www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Empati kurarak öğrendiler

Empati kurarak öğrendiler

Gaziosmanpaşa İlköğretim Okulu öğrencileri, ?Empati? başlıklı programda; bir günlüğüne okul idarecileri ve öğretmenlerin yerine geçerek sorumluluk bilincini yaşayarak öğrendiler.

Empati programına ilişkin bilgi veren Okul Müdürü Mustafa Zengin, ?Çocuklarımızın ulusal ve evrensel insani değerlere sahip olarak ilk eğitimlerini tamamlamaları ve sağlıklı kişilik özellikleri edinmeleri amacı ile Değerler Eğitimi projesini okulumuzda ciddiyetle uygulamaktayız. Değerler eğitimi, başlı başına bir müfredat değildir. Mevcut müfredatın bir parçasıdır. Bu nedenle değerler eğitimini destekleyen tüm çalışmalar müfredata entegre edilmektedir. Amacımız, çocuklarımızın sosyal ve duygusal gelişimini desteklemek, onlara etik-evrensel ve geleneksel insani değerleri kazandırmaktır. Milli Eğitim Bakanlığı´nın başlattığı proje kapsamında ilçemiz Milli Eğitim Müdürlüğümüzün hazırladığı plan dâhilinde her ay farklı bir değerimizi işlemeye, farklı ve dikkat çekici faaliyetlerle öğrencilerimizin o değeri benimsetmeye gayret ediyoruz.  Proje kapsamında empatideğerini işlediğimiz bu ayki etkinliklerimiz ve çalışmalarımız örnek olacak nitelikte ve değerdedir. Fakat değerler eğitimi okulla sınırlı değildir. Bu eğitimin başarıya ulaşması, okul ve aile işbirliğiyle gerçekleşecek bir çalışmayla mümkündür. Bunun için okulda yapılan çalışmaların evde de desteklenmesi önemlidir? dedi.

HER İNSANIN KENDİNE ÖZGÜ BİR BAKIŞ AÇISI VARDIR

Zengin, ?Bir kişinin kendisini karşısındaki kişinin yerine koyarak olaylara onun bakış açısıyla bakması, o kişinin duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlaması, hissetmesi ve bu durumu ona iletmesi sürecine ?empati´ adı verilir. Her insan dünyaya, kendine özgü bir bakış tarzıyla bakar. Eğer bir insanı anlamak istiyorsak, dünyaya onun bakış tarzıyla bakmalı, gerçekleştirmek için de empati kurmak istediğimiz kişinin rolüne girmeli, onun yerine geçerek adeta olaylara onun gözlüklerinin gerisinden bakmalıyız. Her insanın hatta her canlının olaylara kendine özgü bir bakış açısı vardır. Dışardan baktığımızda bunu göremeyiz ve bu yüzden de onun bazı davranışlarına anlam veremeyiz. Kendimizi karşıdakinin yerine koyup olaylara onun gözüyle bakabilirsek, ancak bu durumda onun duygularını ve düşüncelerini anlamamız, dolayısıyla da davranışlarına anlam vermemiz mümkün olur. Okulumuz değerler eğitimi komisyonumuz bu ay öğrencilerimiz, öğretmenlerinin, okul müdürünün, müdür yardımcısının, nöbetçi öğretmenlerin görevlerini bir günlüğüne üstlenerek onların yaşadıklarını anlama ve arkadaşlarıyla izlenimlerini paylaşma çalışması yapmalarını sağladı. Öğrencilerimiz bir günlüğüne de olsa okulun tüm işleyişini ele aldılar. Bizde yaptığımız etkinliklerle öğrencilerimize olaylara başkalarının gözüyle bakmayı ve onları anlamalarına yardımcı olmaya çalıştık. Bu davranışı bir yaşam biçimi olarak benimsemelerini sağlamaya çalıştık. Empati değerinin öğrencilerimize kazandırılmasında gayret gösteren tüm öğretmen arkadaşlara ve çalışmalara katılan tüm öğrencilerimize teşekkür ederim? dedi.

 

Haber ve Fotoğraf: Onurhan BAYRAKTAR



  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00