Emlakçılar değişikliklere hazır

Emlakçılar değişikliklere hazır

İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekayi Akyürek, TBMNM gündemine gelmek üzere olan Emlakçılık Yasası ile ilgili İnegöl´deki emlakçıların altyapı anlamında değişikliklere hazır olduklarını ifade etti.

İnegöl Emlakçılar Derneği Başkanı Zekayi Akyürek, yeni çıkacak olan Emlakçılık Yasası ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

WEB TAPU UYGULAMASI DENENİYOR

Konu ile ilgili konuşan Emlakçılar Derneği Başkanı Zekayi Akyürek, ?Emlakçılık Yasası son şekliyle TBMM alt komisyonundan çıkarak, TBMM gündemi gelmek üzere. Federasyonumuzun 24 Mart 2015 tarihinde İstanbul´da düzenlediği toplantıda Türkiye genelindeki Emlakçılar Odaları ve dernek başkanlarının imzaladığı taslağın TBMM´nin gündemine gelmesini bekliyoruz. Bakanlık tarafından yasanın son şekliyle ilgili odalardan son görüş alındı. Emlakçılık Yasası geniş kapsamlı bir yasa. Mesleği standartlar altına alıyor. Bu yasa gelmeden önce yasanın alt zeminini oluşturan yasalar çıkmaya başlamıştı. Örneğin; meslek sahibi arkadaşlarımı web tapu denen bir uygulamayla karşı karşıya. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünün başlattığı yeni bir uygulama. Kocaeli, Adana ve Sivas bu konuda pilot il. Web tapuyla artık emlakçı ofisinde Tapu Dairesine başvuru yapabilecek. Tapu Dairesine götürmesi gereken tapu sahibinin kimlik ve tapu bilgilerini, alıcının bilgilerini web tapu üzerinden Tapu Dairesindeki görevliye bilgisayar üzerinden atacak. Alım-satım karşılıklı olarak akit sözleşmesi yapılana kadar emlakçı bu sistemden mesul olacak. Emlakçıların bunu yapabilmesi için şuanda Türkiye genelinde oda ve vergi kaydı şartı getirildi. Emlakçılar Odasına veya odanın bulunmadığı yerlerde Ticaret ve Sanayi Odasının emlak ve inşaat bölümüne kayıtlı olmayan hiçbir emlakçı bu web tapu sistemine giremeyecek. Çünkü Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünden emlakçılar şifreler verilecek. O şifreyle bütün işlemlerini internet üzerinden yapabilecek. Zamanla vatandaşın da işini kolaylaştıracak bir sistem. Vatandaş notere gittiği gibi bir emlakçıya gidecek. İşlem parası vererek Tapu´da işlemini bir emlakçıya yaptırabilecek. Emlakçılar için bir iş kolu daha doğmuş olacak. Bu sistem Tapu Dairesinin bütün yükünü emlakçılar almış olacak. Sadece akit sözleşmesi yapılacak. Bu sayede Tapu Dairesindeki işlemlerde hızlanmış olacak. Bu web tapu uygulaması asıl olan Emlakçılar Yasasının alt uygulamalarıdır. Bu uygulama şuan 3 ilimizde başladı ama bir yıl içerisinde Türkiye genelinde uygulamaya sokulması bekleniyor. Ayrıca emlakçılık Ulusal Meslek Standardı kapsamına alındı. Geçtiğimiz hafta YÖK ve Boğaziçi Üniversitesi görevlilerinin katılımıyla Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından emlakçılık artık ulusal meslek standardı kabul edildi.?

ALTYAPI OLARAK YASAYA HAZIRIZ

?Biz yıllardan beri İnegöl Emlakçılar Derneği olarak, bu yasanın çıkacağını bildiğimiz için dernek kayıtlarımızın artık işe yaramadığını bilerek bütün arkadaşlarımızı Ticaret ve Sanayi Odası ile Emlakçılar Odasına yönlendirdik. Şuanda İnegöl´de gerçek anlamda emlakçılık yapan bütün arkadaşlarımız altyapı olarak yasaya hazır. Ya Ticaret ve Sanayi Odası emlak ve inşaat bölümüne kayıtları mevcut ya da Emlakçılar Odasına kayıtları mevcut. İnegöl´deki emlakçıların yüzde 90´ı kayıtlı olduğu için bu yasa çıktığında mağdur olmayacak. Bizim en büyük amacımız zaten buydu. Mesleği yapanları mağdur etmek değil, mesleği kaçak yapanları engellemek. Bu yasa çıktığında oda kaydı olan emlakçılar, bu mesleği yapmaya devam edecek. Basın aracılığıyla da son bir uyarıda bulunmak istiyorum; oda kaydı olmadan bu işi yapmaya devam edenler Emlakçılar Odasına veya Ticaret ve Sanayi Odasına gerekli başvurularını yaparak kayıt altına girmeleri gerekiyor. Yasa çıktıktan sonra bu mesleği yapmak isteyenlerden en az 2 yıllık bir yüksekokul mezuniyeti istenecek. Hali hazırda bu işi yapanlara da yeterlilik belgesi verilecek? ifadelerini kullandı.

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22