine katkı sağlıyor hem de çocuklarının okul masraflarını karşılıyor. 57 çeşit el emeği ürün, 5 ile 450 lira arasında satışa sunuluyor.

 400 ÜYE BULUNUYOR

İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş yaptığı açıklamasında, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nde açılışını gerçekleştirdikleri Hanımlar El Emeği Çarşısı`nın 6 yıldan beri ev hanımlarının hizmetinde olduğunu söyledi. Kadınların evlerinde ürettikleri ürünlerin satışından elde ettikleri gelir ile aile bütçelerine destek verdiklerini ifade eden Aktaş, "Bu proje kapsamında gıda ürünlerinden ziyade giyecek, ev eşyası, çocuk oyuncağı olabilir. Kadınların malzemelerini alıp el becerileriyle şekil vererek ortaya çıkarttıkları ürünleri biz kadınlar çarşımızda satışa sunuyoruz. Satılan ürünlerden yüzde 10`luk kesinti yaptıklarını geri kalan yüzde 90`ının ise nakit olarak hanımlara veriliyor. Bu ürünler vergiden muaf olduğu için biz satış üzerinden sadece yüzde 10`luk bir kesinti yapıyoruz. Satış fiyatını kadınlar kendisi belirliyor. Ürün kabulünü Kent Konseyi Kadınlar Meclisimiz yapıyor. Yüzde 10`luk kesintiden sonra paralarda kendilerine nakdi olarak takdim ediliyor. Yaklaşık 400 civarında üyemiz söz konusu” dedi.

 HER ŞEY EL EMEĞİ GÖZ NURU

Ev kadınlarının 2014 yılında satılan ürünlerden 140 bin lira gelir elde ettiğini belirten Aktaş, Hazır ürünü alıp satmak yok. Ürünle alakalı malzemeleri alıp hanımefendilerin evde kendi el emeği ile bu ürüne şekil vermesi gerekiyor. Bu vesileyle aile bütçesine ciddi katkıda bulunan hanımefendiler var. Çocuklarını okutan var. Eşinin gelirinin kira ve benzeri giderlerden dolayı evde yeterli olmayan hanımlar var. Çok ciddi bir kazanım sağladıkları aileleri bu vesileyle görüyoruz. 2009 yılından beri yaklaşık 6 yıldır devam ettirdiğimiz bu projeyi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nde start vermiştik. Gerçekten ilçede de çok hüsnükabul gördüğünü de ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.

 HBR: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,56% 0,14
  • EURO

    34,89% 0,67
  • GRAM ALTIN

    2433,75% 0,06
  • Ç. ALTIN

    4017,93% -1,36