www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

EMNİYETTEN DOLANDIRICILIK SEMİNERİ

EMNİYETTEN DOLANDIRICILIK SEMİNERİ

İlçe Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Büro Amirliği tarafından, İnegöl İlçe Müftülüğü Personeline dolandırıcılık ve hırsızlık konularında semineri verildi.

Geçtiğimiz Perşembe günü Sani Konukoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen seminere İlçe Müftüsü Bayram Canbey, cami görevlileri ve Kur’an Kursu öğretmenleri katıldı.

DOLANDIRICILIK NEDİR?

Dolandırıcılık konusunda bilgilendiren Toplum Destekli Polislik Büro Amirliğinde görevli Polis Memuru Mustafa Çubuk, “Hileli davranışlarla bir kimseyi kandırarak, kendisine veya başkasına yarar sağlama olayına dolandırıcılık denir” dedi.

VATANDAŞLAR NASIL MAĞDUR EDİLİYORLAR

Dolandırıcılık yöntemleri hakkında da bilgi veren Mustafa Çubuk, kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle, bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle, sigorta bedelini veya dosya masrafını almak maksadıyla, dinî inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle, bir kimseyi içinde bulunduğu tehlikeli veya zor durumdan kurtarmak bahanesiyle, kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasî parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle vatandaşların mağdur edildiğini aktardı.

 

KENDİSİNİ SAVCI-POLİS OLARAK TANITANLARA DİKKAT!

Son günlerin dolandırıcılık olaylarına da değinen Çubuk, “Özellikle ve en çok kullanılan yöntemin; polis, savcı, hâkim, askeri personel gibi unvanların kullanılarak, telefonla aranmak suretiyle, kişi hakkında herhangi bir suç uydurulması ve sonrasında bankadaki paraların çekilerek, evdeki altınların bozdurularak verdikleri hesaba yatırmaları istenmektedir. Veya telefonla konferans görüşme bağlantısı kurarak olayın içine kişinin eşi veya çocukları da dâhil edilerek, arka fonda telsiz sesleri verilerek inandırıcılığı artırmaktadırlar. Hiçbir kamu görevlisinin bu veya benzer isnatlarla, kişiyi bankaya yönlendirme uygulamasının olmadığını, eğer bir maddi menfaat söz konusu ise bu olayın tamamen dolandırıcılık olduğu belirtmek isterim” şeklinde konuştu.

DOLANDIRICILARIN SERMAYESİ DİLİDİR

Mustafa Çubuk, “Bu şekilde telefon alan vatandaşlarımız konuşmayı uzatmadan hemen telefonu kapatmalı ve polise veya Jandarma’ya müracaat etmelidir. Çünkü dolandırıcıların sermayesi dilidir. Konuştuğunuz sürece sizi ikna edebilirler. Sohbet ortamlarının oluştuğu her ortamda konunun dile getirilmesi ve vatandaşlarımızın bilinçli olmaları ayrı bir önem arz etmektedir. Bu konuda polis olarak toplumun her kademesinde bulunanlara çağrımızı yeniliyoruz. Sizi telefonla arayarak, kendisini polis, savcı, hâkim, banka görevlisi, sigorta çalışanı gibi sahte kimliklere bürünerek ayanlara itibar etmeyin, verdikleri hesaplara para göndermeyin, bu senaryolar dolandırıcılık olayıdır. Bu uyarının afiş şeklinde hazırlanarak, ilçemizdeki tüm ATM cihazlarına, bankalara, otobüs duraklarına, hastane gibi halkın yoğunlukta olduğu yerlere asıldığı kaydedilmiştir” diye konuştu.

HIRSIZLIKLAR EN ÇOK NEREDE OLUYOR

Seminerin sonunda katılanlara konut hırsızlıkları konusunda hazırlanan 350 adet broşür dağıtımı yapıldı. Broşürde şu bilgiler yer aldı; “İlçemizde maddi kayıpla sonuçlanan ev hırsızlıklarının yüzde 1’inin çocuk odasında, yüzde 1’inin mutfakta, yüzde 6’sının oturma odasında, yüzde 16’sının salonda, yüzde 75’inin yatak odasında gerçekleştiğini biliyor muydunuz? Lütfen; paranızı, takınızı ve değerli eşyalarınızı sadece yatak odanızda değil daha güvenli olduğunu düşündüğünüz yerlerde saklayınız.”

HBR: Haber Merkezi



  • BIST 100

    9812,88%0,93
  • DOLAR

    32,48% -0,15
  • EURO

    34,92% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2430,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,07% -0,01