www.haberyorumgazetesi.com
www.haberyorumgazetesi.com

Enerji tüketimi iklimleri de etkiliyor

Enerji tüketimi iklimleri de etkiliyor

Elektrik Mühendisleri Odası İnegöl Temsilciliği, 6-12 Ocak tarihleri arasında kutlanan Enerji Verimliliği Tasarrufu Haftası nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Elektrik Elektronik Müh. Elektrik Mühendisleri Odası İnegöl Temsilciliği Başkanı Doğan Temizkan ve Temsilcilik Başkan Yardımcıları Onur Metinbaş ile Cahit Yaran’ın imzasını taşıyan açıklamada, enerji kullanımı konusunda vatandaşlara ve sanayicilere önemli mesajlar verildi.

 

Enerji yoktan var edilemez

 

Enerji kaynaklarının hızlı tükendiği ve gelişen teknolojinin her geçen gün insanlığı daha fazla enerjiye ihtiyaç duyacak hale getirdiğinin altını çizen uyarı içerikli açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Dünya nüfusunun hızlı bir şekilde artışı, tüketim alışkanlıklarının değişmesi, gündelik hayatımızın içinde teknolojik ürünlerin her geçen gün daha fazla yer etmesi ve sınırlı kaynaklarla sınırsız ihtiyaçlarımızı karşılamak için yapılan endüstriyel yatırımlar neticesinde ciddi bir enerji ihtiyacı gereksinimi oluşmuştur. Temel bir fizik yasasıdır; enerji yoktan var,vardan yok olmaz.Enerjiler birbirine dönüşür. Bu dönüşümde kayıpsız olmaz.”

 

Herkese düşen görevler var

 

“Biz insanoğluna dayatılan yeni yaşam biçimlerimizi sürdürebilmek için gerekli olan en temel şey enerjidir. Ancak belirttiğimiz gibi dünyadaki enerji kaynakları sınırlı... Gelişmiş toplumların gündeminde ise enerjiyi verimli kullanmak yer alıyor. Özellikle enerji maliyetlerinin yüksek olduğu ülkemizde, enerjiyi verimli kullanmak son derece önem arz ediyor. İster evde, ister endüstride kullanılan enerji olsun, enerjiyi verimli kullanmak adına ev hanımlarından işletme sahiplerine, mühendislere kadar herkese düşen büyük sorumluluklar var.”

 

Enerji tüketimi iklimleri de etkiliyor

 

“Küresel ısınmaya bağlı olarak iklim değişikliklerinin yaşanması ve bazı canlı türlerinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmasında enerji tüketiminin artışı büyük yer tutuyor. Çünkü enerji üretimi için kullandığımız fosil yakıtların (petrol, doğal gaz, kömür vb) atmosfere verdiği karbon salınımları küresel ısınmanın başlıca nedenleridir. Fosil kaynaklı enerji üretim tesislerinin aynı zamanda toprağa, suya ve havaya ciddi şekilde kirlilik yükü getirecek etkileri vardır.”

 

Enerjiyi boşa harcamak, paramızı boşa harcamak demek!

 

“O halde neler yapmamız gerekir?Her şeyden önce ihtiyaç kadar tüketmek önemli. Elektrik enerjisini de ısı enerjisini de, diğer enerji türlerini de ihtiyacımız kadar tüketmeliyiz. İhtiyacımız kadar tüketirken verim sınıfı yüksek teçhizatlar seçmeliyiz. Evlerimize beyaz eşya alırken A sınıfı olarak adlandırılan yüksek verimli olanlarını seçmeliyiz. Aydınlatma amaçlı kullandığımız lambalarımızı led yada tasarruflu lambalar tercih etmeliyiz.Endüstride verim sınıfı yüksek elektrik motorları kullanmalıyız. İşletmelerimizde ısı tesisatları üzerinde izolasyon yapmalı, yine pnömatik sistemlerin çalışması için gerekli hava tesisatlarında hava kaçaklarının bulunmadığından emin olmayız. Bildiğiniz üzere İnegöl,mobilya işletmelerinin çok yoğun olduğu bir şehrimiz. Zaman zaman gezdiğimiz mobilya üretim tesislerinde ciddi hava kaçaklarına rastlıyoruz.Bu durum hava tesisatını basınçlandıran kompresör sistemlerinin gereksiz çalışmasına ve enerjinin boşa harcanmasına neden oluyor. Elektrik tesisatlarında uygun seçilmeyen iletken kesitleri, kablo bağlantı noktalarındaki gevşeklikler, kalitesiz malzeme seçimi, otomasyon teknolojilerinden faydalanmama ve benzeri teknik ayrıntılar dikkate alınmadığında, az iş yapıp çok enerji harcıyoruz. Enerjiyi boşa harcamak paramızı boşa harcamakla eş değer. İşletme sahiplerine enerji verimliliği üzerine çalışan mühendislerden hizmet alarak üretim sistemlerini kontrol ettirmelerini öneriyoruz. Unutmayalım; enerjide tasarruf, parada tasarruf, gelecekte güven demektir. 6-12 Ocak Enerji Verimliliği Tasarrufu Haftası vesilesiyle ülkemizin kalkınmasında önemli bir yer tutan enerjinin ve onun verimli kullanılmasının gerekliliğini Elektrik Mühendisleri Odası İnegöl Temsilciliği olarak İnegöl de yaşayan vatandaşlarımızın dikkatine sunarız.” İfadelerine yer verildi.

 

Haber Merkezi



  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,46% -0,07
  • EURO

    34,72% -0,69
  • GRAM ALTIN

    2439,90% 0,16
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19