www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Emlak Fiyatları El Yakıyor

Emlak Fiyatları El Yakıyor

İnegöl´deki konut fiyatlarını ele alan İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Harun Ergün, binaların metrekarelerinin 2 bin TL gibi rakamlara yaklaştığını ifade etti.

 Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan İnegöl Müteahhitler Derneği Başkanı Harun Ergün, ?İnegöl´de konut fiyatlarında ciddi anlamda bir artış var. Bunlar tamamen bireysel arsa fiyatları ve inşaat maliyetleri ile ilgili. İnegöl´de arsa sıkıntısı var. Bölge bölge arsa fiyatlarının daire başına düşen fiyatı 100 bin TL´yi buluyor. Konut fiyatlarındaki artışın ciddi manada etkeni arazi fiyatları, diğer etken ise malzeme fiyatlar, ithal ürünlerin girdilerinden kaynaklanan fiyatlar? Demir, çimento ve çeşitli malzemeler ciddi bir artış var. Demirde çok ciddi problem var. Rakamlar 2 bin TL´nin üzerine çıkmış durumda. İhtiyacın karşılanamaması gibi bir durum da var. İstediğimiz ebatta istediğimiz demiri bulamıyoruz. Belli kalınlıktaki demirler zor bulunuyor. Bunun nedeni ise demircilerden yapılan açıklamalara bakıldığında, referandum öncesinde inşaat imalatında talep düşüklüğü olduğu için demirciler daha çok ihracat bağlantıları yaptıklarını söylüyorlar. Bundan dolayı iç piyasaya verilen demir durumunda bir sıkıntı var. Tabii bizim bu konu ile ilgili ciddi manada eleştirilerimiz var. Türkiye demir üreticiliğinde dünya sıralamasında iyi yerlerde ama fabrikalar tam kapasite çalışmıyorlar. Bu konuda bizim de bağlı bulunduğumuz İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu´nun ciddi bir çalışması var. Bu yönde biraz stokçuluk da olabilir. Hükümetin bu konu ile ilgili bir çalışması da oldu. Bu tam devreye girdiğinde biraz daha iyi olacaktır. Mobilya sektöründe bulunan sünger sıkıntısı, inşaat sektöründe de demir sıkıntısı devam ediyor.?

KİRALIK SORUNU HAD SAFHADA

?Konut fiyatları bölge bölge farklılık gösterebiliyor. Artık binaların metrekareleri 2 bin TL gibi rakamlara yaklaşmış durumda. Geçen yıla göre satışta da bir artış var. İnegöl´de hala kiralık konut bulmak çok zor ve yok denecek kadar az. Göç alan bir bölge, göçten kaynaklı bir konut ihtiyacı var. Dolayısıyla rakamlarda buna bağlı olarak arz-talep dengesi ile artıyor. Bu konutların kira getirilerine baktığımızda Bursa´ya kıyasladığımızda Bursa´da rakamlar hala İnegöl´den düşük. İnegöl bu konuda hala düşük... Alıcılar için de aslında alım yapılabilecek pozisyonda. Gün geçtikte bu fiyatların aşağı düşmeyecek ve konut fiyatları da artacaktır? dedi.

EN HIZLI BÖLGELER ALANYURT VE KOZLUCA

Eski İnegöl diye tabir edilen bölgenin de sıkıntıda olduğunu belirten Ergün, ?İnşaat sektörünün İnegöl´de en hızlı olduğu bölge Alanyurt ve Kozluca bölgesi dediğimiz bölge. Bu bölgelerde yapılaşmalar daha düzgün görülüyor. Artık insanlar sosyal donatısı olan alanlarda yaşamak istiyorlar. Dolayısıyla büyük arsalara ihtiyaç var ve Kozluca ile Alanyurt bölgesi bu ihtiyacı karşılıyor. Yeni İnegöl´de parsel çalışmaları önceden yapılmış durumda ama biraz kamu yatırımlarının gitmekte geç kaldığı için şuan müteahhitlerin o bölgede inşaat yapma olasılığı biraz daha düşük. Kamu yatırımları hızlı giderse inşaatın oraya kaymasında etkisi olacaktır. 3-5 sene içinde muhtemelen o bölgede bir hareketlilik olacaktır? şeklinde konuştu.

KONUT PROBLEMİ KENTSEL DÖNÜŞÜMLE ORTADAN KALKAR

İmar konusu ile ilgili İnegöl Belediyesi çalışmalarının ciddi anlamda düzene girdiğini ve hızlandığını belirten Ergün, ?Bu konuda Belediyemize çok teşekkür ediyoruz. İnşaat sektörüne hızlı bir şekilde hizmet veriliyor. Bizim Belediye Başkanımız ile dönem dönem toplantılarımız oluyor. Bu toplantılarında eksilik ve aksaklıkları dile getiriyoruz. Mümkün mertebe bu sorunlara cevap vermeye çalışıyorlar. Bir de kentsel dönüşüm meselesi var. İnegöl Belediyesi´nin bizzat öncülük ettiği ve bir an önce gerçekleştirilmesi gereken kentsel dönüşüm gerçeği var. Bununla ilgili çalışmalar yapıldı ve yapılmaya devam ediliyor. Biz de Müteahhitler Derneği olarak mümkün mertebe katkı sunmaya uğraşıyoruz. İşin ticari boyutundan ziyade sosyal sorumluluk olarak katkı sunmaya çalışıyoruz. Çünkü insanlar 20-30 yıllık deprem öncesi yapılmış binalarda oturuyor. Biz de konunun tarafı olarak gerek fikir ve bilgilendirme anlamında Belediyemiz ile dirsek temaslarımız oluyor. Aşağı yukarı 100 civarında arkadaşımız ile fikir alışverişinde bulunduk. Kentsel dönüşümün İnegöl´de konut problemini karşılamakta faydası olacaktır. Hızlı bir kentsel dönüşümün yapılması lazım. Burada kurumlar kendi üzerine düşen sorumlulukları alacaklar? açıklamalarında bulundu.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9756,27%1,15
  • DOLAR

    32,53% -0,05
  • EURO

    34,79% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2425,45% -0,18
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00